Συνεδρίαση θετικής διαφοροποίησης, σε σχέση με την επιφυλακτική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, αυτή που διεξήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο, η οποία συνοδεύτηκε από ικανοποιητικό τζίρο, ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι θετικές εκθέσεις για τα ελληνικά assets.
Ευδιάκριτος πρωταγωνιστής ημέρας ο τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται από το τελικό +2,13% του τραπεζικού δείκτη.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1.348,77 μονάδες (+1,36%) και η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε στις 1.341,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,79%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 124 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Η Jefferies συνεχίζει να βλέπει περαιτέρω περιθώρια ανόδου για τις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Έτσι προχωρά σε σημαντική αύξηση των τιμών - στόχων, ενώ αναβαθμίζει τις Alpha, Eurobank και Πειραιώς σε «buy», μία σύσταση που διατηρεί για την Εθνική, η οποία και παραμένει το «top pick» του οίκου.
Ειδικότερα, η νέα τιμή - στόχος για την Alpha Bank τοποθετείται στα 2,25 ευρώ, από 1,10 ευρώ πριν, για την Eurobank στα 2,25 ευρώ, από 1,70 ευρώ πριν, για την Εθνική στα 8,80 ευρώ, από 7,40 ευρώ πριν και για την Πειραιώς στα 4,45 ευρώ, από 3,10 ευρώ πριν.
Από την άλλη, η Euroxx Sec αναβαθμίζει την τιμή - στόχο της Πειραιώς στα 5,30 ευρώ, από 4,60 ευρώ πριν, της Eurobank στα 2,50 ευρώ, από 2,30 ευρώ πριν, της Alpha Bank στα 2,40 ευρώ, από 2,10 ευρώ πριν και της Εθνικής στα 8,50 ευρώ, από 6,45 ευρώ πριν. Η Euroxx τηρεί στάση «overweight» και για τις τέσσερις τράπεζες.
Εν τω μεταξύ, έκλεισαν τα βιβλία προσφορών για την έκδοση 10ετούς ομολόγου Tier 2 της τράπεζας Πειραιώς. Η έκδοση χαρακτηρίστηκε από μεγάλη υπερκάλυψη, με τους επενδυτές να προσφέρουν κεφάλαια άνω του 1,6 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να αντλεί τελικώς 500 εκατ. ευρώ. Το κουπόνι της έκδοσης μειώθηκε, λόγω της υπερκάλυψης και διαμορφώθηκε στο 7,375%, έναντι των αρχικών σκέψεων για τιμολόγηση (IPTs) στο 7,750%. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες σκέψεις για την τιμολόγηση του τίτλου (IPTs) το τοποθετούσαν στην περιοχή του 7,75%.
Όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, έρχονται να επιβεβαιώσουν εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες «ξένοι θεσμικοί χτίζουν θέσεις, όπως πάντα γίνεται τον πρώτο μήνα, με φόντο την προσδοκία για πολύ καλύτερη συνέχεια εντός του τρέχοντος έτους».
Την ίδια ώρα, αρκετές μετοχές από όλο το εύρος των αποτιμήσεων δίνουν διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις, με τις μετοχές της ενέργειας, υποδομών, πληροφορικής και τραπεζών να πρωτοστατούν στην άνοδο, ενώ δεν λείπουν και οι περιφερειακές «συγκινήσεις», που δίνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν της εγχώρια αγορά, όπως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ή μια αλλαγή της ρητορικής των κεντρικών τραπεζών, ως προς τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων.
Συμπερασματικά, για όσους ακολουθούν την τάση και κινούνται με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, καλό θα είναι μία στενότερη επαφή με τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, μήπως και ξαφνική αλλαγή της τάσης, απαιτήσει πιο γρήγορες κινήσεις και μερική ρευστοποίηση θέσεων.
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Εθνική (+3,70%), Eurobank (+2,31%), Aegean Airlines (+2,59%), Ελλάκτωρ (+2,10%) και ΕΛΧΑ (+2,04%).
Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Τέρνα Ενεργειακή (+1,04%) και Jumbo (-2,91%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Fieratex (+25,90%), Frigoglass (+10%), Μινέρβα (+19,71%) και ΞΥΛΚ (+6,94%).