Σε κλίμα νευρικότητας και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι η έντονη μεταβλητότητα θα είναι παρούσα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το «τρενάκι του τρόμου» στις αγορές με τις ακραίες μεταπτώσεις συνεχίζει να επηρεάζει και την Αθήνα, η οποία δεν έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση, μετά το πρόσφατο «ράλι ανακούφισης», ακολουθώντας την επιφυλακτική πορεία των ευρωαγορών.
Σε διεθνές επίπεδο, οι άγριες διακυμάνσεις συνεχίστηκαν και χτες στη Wall Street, που με νέες ισχυρές απώλειες, έδωσε πίσω ένα σημαντικό μέρος των κερδών του ιστορικού ράλι που είχε προηγηθεί. Η έντονη επιφυλακτικότητα μεταφέρθηκε στην Ασία, ενώ στην Ευρώπη επικρατούν μικτά πρόσημα και με τον «σηματωρό» DAX, να καταγράφει αξιοσημείωτες απώλειες.
Εν τω μεταξύ, σε νέα αύξηση δασμών στα αμερικανικά προϊόντα προχωρά η Κίνα από 84%, σε 125%, σύμφωνα ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών, μια κίνηση που ήλθε μετά και την αύξηση των αμερικανικών δασμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα. Μάλιστα το υπουργείο πρόσθεσε ότι η Κίνα θα αγνοήσει περαιτέρω δασμούς από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η κυβέρνηση Τραμπ επιβεβαίωσε στο CNBC ότι ο δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές ανέρχεται πλέον, ουσιαστικά, σε 145%.
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε πάγωμα των δασμών για 90 ημέρες, οι αναλυτές σημειώνουν ότι «αυτή η παράταση δεν αμβλύνει την αβεβαιότητα, ενώ υπάρχει σκεπτικισμός για το αποτέλεσμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων και αυτό θα συνεχίσει να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα και συνεπώς τις προοπτικές ανάπτυξης.
Οι παλινωδίες του Αμερικανού προέδρου έχουν προξενήσει τεράστιο ρήγμα στην εμπιστοσύνη, τις συναλλαγές και το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο, πλήττοντας την ψυχολογία, που ως γνωστόν είναι ο παράγοντας που οριοθετεί καταλυτικά το momentum των αγορών και του επενδυτικού αισθήματος. Διεθνείς οίκοι αναθεωρούν μαζικά τις προβλέψεις, αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους, με τα επενδυτικά κεφάλαια να βρίσκονται σε τροχιά μαζέματος, άμυνας και θωράκισης».
Στο πλαίσιο αυτό, η μεταβλητότητα παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό των ημερών, με τους traders και τους απανταχού επενδυτές να προσπαθούν να αναγνώσουν τις επόμενες κινήσεις σε αυτή την ιδιότυπη σκακιέρα πλειστηριασμού δασμών, απειλών, διαψεύσεων και περιχαρακώσεων. Η ειδησεογραφία που θα προκύπτει, πιθανώς να οδηγεί σε εξαιρετικά έντονες αντιδράσεις και βασικό ζητούμενο της τρέχουσας περιόδου είναι η ψυχραιμία των ενεργών επενδυτών.
Επιστρέφοντας στα δικά μας, στον «χρησμό» της Standard and Poor’s στρέφεται πλέον η προσοχή, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται στις 18 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί την ελληνική οικονομία με «BBB-» και θετικό outlook.
Με τα παραπάνω δεδομένα και σύμφωνα με χρηματιστές, «κυρίως δύο είναι οι τακτικές που ακολουθούνται για την ώρα. Η μία αφορά αυτούς που βλέπουν κάθε ανοδική αντίδραση ως ευκαιρία ρευστοποίησης θέσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές και αυτοί έδωσαν έντονη παρουσία κατά την πρώτη ώρα της σημερινής συνεδρίασης, θεωρώντας πως η ‘ταλαιπωρία’ των αποτιμήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί και η άλλη εκείνους που προσβλέπουν σε προοπτική σταδιακής εκτόνωσης της ακραίας πτωτικής έντασης».
Με μικτές διαθέσεις οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, χειρότερη η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τον σαφώς χαμηλότερο τζίρο.
«Η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης έως το 2031. Οι πληρωμές, οι οποίες θα γίνουν σε ετήσιες δόσεις των 5 δισ. ευρώ, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξοφλήσει το χρέος 10 χρόνια προτού λήξουν τα δάνεια» ανέφεραν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters.
Η DBRS Ratings επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Intralot στο Β με σταθερή τάση.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.557,53 (-1,57%) και 1.594,82 μονάδων (+0,78%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.582,59 μονάδες (+0,01%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 184 εκατ., από τα οποία τα 17 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔΧΑ σημείωσε απώλειες 0,94%. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι AKTR (+1,05%), HelleniQ Energy (+2,07%), Lamda Development (+1,62%), ΔΑΑ (+1,32%), ΔΕΗ (+1,17%), ΕΛΧΑ (+1,09%), ΕΥΔΑΠ (+1,41%), ΟΤΕ (+1,79%).
Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-2,41%), Optima (-4,11%), Cenergy (-2,32%), TITC (-1,04%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι ATEK (+27,37%), Frigoglass (+10%), Ιντρακόμ (+4,44%) και Fourlis (+3,23%).