Παρά το γεγονός ότι η καθαρή αξία συναλλαγών έμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς πολλοί επενδυτές παρέτειναν τις διακοπές τους και ο γενικός δείκτης υποχώρησε σημαντικά από τα πρωινά υψηλά, η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1.300 μονάδων και μένει να φανεί η συμπεριφορά των διεθνών αγορών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για το αναμενόμενο «January Effect».
Τεχνικά, η εγχώρια αγορά έχει κάνει την απαραίτητη συσσώρευση και συγκέντρωση δυνάμεων λίγο κάτω των 1.300 μονάδων και έχει όλες τις τεχνικές δυνατότητες να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, πάντα με τις απαραίτητες βοήθειες των ξένων χρηματιστηρίων.
Υπενθυμίζεται ότι 4 στους 5 επιλέξιμους Οίκους (S&P, Fitch, Scope Ratings και DBRS) έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας, με ότι αυτό συνεπάγεται στην αναμενόμενη εισροή ξένων θεσμικών κεφαλαίων στην εγχώρια χρηματαγορά.
Από την άλλη και παρά τη σημερινή υποχώρηση από τα αρχικά υψηλά, διαθέσεις για σοβαρές ρευστοποιήσεις δεν διαφάνηκαν, ενώ οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που ακολούθησαν το έντονα ανοδικό ξεκίνημα, ήταν απόλυτα ελεγχόμενες.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της εγχώριας αγοράς, επισημαίνοντας πως «στο 2024, με τα επιτόκια να αναμένεται να αποκλιμακωθούν σημαντικά και την οικονομία να παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης, δεν αποκλείεται και φέτος το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, να παραμείνει συνδεδεμένο με την πορεία της πραγματικής οικονομίας. Μπροστά μας έχουμε την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την ΠΕΙΡ με όλα τα σημάδια να είναι θετικά, αλλά και το υπόλοιπο της διαδικασίας στην ΕΤΕ, ενώ την αγορά θα απασχολήσει και η επικείμενη είσοδος στο Χ.Α. του Δ.Α.Α.».
Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, «το 2024 μπορεί να βάλει τις βάσεις για την αναβάθμιση του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές, κάτι που θα επισημοποιηθεί το 2025. Η προσοχή και στην αυξανόμενη ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα».
Να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε ενδοσυνεδριακά υψηλά στις 1.311,86 μονάδες (+1,45%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.307,63 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,12%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,5 εκατ., από τα οποία τα 9,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Lamda Development (+2,96%), Πειραιώς (+3%), ΔΕΗ (+4,93%), Ελλάκτωρ (+2,35%) και ΕΛΧΑ (+2,70%).
Με αρνητική μεταβολή οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,15%), Quest (-0,71%), Jumbo (-0,08%), TITC (-0,70%) και Σαράντης (-1,19%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι ΕΚΤΕΡ (+8,93%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+6,59%), Γενική Εμπορίου (+4,97%) και Fourlis (+3,75%).