Χρηματιστήριο Αθηνών: To profit taking έφερε απώλειες 0,35%

Χρηματιστήριο Αθηνών: To profit taking έφερε απώλειες 0,35%

Από το «triple witching» Δεκεμβρίου, την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell (αύξηση της στάθμισης για τη Helleniq Energy) και Stoxx (προσθήκη Optima Bank, Epsilon Net), την αύξηση του τζίρου λόγω των παραπάνω, αλλά και τη διστακτικότητα του γενικού δείκτη να υπερβεί το όριο των 1.300 μονάδων, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις ήπιες ρευστοποιήσεις σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, να διαμορφώνουν το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης.

Εντός προγράμματος μπορεί να θεωρηθεί πως ήταν η σημερινή εικόνα κόπωσης που εμφάνισε το Χ.Α., το οποίο ακολούθησε την επιφυλακτική διάθεση και των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ μένει να φανεί αν η σαφής μείωση του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων είναι πρόσκαιρη, η μονιμότερου χαρακτήρα.

Έτσι, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν οι 1.300 μονάδες είναι σημαντική τεχνική αντίσταση, ή ο γενικός δείκτης θα διεκδικήσει υψηλότερες τιμές, πριν τη λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς.  Τα παραπάνω, εννοείται πως θα κριθούν από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και από τη διάθεση των ενεργών επενδυτών, να αναλάβουν περαιτέρω επενδυτικό ρίσκο, με μόλις οκτώ συνεδριάσεις να απομένουν έως το τέλος του έτους.

Να σημειωθεί ότι αν δεν υπάρξει κάποια αναπάντεχη μεταβολή, το ελληνικό χρηματιστήριο διεκδικεί την πρώτη θέση αποδόσεων παγκοσμίως, στις χώρες με σταθερό νόμισμα. Όλα δείχνουν ότι και το 2024 που έρχεται θα μπορέσει να δώσει σημαντικά κέρδη στους επενδυτές, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 2,2-2,5% ανάπτυξη με σημαντική απόσταση από την υπόλοιπη ευρωζώνη, κάτι που συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν οι εκθέσεις των ξένων οίκων.

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Standard & Poor's. Συγκεκριμένα αναβάθμισε τις Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και το outlook της Alpha Βank, αναφέροντας: Για την Alpha Bank, αναθεωρήσαμε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές και επιβεβαιώσαμε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις εκδοτών «BB-/B».

Για την Eurobank, αυξήσαμε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική μας ικανότητα σε «ΒΒ», από «ΒΒ-» και επιβεβαιώσαμε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «Β». Οι προοπτικές είναι θετικές.

Για την Εθνική Τράπεζα, αυξήσαμε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη σε «BB», από «BB-» και επιβεβαιώσαμε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B». Οι προοπτικές είναι θετικές. Για την Τράπεζα Πειραιώς, αυξήσαμε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη σε «BB-», από «B+» και επιβεβαιώσαμε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B». Οι προοπτικές είναι θετικές.

Σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024 προχώρησε η Scope Ratings. Σύμφωνα με τον οίκο, η βασική του εκτίμηση είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι στο 2,2% το επόμενο έτος (από 1,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 2,3% για το 2025.

Η Morgan Stanley διατηρεί τις  συστάσεις «overweight» για τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, με την Alpha Bank να είναι η κορυφαία επιλογή της από την Ελλάδα. Η τιμή - στόχος για την Alpha Bank είναι τα 2 ευρώ. Οι τιμές - στόχοι για την Εθνική Τράπεζα είναι στα 7,50 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,16 ευρώ και οι συστάσεις είναι «overweight».

Για τη μετοχή της Eurobank, όπου η σύσταση είναι «ουδέτερη», η τιμή - στόχος είναι τα 1,95 ευρώ. Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.298,24 (+0,22%) και 1.285,93 μονάδων (-0,73%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.290,79 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,35%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 178 εκατ., από τα οποία τα 7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης σημείωσε κέρδη 1,23%

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, έκλεισε μόνο ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+4,29%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-1,03%), ΟΤΕ (-1,45%), ΕΥΔΑΠ (-5,17%), Viohalco (-1,64%), Quest (-2,68%), Lamda Development (-1,30%), Jumbo (-1,40%) και Σαράντης (-2,20%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Alpha Αστικά Ακίνητα (+9,97%), Trastor (+9,35%), Epsilon Net (+3,81%), Ιντρακάτ (+3,64%), Άβαξ (+3,33%) και ΟΛΠ (+3,24%).