Απώλειες άνω του 2% καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Για profit taking κάνει λόγω έκθεση της Alpha Finance. Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχωρεί 2,17% στις 1.241,21 μονάδες.
Την υιοθέτηση μίας πιο προσεκτικής στάσης στις τοποθετήσεις των επενδυτών βραχυπρόθεσμα στο ΧΑ συστήνει η Alpha Finance, καθώς εκτιμά ότι η έντονη ανοδική δυναμική που επέδειξε η ελληνική αγορά από τις αρχές του έτους (+36.5%, η 2η καλύτερη επίδοση από το 2000 και έπειτα και μία από τις καλύτερες παγκοσμίως για το 2023) θα επιβραδυνθεί.
Μάλιστα, η χρηματιστηριακή εταιρεία του Ομίλου Alpha Bank επισημαίνει ότι το ισχυρό ράλι στο ΧΑ οδήγησε σε σημαντική αύξηση στις αποτιμήσεις επιλεγμένων τίτλων, οι οποίοι, πλέον, διαπραγματεύονται σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Alpha Finance εκτιμούν ότι η αγορά θα διατηρήσει την ανοδική της τάση σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, υποστηριζόμενη από το βελτιούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον και ειδικότερα από την αύξηση των κεφαλαίων προς επένδυση από την ΕΕ - κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- αλλά και της δυναμικής των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που προοιωνίζουν την συνέχιση της εισροής κεφαλαίων και στο ΧΑ.
Παράλληλα, η πιθανότητα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα εντός του β’ εξαμήνου του 2023 (με ημερομηνία-ορόσημο την 20 Οκτωβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της χώρας από τον οίκο Standard & Poor’s), χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αυξημένη. Αιτία, η χθεσινή επίτευξη αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία που θεωρείται ότι επιλύει οριστικά το ζήτημα της πολιτικής αβεβαιότητας (κατά πολλούς τελευταίο εμπόδιο για την επενδυτική βαθμίδα), επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση του, φιλικού προς την αγορά, μεταρρυθμιστικού προγράμματος και την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας.
Τέλος, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία, εκτός από την επενδυτική βαθμίδα, άλλα θέματα που θα κυριαρχήσουν το β’ εξάμηνο του 2023 είναι: α) μία σειρά από προγραμματισμένες εισαγωγές νέων μετοχών στην αγορά, β) η αναμενόμενη πώληση των ποσοστών που κατέχει το ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και γ) η συζήτηση για τη διατηρησιμότητα της ισχυρής δυναμικής στην κερδοφορία των εισηγμένων.