Χρηματιστήριο Αθηνών: Profit taking και απώλειες 0,39%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Profit taking και απώλειες 0,39%

Ελεγχόμενες πιέσεις, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, εμφάνισε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μερική κατοχύρωση σημαντικών κερδών, εν μέσω διστακτικών κινήσεων που σημειώνοντας στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Κύριος εκφραστής των πιέσεων ο τραπεζικός κλάδος, αλλά και αρκετές από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ το γενικότερα επιφυλακτικό κλίμα, είχε σαν αποτέλεσμα την σχετική απόσυρση των αγοραστών και από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «για τις επόμενες μέρες είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, όσον αφορά την πορεία του γενικού δείκτη, καθώς δεν έχει λάβει χώρα κάποια αξιόλογη τεχνική μεταβολή, όσο ο δείκτης αποφεύγει να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1.260 μονάδων, αν και σήμερα, ενδοσυνεδριακά, δοκίμασε και χαμηλότερες τιμές».

Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν στην πλευρά των πωλητών και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, όπου κατοχυρώνεται μέρος υπεραξιών στο πλαίσιο της «εγγραφής» θετικών αποδόσεων, για το τρέχον έτος που ολοκληρώνεται.

Μεσοπρόθεσμα, η δεύτερη αναβάθμιση στο investment grade από μεγάλο οίκο (Fitch), μετά τη Standard & Poor’s αναμένεται να ενισχύσει τις διεθνείς επενδυτικές ροές στο ελληνικό χρέος από χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται σε τίτλους της ανώτατης βαθμίδας και να οδηγήσει στην είσοδο των ελληνικών ομολόγων σε διεθνείς δείκτες.

Στο εξωτερικό, όλα τα βλέμματα στραμμένα σε Fed και ECB, στο 3ήμερο 12-14 Δεκεμβρίου οι συνεδριάσεις (12-13 και 14/12 αντίστοιχα), με τα μέχρι τώρα στοιχεία να παραπέμπουν σε διατήρηση των επιτοκίων, αλλά με τους επικεφαλής να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας αύξησης αργότερα, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Παρά την στασιμότητα που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της Morgan Stanley για το επόμενο έτος, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει τις ανώτερες επιδόσεις της σε σχέση με την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, «η οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 2,3% σε όλο το 2023, με προσδοκίες για διατηρούμενα υψηλά επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας το 2024 και ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2025».

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και από πλειάδα εταιρικών πράξεων. Έτσι, από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΕΛΓΕΚΑ και της ΑΝΕΚ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σήμερα, οι μετοχές της Ακρίτας (+29,37%) διαπραγματεύτηκαν ξανά στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. μετά από αρκετά χρόνια που ήταν στην επιτήρηση.

Να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.276,64 (+0,10%) και 1.258,03 μονάδων (-1,36%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.270,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,39%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 99,5 εκατ., από τα οποία τα 19,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ (+1,48%), Quest (+1,43%), Lamda Development (+1,91%) και ΟΠΑΠ (+1,42%). Με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Alpha Bank (-2,01%), Πειραιώς (-3,27%), Viohalco (-1,28%), Motor Oil (-1,45%), Cenergy (-1,14%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,82%), ΔΕΗ (-1,02%), ΟΤΕ (-1,21%), Σαράντης (-1,12%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,19%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Ακρίτας (+29,37%), Ιντρακάτ (+4,29%), ΓΚΜΕΖΖ (+3,99%), MIG (+3,67%), ACAG (+3,23%).