Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους εν δυνάμει πωλητές να προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και τους αγοραστές να προσπαθούν να απορροφήσουν την προσφορά, η οποία δεν πήρε επιθετικότερο χαρακτήρα, καθ΄ όλη την διάρκεια των συναλλαγών.
Από τα πρόσφατα υψηλά 9ετιας, εύλογη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μερική κατοχύρωση θέσεων, στην προτελευταία συνεδρίαση όχι μόνο του Μάϊου, αλλά και του χρηματιστηριακού πενταμήνου, η οποία ξεκίνησε χθες από τον τραπεζικό κλάδο και σήμερα επεκτάθηκε σε όλο, σχεδόν, το εύρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την πλειονότητα των χαρτοφυλακίων να κατοχυρώνει κέρδη προηγούμενων ημερών, χωρίς να προχωρά σε υπερβολές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, η σημερινή εικόνα της αγοράς ήταν αποτέλεσμα επιλογής εγχώριων διαχειριστών να προχωρήσουν σε καταγραφή μέρους των σημαντικών, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται χθες και σήμερα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, σήμερα λίγο επιθετικότερα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό -1,97% του τραπεζικού δείκτη.
Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν οι αγοραστές «τράβηξαν το πόδι από το γκάζι», ή πρόκειται για μία απόλυτα βραχύβια διόρθωση, πριν ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, διεκδικήσει τιμές σημαντικά υψηλότερες. Μένει να φανεί αν οι ενεργοί επενδυτές θα διατηρήσουν αυξημένη την διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, ή θα παραμείνουν στις θέσεις τους, περιμένοντας την επόμενη κίνηση των «μεγαλύτερων χαρτοφυλακίων».
Μέχρι τότε, στο επίκεντρο της προσοχής θα παραμείνουν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, τα οποία ανακοινώνονται και τα οποία καλείται να τιμολογήσει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
Σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, το οποίο παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτικό, την ώρα που οι επενδυτές στο Χ.Α., εγχώριοι και ξένοι, μετρούν αντίστροφα για την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, «το γενικότερο κλίμα στο Χ.Α. παραμένει θετικό. Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώνονται, σε συνδυασμό με τις καλύτερες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλουν καθοριστικά στην διατήρηση του θετικού κλίματος, των αυξημένων αντανακλαστικών και της δυναμικής της εγχώριας αγοράς, ενώ όλο και περισσότεροι traders αναζητούν τα χαρτιά που έχουν μείνει πίσω».
Στο ίδιο, αισιόδοξο, μήκος κύματος και η έκθεση της Axia Research που, μεταξύ άλλων, αναφέρει «κοιτάζοντας μπροστά, οι επιδόσεις του α’ τριμήνου παρέχουν μια ματιά στο μέλλον, καθώς η ΕΧΑΕ ετοιμάζεται να ανακτήσει το καθεστώς της αναπτυγμένης αγοράς. Με την Ελλάδα έτοιμη για ακόμη τέσσερα χρόνια πολιτικής σταθερότητας και ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, είναι πιθανό ότι η χώρα θα κινηθεί προς την επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες».
Ασφαλώς και υπάρχουν και οι πιο συντηρητικά σκεπτόμενοι, σύμφωνα με τους οποίους «μετά τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών, οι επενδυτές πανηγύρισαν την πολιτική σταθερότητα, αφήγημα που τίθεται εκ νέου εν αμφιβόλω, αν τελικά μπουν στην Βουλή τα κόμματα που βρέθηκαν οριακά χαμηλότερα από το 3% στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, σενάριο που δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο και το οποίο θα δυσχεράνει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης».
Να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.239,49 (+0,27%) και 1.220,56 μονάδων (-1,27%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.225,07 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,90%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 91 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι Aegean Airlines (+0,20% και νέο ιστορικό υψηλό), Viohalco (+0,53%), Coca Cola (+0,29%), TITC (+0,37%), ΔΕΗ (+0,10%), Ελλάκτωρ (+0,22%), ΟΛΠ (+0,25%) και Σαράντης (+0,52%).
Από την πλευρά των τίτλων που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-2,40%), Eurobank (-2,33%), Quest (-2,85%), Motor Oil (-1,91%), Autohellas (-2,05%), Εθνική (-1,96%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,58%), ΕΛΧΑ (-1,18%), Mytilineo (-1,42%), ΟΠΑΠ (-1,96%) και Τέρνα Ενεργειακή (-2,81%).
Από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, διακρίθηκαν θετικά οι Βογιατζόγλου (+6,25%), Premia (+5,01%), Βιοκαρπέτ (+2,82%), Frigoglass (+3,92%), Profile (+6,16% και νέο ιστορικό υψηλό), ACAG (+6,15% και νέο ιστορικά υψηλό) και Cenergy (+2,90% και νέο ιστορικό υψηλό).