Η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, επιβεβαίωσε και πάλι ότι οι ενεργοί επενδυτές στο Χ.Α. δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν πρόσθετο επενδυτικό ρίσκο, έως ότου αποκτήσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, για τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι στο 3ήμερο 12-13/12 και 14/12 και στις συνεδριάσεις των Fed, BoE και ΕΚΤ θα κριθούν πολλά, για το αν θα ενισχυθεί, ή όχι η τάση όσων αναλυτών προβλέπουν ταχύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, μέσα το 2024, με αρκετούς από τους ξένους επενδυτικούς οίκους να «βλέπουν» έως και έξι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, την επόμενη χρονιά. Την Τρίτη θα δημοσιευτούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Αν επαληθευτούν τα «στοιχήματα» των συγκρατημένα αισιόδοξων, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές και στην ανοδική κίνηση να ακολουθήσει και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «όλα τα μακροοικονομικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι η Fed δεν έχει λόγο να τα αυξήσει, ενώ ακόμα είναι νωρίς για να αρχίσει να τα μειώνει». Σε αυτή την περίπτωση, η προσοχή των traders θα επικεντρωθεί στις δηλώσεις Powell που θα συνοδεύσουν την απόφαση, με τους αναλυτές να περιμένουν οποιαδήποτε αναφορά σε «αναθεώρηση πολιτικής».
Την ίδια ώρα, ο δείκτης «σηματωρός» S&P 500, απέχει μόλις 4% από τα ιστορικά του υψηλά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, αν οι δηλώσεις απογοητεύσουν τους traders.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο τζίρος, ενώ σαφώς λιγότεροι ήταν οι ημερήσιοι, θετικοί, πρωταγωνιστές, από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Ο γενικός δείκτης επιβεβαίωσε, σαν στήριξη, το όριο των 1.270 μονάδων, αλλά θα χρειαστεί συναλλακτική ενίσχυση και βοήθειες από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, προκειμένου να κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση των 1.290 - 1.300 μονάδων.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές επισημαίνοντας πως «με την χώρα να έχει κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα από τρεις μεγάλους, αναγνωρισμένους, οίκους, τα ελληνικά ομόλογα, σταδιακά, θα μπαίνουν στους κορυφαίους δείκτες διεθνώς, ενώ το Χ.Α. έχει κάθε λόγο να περιμένει την αναβάθμισή του στις ώριμες αγορές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η έκθεση της UBS, με τον οίκο να επισημαίνει πως «μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch, σε ‘BBB-’, έπειτα από ανάλογη κίνηση της S&P τον Οκτώβριο, η Ελλάδα επιστρέφει στους δείκτες της κύριας αγοράς ομολόγων το επόμενο έτος. Το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται πλέον επενδυτικού βαθμού και, ως εκ τούτου, είναι επιλέξιμο για τον κορυφαίο δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index (και άλλους IG δείκτες). Αυτό, είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το ελληνικό χρέος, καθώς πολλοί διεθνείς επενδυτές χτίζουν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους με βάση τους δείκτες IG και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για ελληνικά ομόλογα».
Σε αύξηση της τιμής-στόχου, για τη μετοχή της Τιτάν στα 25,30 ευρώ, από 22,10 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση "αγορά”, προχώρησε η Eurobank Equities που περιλαμβάνει τον τίτλο στις κορυφαίες επιλογές της, σημειώνοντας ότι η εταιρεία καταγράφει ακόμη καλύτερες επιδόσεις το 2023 από αυτές που η ίδια περίμενε, αλλά και από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, καθώς ετοιμάζεται να εμφανίσει μια εντυπωσιακή αύξηση των EBITDA κατά 60% σε ετήσια βάση για το σύνολο της χρήσης 2023, περίπου 30% υψηλότερη των συγκλινουσών εκτιμήσεων πριν από έναν χρόνο.
Να σημειωθεί ότι σήμερα ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.276,92 (+0,14%) και 1.271,89 μονάδων (-0,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.275,5 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,03%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 71,5 εκατ., από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Ελλάκτωρ (+2,38%), ΕΛΧΑ (+2,66%), Σαράντης (+1,14%), TITC (+5,58%), Viohalco (+2,80%), Mytilineos (+1,61%).
Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Πειραιώς (-1,66%), ΟΠΑΠ (-1,75%), HelleniQ Energy (-1,38%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Εβροφάρμα (+4,46%), Άβαξ (+4,03%), Lavipharm (+3,50%), Ίλυδα (+3,15%).
Σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της Orilina ΑΕΕΑΠ με τη μετοχή να κλείνει υψηλότερα κατά 1,04%.
Η μετοχές της Φίλιππος Νάκας (-8,67%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή όπως και της Prodea (αμετάβλητη) ύψους 0,11 ευρώ ανά μετοχή.