Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο υψηλό ημέρας με έκρηξη συναλλαγών λόγω MSCI

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο υψηλό ημέρας με έκρηξη συναλλαγών λόγω MSCI

Εναλλαγές προσήμων και rebalancing λόγω MSCI, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, με τους περισσότερους από τους ενεργούς traders σε ρόλο θεατή, περιμένοντας τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου μήνα και την αυριανή, βραδινή, ετυμηγορία της Fitch για την ελληνική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.275,41 (+0,33%) και 1.269,68 μονάδων (-0,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.275,13 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 259 εκατ., από τα οποία τα 8,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 6,88%, με τον Νοέμβριο να διακόπτει το πτωτικό σερί των Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

Από την άλλη, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το διεθνές κλίμα παραμένει υποστηρικτικό, όπως και η εγχώρια ειδησεογραφία, υπάρχει κινητικότητα σε πολλά μέτωπα, έγιναν τα επιτυχημένα placements στις Alpha Bank και Εθνική με την αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ μένει να φανεί αν και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις ο τζίρος θα παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα, ή θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία, λόγω της απόσυρσης των ξένων χαρτοφυλακίων (έκλεισαν βιβλία οι περισσότεροι ξένοι διαχειριστές).

Με θετικά τα μηνύματα από το roadshow στο Λονδίνο, μένει να φανεί αν η αφρόκρεμα των διεθνών επενδυτικών ομίλων που δήλωσε παρουσία, θα προχωρήσει σε σταδιακές τοποθετήσεις σε ελληνικά Assets.

Θετικότερη των προηγούμενων ημερών, η εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χηματιστήρια, καθώς σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη έτρεξε τον Νοέμβριο με ετήσιο ρυθμό 2,4%, υποχωρώντας από το 2,9% του προηγούμενου μήνα, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε μικρότερη επιβράδυνση στο 2,7%.

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν προσμετρά στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, υποχώρησε στο 3,6% ετησίως, από το 4,2% του Οκτωβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για έναν ετήσιο ρυθμό στο 3,9%.

Ισχυρή επιβράδυνση στο 3%, από το 3,8% ετησίως παρουσίασε ο πληθωρισμός και στην Ελλάδα.

Μεγάλα περιθώρια ανόδου βλέπει στο ελληνικό χρηματιστήριο η JP Morgan και το 2024, δηλώνοντας «overweight» στην περιοχή, καθώς εκτιμά ότι τα κέρδη μπορούν εύκολα να υπερκεράσουν τις χαμηλές προσδοκίες. Στις επιλογές της μάλιστα είναι η Alpha Bank, η οποία εντάσσεται στην 10αδα της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολή Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η τεχνική εικόνα παραμένει με την πλευρά των αισιόδοξων και δεν μπορεί να αποκλειστεί προσπάθεια αναρρίχησης προς τις 1.290 – 1.300 μονάδες, αν επιχειρηθεί το παραδοσιακό «year end rally».

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Εθνική (+1,32%), Πειραιώς (+1,62%), ΟΤΕ (+2,20%), Τέρνα Ενερεγειακή (+1,42%), ΔΕΗ (+1,03%), Mytilineos (+1,55%), Cenergy (+1,16%), TITC (+1,33%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Viohalco (-1,28%), Lamda Development (-1,05%), Autohellas (-2,72%), ΑΔΜΗΕ (-1,18%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,19%), Ελλάκτωρ (-2,02%), ΕΥΔΑΠ (-2,19%) και Σαράντης (-2,73%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Άβαξ (+10,09%), Νάκας (+5,48%), Αλουμύλ (+3,17%) και Εβροφάρμα (+3%).

Από σήμερα, οι μετοχές των Πλαστικών Θράκης (-0,36%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα ύψους 0,06986 ευρώ ανά μετοχή