Έχοντας συμπληρώσει πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις πτώσης, το ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με αναλυτές, «χρωστούσε» μία αντίδραση. Έτσι σήμερα επιχειρήθηκε το Χ.Α. να πάρει μια «ανάσα», με αρκετά «βαριά χαρτιά» να πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά, καθώς οι ενεργοί επενδυτές «είδαν» πιο ελκυστικές αποτιμήσεις, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως «η πορεία του τραπεζικού τομέα και κυρίως της μετοχής της Εθνικής, αποτελούν τον ‘σηματωρό’, προκειμένου η αγορά να κατορθώσει να κινηθεί υψηλότερα».
Φυσικά, συνεχίζει να υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας που λέγεται Μέση Ανατολή και κυρίως οι ανησυχίες που προκαλεί το εντυπωσιακό ράλι του πετρελαίου.
Την σταδιακή ενεργοποίηση των αγοραστών, αρκετοί χρηματιστές την αποδίδουν στην «απελευθέρωση» ρευστότητας, κυρίως από την πλευρά ξένων παικτών. Δεδομένου ότι έχουν, ήδη, τα «χαρτιά» της Εθνικής, ενώ τους έχουν επαναπιστωθεί τα υπόλοιπα κεφαλαίων στους λογαριασμούς τους φέρεται να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην αγορά, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες εισόδου σε αρκετές μετοχές που πιέστηκαν κατά το τελευταίο διάστημα.
Την ίδια ώρα οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές παραμένουν φθηνές, σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές και παράλληλα διαθέτουν όλα τα εχέγγυα για να ανταμείψουν όσους επενδυτές τις επιλέξουν.
Άλλωστε στην εγχώρια αγορά, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που αποτελεί το βαρόμετρο για τη γενικότερη εικόνα, με τις τράπεζες, μετά και την επιτυχημένη ολοκλήρωση του placement για την Εθνική Τράπεζα, έχουν περάσει, πλέον, σε πλήρη κανονικότητα.
Πάρα πολλά, για τη βραχυπρόθεσμη τάση, θα κριθούν στη συνεδρίαση της Δευτέρας, όταν και αναμένεται να πιστωθούν οι μετοχές της Εθνικής στους εγχώριους κωδικούς, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι από τη συνεδρίαση της Τρίτης 8 Οκτωβρίου αυξάνεται η στάθμιση της Εθνικής Τράπεζας στους δείκτες FTSE Russell, λόγω της διάθεσης των μετοχών από το ΤΧΣ.
Σύμφωνα με τον οίκο «η στάθμιση στον FTSE All World αυξάνεται από 81,61%, σε 91,627%. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους άλλους δείκτες που συμμετέχει η τράπεζα, δηλαδή, MPF All World, Global Large Cap και Emerging Index». Αναμένεται rebalancing στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας, 7 Οκτωβρίου.
Σαφώς καλύτερη, σήμερα, η εικόνα σε πολλά μη τραπεζικά blue chips, ενώ δε σημειώθηκε διάθεση διαφοροποίησης, στο επιφυλακτικό κλίμα που επικρατεί σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.438,05 μονάδες (+1,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1437,88 μονάδες (+1,37%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 165 εκατ., από τα οποία τα 16,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης σημείωσε απώλειες 2,10%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μόνο οι Aegean Airlines (-0,38%), Autohellas (-1,28%) και ΔΑΑ (-0,85%).
Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Εθνική (+2,49%), Πειραιώς (+2,31%), Lamda Development (+3,09%), Jumbo (+3,98%), TITC (+2,50%), Cenergy (+2,82%) και ΟΠΑΠ (+2,23%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι SOFTWEB (+3,31%), Ίλυδα (+2,47%) και Κρι Κρι (+2,34%).
shutterstock
shutterstock