Στους ρυθμούς των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων κινήθηκε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με κύρια χαρακτηριστικά τις περιορισμένες διακυμάνσεις, τους σχετικά χαμηλούς τζίρους, τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις από τους αντισυμβαλλόμενους, αλλά και την έλλειψη διάθεσης ανάληψης μεγαλύτερου επενδυτικού ρίσκου, από την πλευρά των αγοραστών.
Χρηματιστές αποδίδουν τη συναλλακτική «άπνοια» στο τραπεζικό ταμπλό, στο επικείμενο placement για το 20% της Εθνικής από το ΤΧΣ, ενώ σαφώς πιο άνευρη ήταν η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Υπενθυμίζεται ότι ΟΤΕ (-5,22%) και TITC (+1,28%), πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, ανακοίνωσαν τα τριμηνιαία τους αποτελέσματα, με τον πρώτο να παρουσιάζει επιδόσεις ελαφρώς χαμηλότερες των εκτιμήσεων και αυτό τιμολογήθηκε αρνητικά στο ταμπλό και τον δεύτερο να υπερβαίνει με άνεση τους στόχους των αναλυτών. Το απόγευμα θα ακολουθήσει η ΔΕΗ.
Η συναλλακτική καθίζηση της εγχώριας αγοράς, αλλά και η αργή διολίσθηση των αποτιμήσεων, αρχίζει να δημιουργεί κάποιους πρώτους προβληματισμούς στους αναλυτές, οι οποίοι θα ενταθούν αν ο γενικός δείκτης δοκιμάσει τιμές χαμηλότερα των 1.200 μονάδων.
Στα θετικά, το γεγονός ότι παρότι στο Χ.Α. δεν εισρέουν ακόμη νέα κεφάλαια οι εκροές των ξένων, όπως έδειξαν και τα AXIANumbers Οκτωβρίου 2023, έχουν αρχίσει και περιορίζονται. Παράλληλα, αναλυτές εκτιμούν ότι τόσο η Fitchμ την 1η Δεκεμβρίου, όσο και η Moody’s, λίγο αργότερα, θα δώσουν επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τα ξένα funds.
Όμως στην παρούσα φάση, η εγχώρια αγορά βρίσκεται εν αναμονή των μετοχικών αλλαγών στις τράπεζες, με την αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οπότε οι κινήσεις των ισχυρών χαρτοφυλακίων είναι μειωμένες.
Από την άλλη, η έντονη επιχειρηματική κινητικότητα διατηρεί το ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, όμως η κίνηση του γενικού δείκτη προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, θα απαιτήσει συναλλακτική αναβάθμιση.
Τεχνικά, όσο ο γενικός δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1.210 - 1.200 μονάδων, οι «long» έχουν μικρό προβάδισμα, το οποίο θα μεγαλώσει σημαντικά, αν ο δείκτης κινηθεί υψηλότερα των 1.245 μονάδων.
Μέχρι την ανοδική διαφυγή του γενικού δείκτη, τα εταιρικά αποτελέσματα θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως και η πορεία των διεθνών αγορών.
Από εκεί και πέρα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.230,76 (+0,28%) και 1.213,38 μονάδων (-1,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.218,07 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,75%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Coca Cola (+1,64%), Ελλάκτωρ (+6,71%), Quest (+1,85%) και TITC (+1,28%).
Με τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες οι Alpha Bank (-1,39%), Eurobank (-1,93%), Πειραιώς (-2,38%), Aegean Airlines (-1,39%), Viohalco (-1,59%), ΔΕΗ (-1,71%), ΕΛΧΑ (-1,54%), Motor Oil (-3,53%), Mytilineos (-1,64%) και ΟΤΕ (-5,22%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Αλουμύλ (+4,67%), Moda Bagno (+3,94%), Βιοκαρπέτ (+3,38%) και Performance (+2,76%).