Οι αγοραστές έκαναν το 3Χ3, σε επίπεδο γενικού δείκτη, απορροφώντας την ελεγχόμενη προσφορά και παίρνοντας βοήθειες από τον θετικό βηματισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Την ίδια ώρα, άνεμος αισιοδοξίας επικρατεί στις διεθνείς αγορές, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, αύξησαν την πεποίθηση πως ολοκληρώθηκε ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός πληθωρισμός της ευρωζώνης «είδε» το 2,4% (ΥοΥ), ξεκάθαρα αποδεκτό όριο (πρέπει να σταθεροποιηθεί κάποιες περιόδους για να ληφθεί υπόψη), από το 2,9% του προηγούμενου μήνα. Και όσο τα νέα έρχονται θετικά από το μέτωπο των μακροοικονομικών, η αγορά ομολόγων αποκτά τους δικούς της «θαυμαστές».
Στην περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι εγχώριοι αναλυτές συνεχίζουν να επισημαίνουν πως «όσο ο γενικός δείκτης δεν απειλεί τη στήριξη στις 1.260 μονάδες, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 1.290 - 1.320 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο «δείκτης των δεικτών», S&P 500, παραμένει μία ανάσα από τα υψηλά έτους και σχεδόν 5% από τα ιστορικά του υψηλά.
Ασφαλώς και στο Χ.Α., η αξιολόγηση της Fitch βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχή των traders και αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις και ο τελευταίος του χρόνου αναμένεται να διατηρήσει ζωηρό το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.
Την ίδια ώρα, η Société Générale εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σήμερα από τη Fitch Ratings, λαμβάνοντας τη δεύτερη επενδυτική βαθμίδα από μεγάλο οίκο αξιολόγησης, με τα οφέλη για τα ελληνικά ομόλογα να μην είναι άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα. Προβλέπει ότι στη σημερινή επαναξιολόγηση της Fitch Ratings για την οικονομία της Ελλάδας, η χώρα θα αναβαθμιστεί σε κλίμακα σε «BBB-» από «BB+».
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι εναλλασσόμενοι θετικοί πρωταγωνιστές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση (σήμερα ήταν η σειρά των μη τραπεζικών blue chips), η συνεχιζόμενη κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και ο σαφώς χαμηλότερος τζίρος, κάτι απόλυτα αναμενόμενο, αν ληφθεί υπ' όψιν ότι οι περισσότεροι ξένοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.272,19 (-0,23%) και 1.280,48 μονάδων (+0,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.280,11 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,39%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 69 εκατ., από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,7%.
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Ελλάκτωρ (+2,06%), ΕΥΔΑΠ (+3,45%), Σαράντης (+2,17%), Quest (+3,48%), Lamda Development (+3,79%), Jumbo (+3,74%) και Autohellas (+2,46%).
Με αρνητική μεταβολή μόνο οι HelleniQ Energy (-0,39%), Motor Oil (-0,32%), Mytilineos (-0,38%) και ΟΤΕ (-1,04%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Κέκροψ (+6,12%), Εβροφάρμα (+5,83%), ΕΚΤΕΡ (+4,76%), Άβαξ (+4,06%) και MIG (+2,78%).