Με τον γενικό δείκτη να κινείται σε στενό εύρος και να μην απειλεί τη στήριξη των 1.270 μονάδων, συνεχίστηκε η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και μάλιστα με νέους πρωταγωνιστές, με τον τζίρο να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την πλήρη απουσία των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων, που έχουν κλείσει τα βιβλία τους για φέτος, αλλά και τη συνεχιζόμενη δραστηριοποίηση εγχώριων «δυνάμεων» και «κωδικών λιανικής», που συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Αυτή η μεταφορά του ενδιαφέροντος προς χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μπορεί να εσωκλείσει κινδύνους, όμως από την άλλη, οι αξιοσημείωτες «περιφερειακές εξάρσεις - αφυπνίσεις» δίνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Το ενδιαφέρον και στο επικείμενο placement για το 10%+2% της Helleniq Energy στο προσκήνιο, καθώς στην αγορά προεξοφλείται ότι η διάθεση των μετοχών θα γίνει μεν με εύλογο discount και με τις πληροφορίες να αναφέρονται σε σημαντική υπερκάλυψη.
Επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όμως οι traders ανεβάζουν τα στοιχήματα για λήξη των αυξήσεων επιτοκίων και νομισματική χαλάρωση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το επόμενο έτος, καθώς η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προετοιμάζει τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας (14/12). Να σημειωθεί ότι οι αγορές βλέπουν έξι μειώσεις επιτοκίων, μέσα στο 2024, κατά 25 μονάδες βάσης εκάστη, κάτι που σημαίνει υποχώρηση του βασικού επιτοκίου στο 2,5%.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης επιβεβαίωσε ξανά σαν στήριξη το όριο των 1.270 μονάδων, όμως αν δεν υπάρξουν βοήθειες από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δύσκολα θα μπορέσει να κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση των 1.290 - 1.300 μονάδων.
Να σημειωθεί, ότι σήμερα ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.270,39 (-0,24%) και 1.276,67 μονάδων (+0,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.273,33 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,01%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 89 εκατ., από τα οποία τα 10 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Εν τω μεταξύ, σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς σε «BB», από «Β (high)» προηγουμένως προχώρησε η DBRS Morningstar, με την τάση σε όλες τις αξιολογήσεις να είναι σταθερή (Stable).
«Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη διαρκή βελτίωση του προφίλ ρίσκου του ομίλου, λόγω της περαιτέρω μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) του παρελθόντος και τον περιορισμένο σχηματισμό NPEs», όπως αναφέρει ο οίκος στην ανάλυση του.
Η παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις και κατά συνέπεια οδηγεί σε ενίσχυση της αύξησης των κερδών της Mytilineos, η οποία αυξάνει στα 46 ευρώ την τιμή - στόχο για τη μετοχή από 45 ευρώ πριν, αναφέρει η Citi στην τελευταία της έκθεση.
Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ (+1,12%), Lamda Development (+1,02%), Jumbo (+3,22%, ανακοίνωσε ότι κατά τους 11 μήνες του έτους, οι πωλήσεις του Ομίλου, εμφανίζονται αυξημένες κατά +15% περίπου) και ΟΤΕ (+1,53%).
Με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Εθνική (-3,23%), Eurobank (-1,53%) και Σαράντης (-2,29%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Ακρίτας (+27,5%), Κορδέλλου (+15,92%), Γενική Εμπορίου (+12,89%), Λούλη (+9,59%) και Νάκας (+8,92%).