Και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία συνοδεύτηκε και από τη λήξη των παραγώγων Φεβρουαρίου, ήλθε να επιβεβαιώσει όλους όσους υποστηρίζουν ότι ο γενικός δείκτης διατηρεί την ανοδική του τάση, βοηθούμενος από τις εναλλαγές των πρωταγωνιστών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά και από το θετικό διεθνές κλίμα.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση με θετική μεταβολή, χωρίς να έχει βοήθειες από τις τραπεζικές μετοχές, αλλά από τα υπόλοιπα, μη τραπεζικά, blue chips.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.415 (+0,82%) και 1.401,87 μονάδων (-0,12%) και έκλεισε στις 1.405,32 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,13%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 102 εκατ., από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,31%. Σημειωτέον ότι ο ΓΔΧΑ, παραμένει πρώτος σε θετική απόδοση από όλους τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ, μέσα στο 2024.
Σύμφωνα με αναλυτές, «πέραν από τις υψηλές αποδόσεις του ΓΔ, η άνοδος έχει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, με διευρυμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, που δεν είχε καμία άλλη προηγούμενη τέτοια παρατεταμένη κίνηση, εδώ και πολλά χρόνια. Και αυτό οφείλεται στο ότι όλο και περισσότερα από τα ελληνικά Assets συμπεριλαμβάνονται στις θετικές εκθέσεις των ξένων επενδυτικών οίκων».
Τεχνικά, εικόνα αγοράς που προσπαθεί να διαχειριστεί τα πολλά κεκτημένα χωρίς να απωλέσει την ψυχολογική στήριξη των 1.400 μονάδων παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες συνεδριάσεις και από την άλλη δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 1.410 μονάδων, κίνηση που θα ανοίξει «δίαυλο επικοινωνίας» με τις 1.450 μονάδες.
Ταυτόχρονα, η εγχώρια αγορά έχει ανταποκριθεί άριστα στις πολύ αυξημένες ανάγκες ρευστότητας, όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ ετοιμάζεται για το ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ της Intralot (21-23/2) αλλά και το placement της Πειραιώς, το οποίο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον απ’ όλη την επενδυτική κοινότητα. Ιδιαίτερα η διάθεση των μετοχών της Τρ. Πειραιώς από το ΤΧΣ, θεωρείται από τους αναλυτές ως κομβικό σημείο για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς εκτιμάται ότι θα καταλήξει σε άλλη μια μεγάλη υπερκάλυψη, φέρνοντας και νέα διεθνή κεφάλαια στο Χ.Α., που θα διευρύνουν το βάθος της εγχώριας αγοράς.
Την ίδια ώρα, θετικό είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές, δίνοντας βοηθητικά στηρίγματα αναρρίχησης και στο Χ.Α.
Περιθώριο ανόδου 43% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών εντοπίζει η Ambrosia Capital για τον ΟΤΕ και επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή με τιμή - στόχο τα 18,90 ευρώ, από 19,30 ευρώ που ήταν η προηγούμενη τιμή - στόχος.
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Coca Cola (+1,31%), Motor Oil (+1,95%) και ΟΠΑΠ (+1,68%). Από τους τίτλους που υποχώρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-1,43%), Aegean Airlines (-1,13%), ΔΕΗ (-1,26%), Σαράντη (-1,77%) και Ελλάκτωρα (-2,38%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των Βιοτέρ (+9,70%), ΒΙΣ (+9,24%), Ιντρακάτ (+4,08%) και Fourlis (+2,57%).