Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζικό ράλι με εκτίναξη τζίρου πάνω από 1,1 δισ.
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζικό ράλι με εκτίναξη τζίρου πάνω από 1,1 δισ.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το placement για το 22% της Εθνικής Τράπεζας. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συγκέντρωσε έσοδα ύψους 1,06 δισ. ευρώ από τη διάθεση του 22% των μετοχών που κατείχε στην Εθνική Τράπεζα, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται 9,5 φορές.

«Παρών» στο placement έδωσαν μεγάλα επενδυτικά «σπίτια», όπως οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco), στους οποίους κατανεμήθηκε το 80% των προσφερόμενων μετοχών.

Η παραπάνω είδηση έφερε έκρηξη ενδιαφέροντος στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό και ιδιαίτερα στο ταμπλό των βαρύδεικτων τραπεζικών μετοχών, ενώ τα «πακέτα» της Εθνικής που πέρασαν σήμερα από το Χ.Α., εκτόξευσαν τον τζίρο υψηλότερα από το 1 δισ. ευρώ.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε στον ρυθμό της Εθνικής, η οποία τράβηξε ψηλότερα και τις υπόλοιπες μετοχές των συστημικών τραπεζών. Με τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο να λειτουργούν σαν καταλύτης προσέλκυσης κεφαλαίων, αυξήθηκε η κινητικότητα - ενδιαφέρον και για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όμως από την άλλη, η σημαντική υποχώρηση της αγοράς από τα υψηλά ημέρας, έφερε σε «δύσκολη θέση» τους πρωινούς αγοραστές.

Χωρίς αμφιβολία, πάρα πολλά για τη βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν στη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης, όταν και θα πιστωθούν στις Μερίδες των επενδυτών, οι νέες μετοχές της ΕΤΕ, που αγοράστηκαν προς 5,30 ευρώ και θα διαφανεί πόσοι θα σπεύσουν να πάρουν τα γρήγορα κέρδη τους.

Εν τω μεταξύ, η Scope Ratings, η οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκε από το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ECAI) για τους σκοπούς του πλαισίου πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ευρωσυστήματος (ECAF), επισημαίνει ότι «η επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας δεν θα τεθεί σε κίνδυνο, ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο στασιμοπληθωρισμού».

Από την άλλη, στα 8 δισ. ευρώ τοποθετεί την εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού δημοσίου το 2024 η Citigroup, πολύ κοντά στις προθέσεις του ΟΔΔΗΧ, σε ένα έτος το οποίο οι ακαθάριστες εκδόσεις ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης θα κινηθούν κοντά στο ιστορικό υψηλό το οποίο άγγιξαν φέτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει δύο νέα ομόλογα το επόμενο έτος, ξεκινώντας με ένα νέο 10ετές τον Ιανουάριο για την άντληση 3 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, τον Μάιο θα ακολουθήσει η έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου για 3 δισ. ευρώ επίσης. Τα 2 δισ. ευρώ που απομένουν θα αντληθούν, σύμφωνα με τη Citi, μέσω τεσσάρων επανεκδόσεων υφιστάμενων ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.239,03 (-0,03%) και 1.263,82 μονάδων (+1,97%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.250,44 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,89%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 1,1 δισ., από τα οποία τα 883,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 3,94%.

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Alpha Bank (+1,92%), Eurobank (+4,37%), Εθνική (+5,88%), Πειραιώς (+2,28%), Viohalco (+5,39%), Coca Cola (+1,17%), HelleniQ Energy (+1,28%), Lamda Development (+1,36%), Autohellas (+1,26%), Ελλάκτωρ (+1,14%), ΕΛΧΑ (+7,31%) και ΕΥΔΑΠ (+1,72%).

Οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΠΑΠ (-2,12%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,23%) και Cenergy (-1,88%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Frigoglass (+5,56%), DIMAND (+5,26%), MIG (+4,13%) και ΞΥΛΚ (+4,36%).