Η πιο FOMO αγορά του πλανήτη
Shutterstock
Shutterstock

Η πιο FOMO αγορά του πλανήτη

Διανύουμε ίσως την πιο ευτυχή χρηματιστηριακή συγκυρία από το 2007 και μετά έχοντας καταφέρει να φτιάξουμε το δικό μας αφήγημα και κυρίως να πείσουμε ότι είμαστε ικανοί να παραδώσουμε αυτό που υποσχόμαστε. Κάθε μέρα ενδυναμώνεται η αντίληψη ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να πατήσει στα πόδια του και να υπεραποδώσει έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αγορών ακόμα και σε ημέρες που η διεθνής τάση δεν είναι θετική. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική αγορά έγινε ξαφνικά «το δώρο του Θεού» στους επενδυτές, σίγουρα όμως κάτι έχει αλλάξει βάζοντας ακόμα και τους σκεπτικιστές των ελληνικών μετοχών σε αμφιβολία.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος που ταλαιπώρησαν την αγορά ήταν η αδράνεια. Πουλώντας μετοχές οι πιθανότητες να τις ξαναβρεί κάποιος χαμηλότερα αργά ή γρήγορα ήταν με το μέρος του. Στη χειρότερη περίπτωση θα τις ξαναγόραζε εκεί που τις πούλησε. Πολλοί επενδυτές από το εξωτερικό ενώ αναγνώριζαν την αξία πολλών σημαντικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο δεν προχωρούσαν σε σοβαρές τοποθετήσεις απλά και μόνο γιατί η τοποθέτησή τους είχε χαρακτηριστικά «dead money». Μιας καλής μεν τοποθέτησης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα απόδοσης.

Όταν τα μερίσματα αυξήθηκαν υπήρχε μεν κίνητρο διακράτησης που δικαιολογούσε το κόστος παραμονής, αλλά η ελληνική αγορά έπρεπε να ανταγωνιστεί τις επιδόσεις των άλλων αναδυόμενων αγορών. Οι αποδόσεις του 2019, 2022 και 2023 άλλαξαν σταδιακά τη φιλοσοφία προσέγγισης του ΧΑ.

Απ' ό,τι φαίνεται και το 2024 κινείται στην ίδια γραμμή με την προηγούμενη χρονιά: Οι επενδυτές που αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν κάποιες από τις θέσεις τους για να συμμετάσχουν στη Δημόσια Προσφορά μετοχών του Ελ. Βενιζέλος μάλλον θα δυσκολευτούν να τις ανακτήσουν χωρίς απώλειες.

Υπήρξαν επίσης πολλοί επενδυτές που επέλεξαν να βάλουν φρέσκο χρήμα. Όχι γιατί δεν ήταν κερδισμένοι στις τοποθετήσεις τους, αλλά γιατί πλέον εκτιμούν ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος τους. Σε μια αγορά που έχει τέτοιους επενδυτές υπάρχει ένας μεγάλος φόβος: Να χάσουν την αγορά και να μείνουν υποεπενδεδυμένοι (FOMO – Fear Of Missing Out). Ο ψυχολογικός εξαναγκασμός της παραμονής δεν είναι αποκλειστικό γνώρισμα των μικροεπενδυτών. Το φαινόμενο απαντάται σε μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια αλλά και σε θεσμικούς επενδυτές, είναι δε πιο ισχυρό από δείκτες θεμελιωδών, τεχνικές αναλύσεις και συστάσεις ειδικών.

Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο FOMO, όπως κάθε τι στο Χρηματιστήριο θα κάνει τον κύκλο του. Το σίγουρο είναι ότι ο Φεβρουάριος με όσα έρχονται δείχνει ότι θα συντηρήσει αυτή την «ανήσυχη εποπτεία». Και πλέον χάρις το Ελ. Βενιζέλος το χρηματιστήριο αρχίζει να μπαίνει στην ατζέντα των καθημερινών συζητήσεων. Καιρός ήταν.