Η πρώτη εβδομάδα του 2024, παρουσίασε μια σχετικά διαφορετική εικόνα, σε σχέση με αυτήν που είχαμε συνηθίσει κατά την περίοδο του Q4 του 2023. Το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να αναλαμβάνει τα ηνία με τις ξένες αγορές να δοκιμάζουν τις αντοχές τους, σε πλήρη αντίθεση με τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ξένοι δείκτες είτε κατέγραφαν νέα υψηλά, είτε αποκτούσαν μια ισχυρή ανοδική δυναμική.
Ανάμεσα στα 18 Χρηματιστήρια που παρακολουθούμε, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρουσίασε άνοδο της τάξης του +1,43%, ακολουθούμενο από το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης με +0,62% και το ελβετικό SMI με +0,43%. Ενώ αντίθετα, χρηματιστηριακοί δείκτες που υπόσχονταν πολλά, υποχώρησαν, όπως για παράδειγμα ο DAX κατά -0,94%, ο S&P500 κατά -1,65% και ο Nasdaq 100 κατά -3,09% κυρίως λόγω της υποχώρησης των τιμών των μετοχών της ψηφιακής τεχνολογίας.
Έτσι βλέπουμε ότι από εκεί που ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αδυνατούσε να προσεγγίσει το επίπεδο των υψηλών του 2023, αλλά ακόμα και τις 1300 μονάδες, σήμερα βρίσκεται στις 1311,67 μονάδες με την άνοδο να διαχέεται σε όλο το ταμπλό και όχι μόνο στις μετοχές των τραπεζών, αλλά στις μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών, καθώς και των εταιρειών ενέργειας και πληροφορικής.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται πάνω στις κινήσεις του ΤΧΣ και των διοικήσεων των τραπεζών, όσον αφορά την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Για την Τράπεζα Πειραιώς οι επενδυτές αναμένουν να δουν την τιμή που θα προσδιοριστεί στο book building, ενώ για την Εθνική Τράπεζα το σενάριο της απόκτησης των μετοχών του 18% που βρίσκονται στα χέρια του ΤΧΣ, απευθείας από την τράπεζα, κατά τα πρότυπα της Eurobank, θα προσδώσει σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους και μια ιδιαίτερη δυναμική σε όλο το Χρηματιστήριο.
Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κατασκευαστικές εταιρείες λόγω των έργων υποδομών που γίνονται σε όλη τη χώρα, οι ενεργειακές εταιρείες λόγω της πράσινης μετάβασης και του σαφούς προσανατολισμού προς επενδύσεις σε ΑΠΕ και οι εταιρείες πληροφορικής λόγω της εκτεταμένης κινητικότητας που παρουσιάζεται στον κλάδο.
Το οικονομικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι ιδιαίτερο θετικό. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που πλέον βρίσκεται στα 88 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 30% του ΑΕΠ της χώρας. Ένας δείκτης που είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Οπότε μόνο αυξητικές τάσεις θα παρουσιάσει. Το μέσο Ρ/Ε των μετοχών του ΧΑ βρίσκεται το 12, με τα Ρ/Ε των μεγάλων εταιρειών όπως είναι οι τράπεζες, η Motor Oil, η HelleniQ Energy, η Τιτάν και άλλες, να είναι μονοψήφια και παράλληλα η μέση μερισματική απόδοση βρίσκεται στο 4%, ύστερα και από τη δυνατότητα διανομής μερίσματος από τις τράπεζες μετά από 15 έτη.
Επομένως η δυναμική της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς δεν εξαντλήθηκε στην άνοδο του 2023, αλλά υπόσχεται συνέχεια. Ειδικά αν ληφθούν υπ’ όψιν τόσο η αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά +2,9%, όσο και η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης που θα συνοδευτούν από τραπεζικές χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων.
Αυτά όσον αφορά τα θεμελιώδη δεδομένα των εταιρειών και τη μακροοικονομική εικόνα της χώρας. Το 2024 θα είναι παράλληλα το έτος των εισροών από τους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού, σαν αποτέλεσμα της ανάκτησης της «επενδυτικής βαθμίδας». Χρονικά, οι αναβαθμίσεις και οι αξιολογήσεις μέσα στο Q4 του 2023, δεν ήταν ευνοϊκές, αφού στο τέλος κάθε έτους οι διαχειριστές είναι ιδιαίτερα συντηρητικοί στις κινήσεις τους, τακτοποιούν τα χαρτοφυλάκια τους, προβαίνουν στις τελικές αποτιμήσεις τους και υπολογίζουν τα bonus που λαμβάνουν.
Οπότε τα κεφάλαια από το εξωτερικό θα εμφανιστούν και θα τοποθετηθούν φέτος, ακολουθώντας τα επιτυχημένα παραδείγματα στο book building της Εθνικής Τράπεζας, της στρατηγικής συμμετοχής της UniCredit στην Alpha Bank και της συμμετοχής ξένων οίκων στις ομολογιακές εκδόσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Με ένα καλό δείγμα γραφής ξεκίνησε το χρηματιστηριακό 2024. Ο πρώτος στόχος που θέτουν οι τεχνικοί χρηματιστηριακοί αναλυτές για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 1.360 μονάδες.