Μπορεί από τη σημερινή συνεδρίαση να έλειψαν οι ακραίες ημερήσιες μεταβολές, στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο τζίρος να υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα, όμως το ενδιαφέρον παρέμεινε αμείωτο και ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου συνέχισε την ανηφορική του διαδρομή, δοκιμάζοντας τιμές Απριλίου 2014.
Από την άλλη, η ηπιότερη εικόνα στα «βαριά χαρτιά», δεν εμπόδισε τους Mytilineo (+1,74%), Jumbo (+1,08%) και Cenergy (+0,76%), να πιστωθούν ένα ακόμα ιστορικό υψηλό, σε κλείσιμο.
Να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης, σήμερα, κινήθηκε μεταξύ 1.340,21 (+0,65%) και 1.330,56 μονάδων (-0,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.338,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,48%.
Χαμηλότερα ο τζίρος έφθασε στα 79 εκατ., από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούν «πακέτα».
Την ώρα που οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βγάζουν εικόνα σχετικής κόπωσης και παραπέμπουν σε σενάρια συσσώρευσης, οι traders που δραστηριοποιούνται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θεωρούν κάθε βραχύβια διόρθωση της αγοράς ως ευκαιρία νέων «πονταρισμάτων» και αυτό δίνει στο Χ.Α. της εικόνα της ανατροφοδοτούμενης ανοδικής κίνησης, σε μεγάλο κομμάτι του ταμπλό.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυναμική της αγοράς έχει εκπλήξει και τους πλέον αισιόδοξους, καθώς το Χ.Α. συνεχίζει να ποντάρει στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά και στη βελτίωση της κερδοφορίας των εισηγμένων τα επόμενα χρόνια, όπου οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρχει ένας ακόμη «ενάρετος οικονομικός κύκλος».
Από την άλλη και σήμερα συνεχίστηκαν οι «εισαγόμενες» εκθέσεις, που συνεχίζουν να δίνουν ανοδικά «καύσιμα» στην αγορά.
Πιο συγκεκριμένα, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΤΕ σε «ΒΒΒ+» προχώρησε η S&P, αντανακλώντας την πρόσφατη αναβάθμιση της μητρικής εταιρείας του ΟTΕ, Deutsche Telekom. Η S&P αναμένει ότι η Εταιρεία θα συνεχίσει να παράγει υψηλές ταμειακές ροές, ύψους €450 εκατ. - €490 εκατ. το 2023 – 2024 και ότι «η συνεχιζόμενη επέκταση του δικτύου οπτικών ινών και η ‘μετανάστευση’ συνδρομητών θα υποστηρίξουν τις σταθερές ταμειακές ροές και την ανάπτυξη της εταιρείας».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρου παράγοντα της αγοράς, «το χρηματιστήριο έχει αποκτήσει κρίσιμη θετική ευαισθησία στην θετική ειδησεογραφία και αντιδρά αδιάφορα σε αρνητικά νέα. Η αγορά έχει τις προϋποθέσεις να κινηθεί ανοδικά, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα των περισσοτέρων εισηγμένων το δικαιολογούν, οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν θετικές και πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, το αφήγημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας καλά κρατεί, τα χρήματα που αναμένονται να «πέσουν» στην αγορά είναι σημαντικά και οι ζυμώσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο συνεχίζονται».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο επόμενος καταλύτης για την ελληνική αγορά θα είναι η διατήρηση της ισχυρής κερδοφορίας, ενώ η επενδυτική κοινότητα περιμένει την εφαρμογή του σχεδίου αποεπένδυσης του ελληνικού δημοσίου».
Ξεκινώντας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η λήξη των συναλλαγών βρήκε με τα μεγαλύτερα κέρδη τους Εθνική (+1,45%), Motor Oil (+1,40%), Jumbo (+1,08%), Mytilineo (+1,74%), ΟΠΑΠ (+1,35%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,05%) και με τις μεγαλύτερες απώλειες τους Coca Cola (-1,07%) και Quest (-1,23%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχώρισαν Μπήτρος (+9,63%), Σπύρου (+9,47%), Κορδέλλου (+7,69%), MED (+6,78%), ΑΔΜΗΕ (+6,61%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+6,27%).