Ο φετινός Ιανουάριος δεν είναι ο πιο κερδοφόρος όλων των εποχών στο ΧΑ είναι όμως ο πιο υποσχόμενος. Όλα δείχνουν ότι ο μήνας θα κλείσει με κέρδη για τον Γενικό Δείκτη πέριξ του 4,5% το οποίο μεταφράζεται σε μια κεφαλαιοποίηση 92 δισ. ευρώ, την υψηλότερη που είδε το Χρηματιστήριο από τις 19 Νοεμβρίου του 2009. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές τρέχουν με 98,4 εκατ. ευρώ, είναι αυξημένες 7,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 και σχεδόν (-1%), όσο ο Δεκέμβριος του 2023.
Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι η άνετη διεκπεραίωση των εγγραφών του εταιρικού ομολόγου της Autohellas, των δύο τραπεζικών ομόλογων αλλά και της γρήγορης κάλυψης του placement των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η ενδυνάμωση του «placement capacity» είναι πλέον γεγονός, ένα στοιχείο στο οποίο η Ελληνική Αγορά έδειχνε ασταθής στο κοντινό παρελθόν ματαιώνοντας ή μεταθέτοντας εγχειρήματα χρηματοδότησης.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του μήνα που φεύγει είναι η διάθεση ανάληψης ρίσκου. Στις πρώτες θέσεις των 79 μετοχών που εμφανίζουν τις υψηλότερες αποδόσεις συναντάμε τις εταιρίες ειδικού σκοπού της Εναλλακτικής Αγοράς που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα ενδιάμεσης και χαμηλής εξασφάλισης από τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των συστημικών τραπεζών.
Η αξία των τεσσάρων εταιριών διαμορφώνεται πλέον πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων τους είναι 168 εκατ. ευρώ με βάση τους ισολογισμούς του περυσινού εξαμήνου το οποίο σημαίνει ότι η αγορά εκτιμά μεγαλύτερο βαθμό ανάκτησης των κεφαλαίων από τις πωλήσεις των δανείων αυτών. Αν και κάτι τέτοιο φαίνεται προς ώρας αισιόδοξο (αλλά όχι απίθανο) δείχνει ότι η λιανική έχει επιστρέψει στο Χρηματιστήριο αναζητώντας ευκαιρίες που δεν έχουν κατ’ ανάγκη αυστηρά ποιοτικά δεδομένα: Ο πίνακας της πρώτης δεκάδας εταιριών που οδηγεί τις αποδόσεις στο ΧΑ περιλαμβάνει τις μετοχές της Frigoglass, Moda Bagno, Μινέρβα και Sato.
Το πόσο σωστή ή όχι είναι η απόφαση επένδυσης σε τέτοιες μετοχές θα το κρίνει η ιστορία, άλλωστε η ζωή έδειξε ότι ακόμα και οι μετοχές του FTSE-25 μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επιζήμιες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το άπλωμα της αγοράς σε «μετοχές της δεκάρας» έχει αυξήσει την αδρεναλίνη στο ταμπλό.
Το 2024 ξεκίνησε όπως έπρεπε και η συνέχεια προβλέπεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Όλα δείχνουν ότι η Δημόσια Προσφορά μετοχών για το Ελ. Βενιζέλος οδεύει προς σημαντική υπερκάλυψη και αυτό σημαίνει ότι πολλοί κωδικοί μετά την 6η Φεβρουαρίου θα βρεθούν με αυξημένη ρευστότητα.
Αυτή η ρευστότητα είναι μια υποσχόμενη εξέλιξη για τα επόμενα εγχειρήματα που έρχονται μέσα στο α’ εξάμηνο με σημαντικότερο όλων τη Δημόσια Προσφορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ που θα κινηθεί σε επίπεδα ανάλογα της διάθεσης των μετοχών της Εθνικής τράπεζας ύψους 1 δισ. ευρώ. Και σίγουρα ένα μέρος θα διοχετευθεί και στο ταμπλό βάζοντας πλάτη σε μια πιθανή διόρθωση.
Όπως και να έχει μπαίνουμε στον Φεβρουάριο με τις καλύτερες προϋποθέσεις και αν δεν υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις στο εξωτερικό η χρηματιστηριακή αντανάκλαση των θετικών οιωνών θα δυναμώσει περαιτέρω την ανοδική τάση.