Έστω και για λίγες μονάδες, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατάφερε τελικά να ξεπεράσει το υψηλό που είχε πετύχει στα τέλη του περσινού Ιουλίου πριν ξεκινήσει η σημαντική διόρθωση που κράτησε περίπου δύο μήνες. Η ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς από τα μέσα του Οκτωβρίου και μετά μας έφερε και πάλι πολύ κοντά στα υψηλά που είχαν σημειωθεί την άνοιξη του 2014 και που για αρκετά χρόνια φάνταζαν για πολλούς ως ένα άπιαστο όνειρο.
Τελικά, δεν ήταν όνειρο, είναι η πραγματικότητα που δείχνει τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Παρά το ότι ένας γενικός δείκτης αντιπροσωπεύει το σύνολο σχεδόν των μετοχών ενός χρηματιστηρίου, σχεδόν πάντα μπορούμε να εντοπίσουμε ορισμένες μετοχές που όπως λέμε, δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Δεν είναι πάντα οι ίδιες, αφού κάθε περίοδος έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση της ανόδου που ξεκίνησε τον Οκτώβριο δεν είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε αυτές που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους με πιο έντονο τρόπο.
Χωρίς καμία αμφιβολία, αυτή τη φορά οι τραπεζικές μετοχές ήταν οι βασικότεροι πρωταγωνιστές της ανόδου που έφερε τον δείκτη από τις 1.105,15 μονάδες της 9ης Οκτωβρίου στην περιοχή των 1.360 μονάδων. Πρωταγωνίστησαν όχι μόνο γιατί ανέκαμψαν με δύναμη από τις τιμές που είχαν φθάσει στις αρχές του Οκτωβρίου αλλά και γιατί μέσα σε αυτό το διάστημα ξεκίνησε η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό κεφάλαιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Ξεκινώντας από το σχετικά εύκολο έργο της αποχώρησης από την Eurobank, καθώς το ποσοστό που κατείχε το ΤΧΣ ήταν μόλις 1,40%, πήγαμε στο πιο δύσκολο έργο με το 8,98% στην Alpha Bank και συνεχίσαμε με τη, θεωρητικά τουλάχιστον, ακόμα πιο δύσκολη αποστολή της διάθεσης του 22% (από το συνολικό 40,39%) στην Εθνική Τράπεζα.
Παρά τις σοβαρές αμφιβολίες που είχαν εκφράσει παράγοντες της αγοράς και μερίδα του Τύπου, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα του αναμενόμενου. Το μερίδιο του ΤΧΣ στην Eurobank κατέληξε στην ίδια την τράπεζα, το μερίδιο στην Alpha Bank κατέληξε στην ιταλική Unicredit και το 22% της Εθνικής Τράπεζας σε πλήθος επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μικρών και μεγάλων, ιδιωτών και θεσμικών.
Η επιτυχημένη έκβαση των παραπάνω πωλήσεων συνέπεσε και με τη συνέχιση των αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους και την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα. Σε συνδυασμό με τις απανωτές θετικές εκθέσεις των αναλυτών για τις μετοχές των τεσσάρων τραπεζών και το καλό διεθνές κλίμα, όλες οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις.
Η Εθνική ανέβηκε από τα 4,92 μέχρι τα 7,014 ευρώ, ξεπερνώντας και το υψηλό του Ιουλίου, η Eurobank πήγε από το 1,34 στο 1,79 σημειώνοντας και αυτή νέα υψηλά. Η Alpha ξέφυγε με άνεση από το 1,162 και ανέβηκε μέχρι τα 1,622 και πλησίασε τα υψηλά του Ιουλίου ενώ η Πειραιώς έκανε μία κίνηση από το 2,52 προς το 3,538 φθάνοντας σε απόσταση αναπνοής από την τιμή που είχε το καλοκαίρι και περιμένει να έρθει η δική της σειρά για την αποεπένδυση του ΤΧΣ.
Πολύ καλές επιδόσεις σημείωσε η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία άφησε πολύ εύκολα πίσω της τα 8,50 ευρώ και αναρριχήθηκε μέχρι τα 12,57, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο υψηλό που είχε πετύχει το περασμένο καλοκαίρι. Η ολοκλήρωση της μεγάλης εξαγοράς στη Ρουμανία με την οποία μεγάλωσε σημαντικά, αύξησε κατά πολύ τη διεθνή της παρουσία και ενίσχυσε σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (ΑΠΕ) ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τους μεγάλους επενδυτές να επενδύσουν στη μετοχή της εταιρείας, όπως επίσης τα θετικά οικονομικά της αποτελέσματα και οι κινήσεις της στον τομέα των ΑΠΕ και εντός Ελλάδος.
Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως η αγορά επικρότησε και την εξαγορά της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ παρά το αρχικό μούδιασμα που παρατηρήθηκε. Το θετικό κλίμα για τη μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά την παρουσίαση προς τους επενδυτές που έγινε προχθές Τρίτη στο Λονδίνο και εντυπωσίασε τους επενδυτές.
Όπως έγινε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, η μετοχή της Mytilineos πρωταγωνίστησε και στην ανάκαμψη της αγοράς από τον Οκτώβριο και μετά. Από τα 30,12 ευρώ της 9ης Οκτωβρίου επέστρεψε στα 38 τα οποία και ξεπέρασε σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό στα 39,56 ευρώ. Οι εξαιρετικές οικονομικές της επιδόσεις, οι συνεχείς θετικές εκθέσεις από τους χρηματιστηριακούς αναλυτές οι οποίοι θέτουν τιμές στόχους αρκετά ανώτερους της τωρινής τιμής και η συνεχώς διευρυνόμενη διεθνής παρουσία του ομίλου στον τομέα των ΑΠΕ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του μεγάλου ενδιαφέροντος των θεσμικών επενδυτών για τη μετοχή.
Πολύ καλές εντυπώσεις δημιούργησε και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P Global πριν μερικές μέρες. Κλειδί για την περαιτέρω πορεία μπορεί να αποτελέσουν οι αυριανές ανακοινώσεις της διοίκησης σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη του 2023 και οι πιθανές εκτιμήσεις της για τη συνέχεια.
Η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ είχε υποχωρήσει στα 11,70 ευρώ αλλά σταδιακά κινήθηκε πάλι προς τα επίπεδα του καλοκαιριού και έφθασε στα 14,48 ευρώ, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά του Ιουλίου. Πολύ σημαντικό γεγονός του φθινοπώρου ήταν η επικράτησή της στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού η οποία ήρθε να προστεθεί στα άλλα πολύ μεγάλα projects που τρέχει η εταιρεία, όπως το αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης και το καζίνο στο Ελληνικό.
Επίσης, επίκειται και η τελική υπογραφή για την ανάληψη της διαχείρισης της Εγνατίας Οδού. Όλα αυτά κράτησαν ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της μεγαλύτερης κατασκευαστικής επιχείρησης στη χώρα. Μία ακόμα επιβεβαίωση αυτού του ενδιαφέροντος ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα με τη διάθεση σημαντικού αριθμού μετοχών σε μεγάλους διεθνείς επενδυτές.
Όλες οι πρωταγωνίστριες που είδαμε μέχρι στιγμής συμμετέχουν στον δείκτη FTSE Athex Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, πράγμα που είναι αρκετά λογικό καθώς το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών που καθορίζει συνήθως τις τάσεις στο αθηναϊκό χρηματιστήριο συχνά συγκεντρώνεται στις μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών.
Υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Αναφερόμαστε στη μετοχή της Ιντρακάτ, της κατασκευαστικής εταιρείας που έχει κλέψει την παράσταση και συμμετέχει στον δείκτη FTSE Athex Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Η κίνησή της από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή, αφού η άνοδός της είναι της τάξης του 65%, κάτι που σημαίνει πως η χρηματιστηριακή της αξία αγγίζει πλέον τα 800 εκατ, ευρώ και πιθανότατα φέρνει τη μετοχή στο κατώφλι της εισόδου στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Όπως φαίνεται, οι επενδυτές ανταμείβουν την εταιρεία για τις επιχειρηματικές της κινήσεις, ειδικά μετά την αγορά και απορρόφηση της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ. Τα πρώτα σημάδια μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς είναι αρκετά θετικά, όπως φαίνεται και από την πρόοδο των εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης. Θετικής αντιμετώπισης από τους επενδυτές έχουν τύχει και οι κινήσεις της Ιντρακάτ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι συνεργασίες της με ενεργειακές εταιρείες όπως η ΔΕΗ.
Η γενική εκτίμηση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπως εκφράζεται και από τις εκθέσεις των Ελλήνων και διεθνών αναλυτών, είναι πως η πορεία του Γενικού Δείκτη θα εξακολουθήσει να είναι ανοδική, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα γίνει κάτι πολύ άσχημο σε διεθνές επίπεδο. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, είναι σχεδόν σίγουρο πως οι εταιρείες στις οποίες αναφερθήκαμε σήμερα θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν και ελπίζουμε πως σύντομα θα πλαισιωθούν και από άλλες.