Οι ενεργειακές εταιρείες στο προσκήνιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Shutterstock
Shutterstock

Οι ενεργειακές εταιρείες στο προσκήνιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Παρ’ όλο που οι τραπεζικές μετοχές συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των περισσοτέρων επενδυτών, είναι εξαιρετικά πιθανό τόσο το 2024 όσο και οι επόμενες χρονιές, στο προσκήνιο να κινηθούν οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάγος ή σούπερ αναλυτής για να οδηγηθεί σε αυτήν τη σκέψη. Αρκεί να διαβάσει τους αριθμούς. Και οι αριθμοί δείχνουν την αλήθεια.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 165 δισ. ευρώ έως το 2030, στα πλαίσια της απεξάρτησης της ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα και της αντικατάστασης τους από τις ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), αλλά και στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης στις μεταφορές, στις συγκοινωνίες και στα κτίρια.

Έτσι από το 2026 και μέχρι το 2030 θα απαιτηθούν ετήσιες επενδύσεις της τάξης των 30 δισ. ευρώ. Όλα τα ανωτέρω θα συμβούν στα πλαίσια της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας προς την κλιματική ουδετερότητα.

Τα νοικοκυριά, τα κτίρια γραφείων και υπηρεσιών, οι κατοικίες, οι μεταφορές και οι βιομηχανίες που θα οδηγηθούν προς την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση, μαζί με τη ριζική στροφή προς τις ΑΠΕ που θα φτάσει το 79% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030, συνθέτουν ένα περιβάλλον που υπόσχεται ανάπτυξη και κέρδη.

Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ, θα προσεγγίσει έως τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας τα 23,5 GW. Δηλαδή θα διπλασιαστεί. Θα αναπτυχθούν νέα χερσαία αιολικά πάρκα, νέα φωτοβολταϊκά πάρκα και θαλάσσιες αιολικές μονάδες για πρώτη φορά. Για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, προτείνεται η εγκατάσταση μπαταριών και μονάδων αντλησιοταμίευσης, συνολικού ύψους άνω των 5 GW. Ταυτόχρονα θα περιοριστεί κατά 60% η ισχύς των πετρελαϊκών μονάδων στα νησιά. Τέλος, η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας στις κατοικίες και στα γραφεία θα φτάσει μέχρι το 2030 στο 17% και 69% αντιστοίχως με τον στόχο για το 2050 να βρίσκεται στο 90%. Ένας στόχος που ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό την εξαγορά της «Κωτσόβολος» από τη ΔΕΗ, αφού ο νέος «Κωτσόβολος» θα αποτελεί ένα δίκτυο λιανικών πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών.

Για να γίνει ακόμα καλύτερα αντιληπτός ο επενδυτικός οργασμός στον χώρο της ενέργειας, αρκεί να σκεφτούμε ότι οι τράπεζες εκτιμούν ότι το ένα στα πέντε δάνεια που θα χορηγούν τα επόμενα χρόνια θα προσανατολίζεται σε επενδύσεις πράσινης μετάβασης.

Οι επενδυτικές επιλογές στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσον αφορά την ενέργεια δεν είναι πολλές. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος συγκέντρωσης του κλάδου με εξαγορές και συγχωνεύσεις μικρών παικτών κυρίως από τον χώρο της εμπορίας. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κύμα εξαγορών στο εξωτερικό με παράδειγμα τη ΔΕΗ, αλλά και ένα κύμα επέκτασης των δραστηριοτήτων των ενεργειακών εταιρειών ακόμα και σε άλλες ηπείρους με παράδειγμα τη Mytilineos.

H ΔΕΗ κατέχει σήμερα μερίδιο της τάξης 58% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Η Mytilineos στοχεύει στην κατάκτηση του 20% με 25% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο 2024. Η ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 11% της αγοράς.

Όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών του κλάδου, δημιουργούνται νέες μονάδες κυρίως ΑΠΕ στις οποίες εμφανίζονται συμπράξεις ακόμα και μεταξύ ανταγωνιστών, όπως είναι για παράδειγμα η συνεργασία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη Motor Oil στην Κομοτηνή και η συνεργασία της ΔΕΗ με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας που είναι θυγατρική της HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ).

Όσον αφορά τις τιμές στόχους που έχουν θέσει οι επενδυτικοί οίκοι και οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, τα πράγματα έχουν ως εξής:

Για τη μετοχή της ΔΕΗ, η JP Morgan, αναβάθμισε την τιμή από τα 13,5 ευρώ στα 15 ευρώ. H Eurobank Equities δίνει στόχο τα 13 ευρώ από 10,1 ευρώ. Η Axia Research έχει δώσει σύσταση αγοράς με στόχο τα 13,20 ευρώ. Σε πρόσφατη έκθεση της η Beta Securities έδωσε τιμή στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ, τα 15,20 ευρώ.

Για τη μετοχή της Mytilineos, η Citi έχει προτείνει αγορές με στόχο τα 46 ευρώ. Η Morgan Stanley τα 45 ευρώ, η Optima Bank τα 45,90 ευρώ και η Euroxx Χρηματιστηριακή τα 48 ευρώ.

Στο όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ, οι αναλυτές δίνουν τιμή στόχο για την Τέρνα Ενεργειακή τα 22 ευρώ και για τη ΓΕΚ Τέρνα τα 21 ευρώ.

Ο στόχος για τη Motor Oil βρίσκεται ανάμεσα στο 27,9 ευρώ της Optima Βank και στα 28 ευρώ από την Pantelakis Sec.

Για τη HelleniQ Energy οι τιμές στόχοι κινούνται από 9,4 ευρώ της Eurobank Equities και 9,5 ευρώ από την Pantelakis Sec, μέχρι τα 9,7 ευρώ της Edison.