Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν άλλο ένα ρίσκο που κλήθηκαν να τιμολογήσουν οι αγορές μετά από την διετή περιπέτεια της πανδημίας. Η ελληνική αγορά την ημέρα της εισβολής διαπραγματεύονταν στις 949 μονάδες από τις οποίες βούτηξε έως τις 779,2 μονάδες τον Ιούλιο του 2022 πριν αρχίσει το μεγάλο ράλι που την έφερε πάνω από τις 1.000 μονάδες. Ένα χρόνο μετά την επέτειο της ρωσικής εισβολής η εικόνα των αποδόσεων κάθε άλλο παρά εποχές κρίσης θυμίζει. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι δεύτερο σε απόδοση στην Ευρώπη, εκπλήσσοντας με την συμπεριφορά του ακόμα και τους πιο φανατικούς (;) οπαδούς του.
Το γιατί η ελληνική αγορά παρότι είναι μια περιφερειακή αγορά δεν διαλύθηκε μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς λόγους:
- Οι ελληνικές εισηγμένες έχουν πλέον ισολογισμούς με δομή κομάντο. Η πολυετής κρίση και η ποικιλία αβεβαιοτήτων που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις έχει αυξήσει το βαθμό ετοιμότητας σε δύσκολες καταστάσεις. Το κόστος λειτουργίας βρίσκεται μονίμως υπό εξέταση ενώ δεν υπάρχουν πολυτέλειες ανοιγμάτων χωρίς την απαιτούμενη απόδοση. Οι κερδοφορίες όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά κινήθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά.
- Ο δανεισμός των εισηγμένων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη. Παρά τις μικρές εξαιρέσεις λόγω των επενδυτικών αναγκών ανάπτυξης και τα αυξημένα μερίσματα η μόχλευση κινείται εντός πολύ συγκεκριμένων ορίων.
- Οι επιδόσεις των εισηγμένων ξεπέρασαν τις προσδοκίες λόγω των επενδύσεων για την αύξηση της δυναμικότητας ή της αύξησης της αποτελεσματικότητας που είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά και των αυξημένων τουριστικών ροών που είχαν μια πιο συνολική θετική επίδραση. Οι επιδόσεις είχαν αντίκρισμα στους επενδυτές με την διανομή αυξημένων μερισμάτων δικαιολογώντας το κόστος παραμονής.
- Η ολοκλήρωση της προσπάθειας εξυγίανσης των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια άνοιξε το δρόμο για την επαναπροσέγγιση τους από επενδυτικά κεφάλαια που επιθυμούσαν πιο καθαρούς ισολογισμούς και ένα στόρι ανάπτυξης.
- Το κύμα εξαγορών που εκδηλώθηκε σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων εκτός από την δημιουργία ανάλογων προσδοκιών και σε άλλες εισηγμένες εταιρίες αύξησε τα μετρητά σε κωδικούς ακόμα και σε μετοχές που ήταν λιγότερο εμπορεύσιμες με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκ νέου τοποθετήσεις και σε ιδέες που ήταν εκτός του βασικού κάδρου των κλασσικών επιλογών.
Το ταμπλό σε αυτό το χρόνο έγραψε σε επίπεδο Γενικού Δείκτη κέρδη 16,0% μακράν καλύτερο από το μέσο όρο των αποδόσεων από άλλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (Dax 5,3% FTSE 5,8%, CAC 7,6%) ενώ S&P και Nasdaq βρίσκονται 11% χαμηλότερα. Υπάρχει βέβαια και η Δανία με κέρδη 21,7% η μόνη ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή αγορά που βρίσκεται υψηλότερα από την Λ. Αθηνών στην εξεταζόμενη περίοδο. Η Ρωσία είναι χαμηλότερα 23% ενώ στις χώρες με καλπάζοντα πληθωρισμό τις μεγαλύτερες αποδόσεις σε τοπικό νόμισμα έχουν η Βενεζουέλα (+420%), η Αργεντινή (+172%) και η Τουρκία (+152%).
Σε άλλες αξίες ο δείκτης Baltic Dry είναι χαμηλότερα 73,5% ενώ στον αντίποδα ο δείκτης που αφορά τα τάνκερ είναι 53% και 80% υψηλότερα. Ο χρυσός είναι χαμηλότερα 3,6% παρά την αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου ενώ οι δύο βασικές ποικιλίες πετρελαίου (WTI και Brent) είναι 18,1% και 13,5% χαμηλότερα. To δολάριο έχει ανατιμηθεί έναντι του ευρώ κατά 6% και 11% έναντι της Βρετανικής λίρας ενώ σε σχέση με την Τουρκική λίρα η ανατίμηση έχει φθάσει το 37%.
Στις μετοχές της Λ. Αθηνών όμως η εικόνα των αποδόσεων αποκτά άλλη διάσταση: Από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση οι πρωτιές ανήκουν στον ενεργειακό κλάδο και τις τράπεζες. Μάλιστα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφανίζουν αποδόσεις μεταξύ 85% και 195% από τα χαμηλά του περυσινού Ιουλίου. Στον αντίποδα έχουμε τις μετοχές του ΟΤΕ, Coca Cola, ΔΕΗ, Σαράντη οι οποίες κινούνται χαμηλότερα λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης ή λόγω της παρουσίας που είχαν στις εμπόλεμες περιοχές και την παύση της εκεί δραστηριότητας τους.
Αυτό που κρατάμε είναι ότι η Ελληνική Αγορά έχει μάθει πλέον να αξιολογεί αποτελέσματα και να αποκτά πλεονέκτημα θετικής διαφοροποίησης ακόμα και σε συγκυρίες που ήταν αδιανόητες χρηματιστηριακά στο παρελθόν. Το είδαμε στην πανδημία, το ξαναείδαμε στην Ουκρανία. Και πέρα από τις αποδόσεις αυτό είναι ένα πρώτο βήμα ωριμότητας για την Ελληνική Αγορά.
Οι 30 πρώτες σε απόδοση μετοχές του ΧΑ από την εισβολή στην Ουκρανία