Έντεκα και σήμερα, όπως λέγαμε και στον στρατό, έχουν μείνει για να κλείσει το χρηματιστηριακό έτος 2023. Ένα έτος πλούσιο σε κέρδη και σε γεγονότα. Ένα έτος γόνιμο σε αποδόσεις αφού ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ βρίσκεται από την αρχή του χρόνου στο +37%, ο Δείκτης FTSE25 που ενδιαφέρει κυρίως όσους ασχολούνται με τα παράγωγα προϊόντα στο +36%, ο Δείκτης της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης FTSEM στο +54% και ο σηματωρός Τραπεζικός Δείκτης στο +60%.
Κι ένα έτος γεμάτο με γεγονότα, όπως είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της οικονομίας και των τραπεζών, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις, τα placements στην Εθνική Τράπεζα και στη Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), η στρατηγική είσοδο της UniCredit στην Alpha Bank, καθώς και η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες.
Τι δείχνουν όλα τα ανωτέρω; Κινητικότητα, ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη. Τρεις λέξεις κλειδιά, που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για ένα ζωντανό Χρηματιστήριο με ισχυρές προοπτικές. Ισχυρές αλλά και βάσιμες προοπτικές, αφού μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 αναμένεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς, η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο, ενώ λίγο αργότερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η δεύτερη και τελική φάση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας.
Με δεδομένο ότι οι θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό, έχουν «κλείσει τα βιβλία τους» από το Νοέμβριο έχοντας εγγράψει τις υπεραξίες τους, τις αποδόσεις τους και τα μπόνους που τις συνοδεύουν, δεν αναμένεται να ανιχνεύσουμε κινήσεις τους μέχρι το τέλος του έτους, παρά μόνο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής, όπου και έχουμε το τελευταίο «triple witching» στα Παράγωγα για το 2023.
Οπότε οι τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις πιθανότατα να μην έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα. Άλλωστε ο Γενικός Δείκτης από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα που ξεκίνησε από τις 1.111 μονάδες την τελευταία ανοδική του διαδρομή, κινείται περισσότερο σαν τον «οδοντωτό» στα Καλάβρυτα, κατακτώντας αργά αλλά σταθερά νέα επίπεδα τιμών, παρά σαν τις γαλλικές αμαξοστοιχίες TGV.
O στόχος των 1.345 μονάδων που παραμένει το υψηλό έτους για το 2023, δεν φαίνεται πως είναι εφικτό να επαναπροσεγγιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, είναι σημαντικό ο Γενικός Δείκτης να συντηρήσει τις δυνάμεις του πάνω από το επίπεδο των 1.270 μονάδων. Ώστε να μην χάσει την επαφή του με την προσπάθεια ανοδικής διάσπασης της ψυχολογικής αντίστασης των 1.300 μονάδων και ταυτόχρονα να αποφύγει τη δοκιμασία της καθοδικής διάσπασης του ισχυρού επιπέδου στήριξης των 1.245 μονάδων.
Οπότε το πιθανότερο είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών να κυμανθεί σε αυτά τα επίπεδα, εκτός και αν οι συνεδριάσεις της Fed και της ECB στις 13 και 14 Δεκεμβρίου, επιφυλάξουν πρόωρες θετικές εκπλήξεις. Ωστόσο, ακόμα και η επιχειρηματολογία και η διατύπωση που θα στηρίζει την απόφαση της Fed και θα σκιαγραφεί θετικές μελλοντικές κινήσεις, είναι πιθανόν να δώσει από μόνη της, μια νέα ξαφνική ώθηση.
Για όσους επενδυτές αδημονούν για επιπλέον αποδόσεις μέχρι το τέλος του 2023, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τις θετικές προοπτικές που θα συνεχιστούν και το 2024. Σε μια χρονιά που όπως περιγράφουν οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι θα καταγραφούν νέα υψηλά για τους δείκτες της Wall Street, θα υποχωρήσουν τα επιτόκια και η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας έρχονται θετικά νέα από την πραγματική οικονομία. Η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δείκτη Χρέος/ΑΕΠ, η υποχώρηση των επιτοκίων, το ξεδίπλωμα των ευρωπαϊκών πόρων από τα προγράμματα στήριξης του ΡRF και τα deals, θα διατηρήσουν ή και θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Ειδικά στον τραπεζικό και ενεργειακό κλάδο που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στη διεθνή επενδυτική ζήτηση. Τέλος, όσον αφορά την προσέλκυση κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει εμφανιστεί μεταφορά κεφαλαίων προς την Ελλάδα και από άλλες αγορές του ευρωπαϊκού Νότου.