Τα ως τώρα ανακοινωμένα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών ξεπερνούν στην πλειοψηφία τους τις εκτιμήσεις της αγοράς και δίνουν έναν υποστηρικτικό τόνο στις αποτιμήσεις.
Η συνεπής ως τώρα εκτέλεση των επιχειρηματικών πλάνων και η επίτευξη των στόχων κερδοφορίας από το βασικό κορμό των εισηγμένων εταιριών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει βελτιώσει τα αντανακλαστικά της αγοράς και έχει αυξήσει την αξιοπιστία των διοικήσεων. Το κυριότερο ωστόσο στοιχείο που προκύπτει από την επικαιροποίηση των επιχειρηματικών πλάνων για την επόμενη ή τις επόμενες χρήσεις είναι η εκτίμηση για υψηλότερες λειτουργικές επιδόσεις.
Στο δείγμα των ανακοινωμένων αποτελεσμάτων συμμετέχουν πλέον 15 εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και η τάση των κερδών έχει σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό διαμορφωθεί. Το αν τελικώς η κερδοφορία θα ξεπεράσει τα περυσινά επίπεδα των 10,4 δισ. ευρώ θα κριθεί πάνω στο νήμα και ενδεχομένως να παίξουν ρόλο και κάποια έκτακτα της τελευταίας στιγμής. Παρόλα αυτά οι οιωνοί δείχνουν ότι η πλειοψηφία των μεγάλων εταιριών που διαμορφώνει κλίμα στην αγορά αναμένει καλύτερες ημέρες.
Οι τέσσερις τράπεζες δείχνουν ότι θα υπερβούν την επίδοση της τελικής γραμμής του 2023 κατά 10% χωρίς τη συνδρομή έκτακτων παραγόντων ξεπερνώντας τα 4 δισ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για την Optima bank η οποία αναμένει κερδοφορία υψηλότερη των 124 εκατ. ευρώ έναντι 107 εκατ. ευρώ το 2023.
Ο ΟΠΑΠ αναθεώρησε θετικά το εύρος αύξησης των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά 2,7 -5,5% ενώ η Jumbo αναμένει αύξηση πωλήσεων 8-10%. Η Τιτάν ανέφερε χωρίς αιρέσεις ότι το 2024 θα είναι καλύτερο από το 2023 έχοντας ήδη φέρει όσα είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει ως το 2025. Η ΔΕΗ είναι «καταδικασμένη» λόγω Ρουμανίας να δείξει καλύτερα νούμερα με τα λειτουργικά κέρδη να υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Το ίδιο και ο Σαράντης λόγω Πολωνίας, μια εξαγορά που θα προσθέσει μισή φορά τις πωλήσεις της Ελλάδας ενώ σε συγκρινόμενη βάση η εκτίμηση αύξησης των πωλήσεων του ομίλου εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 5%. Η Cenergy αναμένει αύξηση των λειτουργικών κερδών μεταξύ 8% και 17% τα οποία θα αποτελούν ένα νέο ρεκόρ στην ιστορία του ομίλου.
Στις μικρότερες εταιρίες η Κρι – Κρι κάνει το μεγάλο βήμα να περάσει απέναντι στις ΗΠΑ, γεγονός που το έχει επικοινωνήσει ανοικτά πλέον ενώ η ΕΧΑΕ τρέχει στο α’ τρίμηνο με αύξηση συναλλαγών στη σποτ αγορά 29% με πολλές και σημαντικές εταιρικές πράξεις που «γράφουν» στην κερδοφορία. Οι πρώτες ενδείξεις από το τουρισμό αναμένουν ένα πολύ ισχυρό καλοκαίρι σε επίπεδο αφίξεων με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εταιρίες μεταφορών και υποδομών.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα αριθμός σημαντικών εταιριών που δεν έχει «μιλήσει» ακόμα. Ο λόγος έχει να κάνει με τη μεταβλητότητα των στοιχείων κόστους και ζήτησης. Για παράδειγμα, τα δύο διυλιστήρια που έχουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος της κερδοφορίας των εισηγμένων ενώ τρέχουν ένα ακόμα δυνατό τρίμηνο στο ξεκίνημα της χρονιάς μπορεί να επηρεαστούν από διεθνείς παράγοντες που θα εμφανιστούν στο β΄ εξάμηνο.
Δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν όλες οι εταιρίες κάποια εκτίμηση για το πως θα εξελιχθεί η χρονιά ακόμα και αν αυτή η εκτίμηση αφορά το τζίρο της επιχείρησης. Μια αστοχία σε εκτιμήσεις που δίνονται επισήμως δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια και μειώνει τον βαθμό εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας.
Ωστόσο, οι αποτιμήσεις έχουν ανέβει και η υποστήριξη τους με περιεχόμενο από τα θεμελιώδη είναι αναγκαία συνθήκη για να υπάρχει και η ανάλογη ανταπόκριση από την αγορά. Προς το παρόν κρατάμε τη θετική προοπτική της πλειοψηφίας η οποία υπόσχεται μια ακόμα χρήση δυνατών συγκινήσεων.