Πόσο απέχει ο Γενικός Δείκτης από τα ιστορικά υψηλά του; Είναι πράγματι το ανοδικό περιθώριο 5.000 μονάδες μέχρι το ονομαστικό υψηλό όλων των εποχών στο ΧΑ; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι και η αιτία δεν είναι οι προοπτικές της αγοράς, αλλά οι στρεβλώσεις στον υπολογισμό του Γενικού Δείκτη οι οποίες εντάθηκαν μετά το 2010.
Η γενιά του 1999 δεν θα δει τα επίπεδα των 6.355 μονάδων όχι γιατί οι κεφαλαιοποιήσεις του ΧΑ δεν θα πάνε κάποια στιγμή στο ανάλογο ισοδύναμο εκείνης της περιόδου (190 δισ. ευρώ), αλλά γιατί στην περίοδο 2011-2021 έγιναν τέτοιες αλλαγές με τις ανακεφαλαιοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο που ο Γενικός Δείκτης δεν θα μπορέσει ποτέ να αφομοιώσει τον - πρακτικά - διπλό μηδενισμό των αποτιμήσεων των τραπεζών. Επίσης οι αλλαγές στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη έπαιξαν και αυτές το ρόλο τους στην αλλαγή της συμπεριφοράς της αγοράς κατά την προηγούμενη δεκαετία.
Ενώ λοιπόν έως το 2011 οι τιμές του Γενικού Δείκτη με ή χωρίς τις τραπεζικές κεφαλαιοποιήσεις συμβάδιζαν λίγο ή πολύ, το μέλλον των εμποροβιομηχανικών εταιριών ήταν πολύ διαφορετικό. Αυτό φαίνεται και από ένα πλήθος μη χρηματοοικονομικών εταιριών που διαπραγματεύονται σε ιστορικά υψηλές τιμές ή πολύ κοντά σε αυτές: Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα στα ίδια επίπεδα Γενικού Δείκτη είχαν στο μακρινό παρελθόν πολύ χαμηλότερες τιμές.
Οι ανακεφαλαιοποιήσεις όλων των συστημικών τραπεζών του 2012 και 2015 και της Τρ. Πειραιώς το 2012 «εξαφάνισαν» κεφάλαια 41 δισ. ευρώ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι μη συστημικές τράπεζες που απορροφήθηκαν. Για αυτές τις μεγάλες απομειώσεις δεν έγιναν οι κατάλληλες προσαρμογές στον υπολογισμό του Δείκτη πηγαίνοντας πίσω και αλλάζοντας τις τιμές βάσεις.
Εξαιρώντας την επίδραση του τραπεζικού κλάδου και ξεκινώντας τη μέτρηση από την κοινή αφετηρία του 2006 η απόκλιση είναι κολοσσιαία: Χωρίς τις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης θα ήταν 2000 μονάδες υψηλότερα ή ποσοστό 149% από τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό φαίνεται εν μέρει και στην κεφαλαιοποίηση της Αγοράς: την τελευταία φορά που η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ήταν 92 δισ. ευρώ ήταν στις 23 Νοεμβρίου του 2009.
Σε εκείνη την ημερομηνία ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 2.263 μονάδες έχοντας ωστόσο το ΧΑ 125 περισσότερες εισηγμένες εταιρίες απ' ό,τι σήμερα. Τέλος, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα υπέρβαρης σχέσης στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη υπάρχει περιορισμός στην επίδραση των διακυμάνσεων που ασκούν στον δείκτη οι εταιρίες που ξεπερνούν το 10% σε αξία τη συνολική του κεφαλαιοποίηση.
Η αξία αυτού του συμπεράσματος έχει να κάνει με το τι ΔΕΝ πρέπει να περιμένει κανείς. Ευρώπη και Αμερική διαπραγματεύονται σε ιστορικά υψηλά στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες αγοράς και πολύ συχνά διαβάζουμε ότι κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά της Ελλάδας. Ακόμα και αν θεωρούσαμε ότι η αξία όλων των εταιριών του Χρηματιστηρίου μπορεί να προσεγγίσει την αξία του παραγόμενου ΑΕΠ της χώρας ο Γενικός Δείκτης θα έγραφε το πολύ 3.154 μονάδες. Όχι ακατόρθωτο. Αλλά μάλλον η δική μου γενιά δύσκολα θα το προλάβει.
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή