Η Fitch δεν έμεινε… στους τύπους, που θέλουν μία αναβάθμιση να έρχεται συνήθως όταν η αξιολόγηση μιας χώρας συνοδεύεται από θετικό outlook και έγινε ο τρίτος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που δίνει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά assets, είτε αυτά είναι μετοχές, είτε ομόλογα, αλλά και συνολικά οι επενδύσεις στη χώρα, ξεφεύγουν από τη μιζέρια. Η επενδυτική βαθμίδα δεν συνεπάγεται την αυτόματη και ανεξάντλητη εισροή επενδυτικών κεφαλαίων.
Όμως πλέον, τα μεγαλύτερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια του πλανήτη κοιτάζουν ευκαιρίες στην Ελλάδα, όταν μέχρι πρότινος την είχαν σβήσει από τον χάρτη των δυνητικών τους τοποθετήσεων.
Ήδη, τόσο οι μετοχές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, όσο και τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν από τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο φέτος ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο καθώς οι προβλέψεις των διεθνών αναλυτών για την ελληνική οικονομία είναι πολύ ενθαρρυντικές.
Ένα asset που θα μπορούσε να ωφεληθεί ιδιαίτερα είναι τα ελληνικά ομόλογα, για τα οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες το πρακτορείο Bloomberg, ανοίγει η πόρτα πολύ μεγάλων επενδύσεων διότι αναμένεται οι ελληνικοί τίτλοι να συμπεριληφθούν ξανά στους εξειδικευμένους δείκτες της JPMorgan, του FTSE και της Markit, τους οποίους παρακολουθούν στενά οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές.
Σημειώνεται ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε την Παρασκευή, εν αναμονή της Fitch, στο 3,54% και απέχει μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την απόδοση του 10ετούς της Ισπανίας.
Μεγάλοι διεθνείς επενδυτές βάζουν στα ραντάρ τους τα ελληνικά ομόλογα γιατί, όπως εκτιμά η Fitch, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 141,2% το 2027, από 205% που ήταν το υψηλό του, σημειώνοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο.
Παράλληλα, συμβαίνει ταυτόχρονα μία σειρά θετικών εξελίξεων για τα ελληνικά assets. Η Ελλάδα εμφανίζει πλέον περιορισμένο οικονομικό κίνδυνο, σύμφωνα με τη Fitch, καθώς έχει πολύ ευνοϊκούς όρους εξυπηρέτησης του χρέους, η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη δημοσιονομική σύγκλιση και η οικονομία αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2,4% έως και το 2025.
Όλα αυτά είναι θετικά για την προσέλκυση επενδύσεων με στόχο να κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό των περασμένων ετών. Είναι θετικά στοιχεία που αντισταθμίζουν το μεγάλο βάρος του χρέους και το γεγονός ότι ακόμη και μετά την υποχώρηση του λόγους χρέους προς ΑΕΠ, θα είναι περίπου τρεις φόρες υψηλότερος από τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση «ΒΒΒ».
Για το Χρηματιστήριο της Αθήνας η αλήθεια είναι ότι η αναβάθμιση από τη Fitch ήταν αναμενόμενη (αν και ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος με τους οίκους αξιολόγησης). Είναι επίσης σημαντικό ότι οι θετικές επιπτώσεις των διαδοχικών αναβαθμίσεων έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα τόσο στο deal της Alpha Bank με την UniCredit όσο και στη μεγάλη επιτυχία του placement της Εθνικής Τράπεζας. Η συμμετοχή μακροπρόθεσμων επενδυτών σε ανάλογες συναλλαγές θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια. Επενδυτών που απέφευγαν οποιαδήποτε ανάμειξη με την Ελλάδα, όσο η αξιολόγησή της παρέμενε χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα.
Θα ξαναπούμε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θεωρείται εδώ και καιρό προεξοφλημένη από την αγορά. Παρ’ όλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει κάνει σοβαρή προσπάθεια τελευταία και με 10 ανοδικές σε 14 συνεδριάσεις έχει αναρριχηθεί στις 1.280 μονάδες, απέχοντας πλέον 5% από τα υψηλά έτους που καταγράφηκαν τον Ιούλιο.
Οι τράπεζες πρωταγωνιστούν σχεδόν μόνιμα στην άνοδο και ο τραπεζικός δείκτης απέχει λιγότερο από 4% από τα φετινά του υψηλά.
Αναμφίβολα οι συνθήκες που θα επικρατήσουν διεθνώς θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των ελληνικών μετοχών και ομολόγων το 2024, όμως η «προίκα» της επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει, αν όχι σε επανάληψη των εντυπωσιακών επιδόσεων της φετινής χρονιάς, σε ικανοποιητικές αποδόσεις.