Αρχική ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδωσε η έγκριση του νομοσχεδίου, για το όριο του αμερικανικού χρέους, από την ολομέλεια της αμερικανικής βουλής και το θετικό κλίμα έφθασε μέχρι το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να ηγούνται της ανοδικής κίνησης, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις του κλάδου.
Μάλιστα από το ξεκίνημα των συναλλαγών, οι «long» έδωσαν κάποια πρώτα δείγματα γραφής, εστιάζοντας στα τέσσερα τραπεζικά «χαρτιά», όμως η συνέχεια δεν ήταν στο ίδιο κλίμα, οι αγοραστές έδειξαν να μένουν από δυνάμεις, οι κινήσεις «profit taking» επικράτησαν, με αποτέλεσμα το γύρισμα των βασικών δεικτών σε αρνητικό πρόσημο και το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, με τις «βοήθειες» και των τελικών δημοπρασιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μπορεί αρχικά οι τραπεζικές μετοχές να ηγήθηκαν της προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης, όμως η εικόνα ήταν σαφώς επιφυλακτικότερη στα περισσότερα, μη τραπεζικά blue chips, με τους παράγοντες της αγοράς να αναφέρονται σε «καθυστερημένες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κυρίως σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει τον Μάιο και περισσότερο στην τελευταία μετεκλογική εβδομάδα». Σύμφωνα με τους ίδιους, «η υπεραπόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου, έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, όλο το προηγούμενο διάστημα, δικαιολογεί τη στάση όσων αποφάσισαν να πάρουν τα κέρδη τους, περιμένοντας τον επόμενο ανοδικό κύκλο και το επερχόμενο τριήμερο αργιών».
Υποστηρικτικά στο θετικό momentum συνεχίζουν να επιδρούν τα οικονομικά αποτελέσματα και τα deals που ανακοινώνονται, ενώ συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων για το Χ.Α. και για επιμέρους κλάδους.
«Οι πρόσφατες εκλογές ανοίγουν το δρόμο προς την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και η έντονη τουριστική δραστηριότητα στηρίζει την οικονομία», εξηγεί η Jefferies, η οποία αναβαθμίζει τις τιμές - στόχους των ελληνικών τραπεζών.
Η Jefferies δίνει σύσταση «buy» για την Εθνική με νέα τιμή - στόχο τα 7,3 ευρώ, από 6,5 ευρώ πριν, ενώ δίνει σύσταση «hold» για τις Eurobank και Πειραιώς, με τιμή - στόχο το 1,7 ευρώ (από 1,65 ευρώ πριν) και 2,7 ευρώ (από 2,5 ευρώ πριν) αντίστοιχα. Για την Alpha Bank δίνει σύσταση «υποαπόδοσης», με τιμή - στόχο το 1,1 ευρώ.
Από την άλλη, στο ισχυρό ράλι των ελληνικών μετοχών και ομολόγων εστιάζει η Deutsche Bank, τόσο τον δύσκολο για τις αγορές, διεθνώς, μήνα Μάιο, όσο και στο πρώτο πεντάμηνο του 2023. Όπως επισημαίνει, «οι εκλογές στην Ελλάδα οδήγησαν σε σημαντική υπεραπόδοση τα ελληνικά assets, με τον γενικό δείκτη του Χ.Α. να σημειώνει άνοδο +12,4% σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ υπήρξε επίσης υπεραπόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να συρρικνώνεται κατά 38 μονάδες βάσης και στις 150 μ.β.».
Στις διεθνείς αγορές, που σίγουρα θα συνεχίζουν να παίζουν τον ρόλο τους και στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι επενδυτές «κρέμονται από τα χείλη» των κεντρικών τραπεζιτών, καθώς αναζητούν ενδείξεις για την κορύφωση των επιτοκίων και προοπτική για την αντιστροφή του κύκλου, κάτι που δεν φαίνεται να ξεκινάει άμεσα.
Για τον μήνα που ξεκίνησε, οι κρίσιμες ημερομηνίες για Χ.Α. και διεθνείς αγορές στις 9/6 (Fitch), 13 – 14/6 (Fed), 15/6 (ECB) και 25/6 νέες εθνικές εκλογές.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι 1.231,10 (+1,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας και στις 1.209,05 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,79%.
Ο τζίρος στα 111 εκατ., από τα οποία τα 6,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική μεταβολή οι Πειραιώς (+0,43%), Coca Cola (+0,14%), Quest (+1,53%), ΟΛΠ (+1%), ΟΤΕ (+1,05%) και Σαράντης (+0,67%).
Από τους τίτλους που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-3,62%), HelleniQ Energy (-2,13%), Motor Oil (-3,15%), Autohellas (-2,64%) και Mytilineos (-2,24%).
Δεν ήταν και η καλύτερη μέρα για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ξεχώρισαν θετικά οι Mevaco (+8,06%), ACAG (+4,32% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), Frigoglass (+9%), ΑΝΕΚ (+4,67%), ΒΙΣ (+7,14%) και Profile (+1,79% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).