Συσσώρευση στις 1.260 μονάδες -  Ξεχώρισαν τράπεζες και ΔΕΗ
Shutterstock
Shutterstock
Χρηματιστήριο Αθηνών

Συσσώρευση στις 1.260 μονάδες - Ξεχώρισαν τράπεζες και ΔΕΗ

Με το βλέμμα ξανά στο roadshow στο Λονδίνο ήταν και η σημερινή συνεδρίαση αλλά και στο senior preferred ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς. Σταδιακά το ενδιαφέρον θα στραφεί και στην επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch, αλλά σήμερα είδαμε μία συνεδρίαση με τον γενικό δείκτη να κινείται συντηρητικά, σε μια προσπάθεια συντήρησης των πρόσφατα κεκτημένων.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση κυριάρχησαν οι εναλλαγές προσήμων και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις από πλευράς των αγοραστών, ενώ σαφώς πιο αδύναμη, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.259,13 (-0,49%) και 1.266,66 μονάδων (+0,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.264,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,05%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 117,5 εκατ., από τα οποία τα 25,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τη σημαντική αλλαγή στην ποιότητα των ενεργών επενδυτών και αυτών που πήραν θέσεις στο πρόσφατο placement, με τους παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν ότι «πρόκειται για χαρτοφυλάκια μακροχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη ποιοτική διαφοροποίηση και μια αλλαγή σελίδας που ασφαλώς συνδέεται με το timing που βρίσκεται η ελληνική οικονομία (με τρεις επενδυτικές βαθμίδες από αναγνωρισμένους οίκους), ο τραπεζικός κλάδος (καθαρίζει και με τις μετοχικές εκκρεμότητες αναφορικά με την «ομηρία» των μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «τα δυνατά αποτελέσματα 9μηνου και οι εκτιμήσεις για κέρδη υψηλότερα του αναμενομένου φέτος και το 2024 δικαιολογούν την προσδοκία υψηλότερων αποτιμήσεων σε θετικό διεθνές περιβάλλον».

Άνω των 1,7 δισ. ευρώ ήταν οι προσφορές για το ομόλογο που εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς, ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, κατηγορίας senior. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε, ενώ το κουπόνι της έκδοσης μειώθηκε στο 6,75%, έναντι αρχικών σκέψεων για την τιμολόγηση (IPTs) που το τοποθετούσαν στη ζώνη του 7,125%.

«Οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν να βγουν ισχυρότερες από την πιο αυστηρή, μέχρι στιγμής, άσκηση ανθεκτικότητας, καταγράφοντας θεαματικά καλύτερες επιδόσεις το 2023 σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ασκήσεις του 2021 και του 2018», σημειώνει το ΤΧΣ, με αφορμή τη δημοσίευση του τρίτου «HFSF Bulletin» με θέμα τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Συνθηκών των Ελληνικών Συστημικών Τραπεζών.

Σε αναθεώρηση των προοπτικών της HelleniQ Energy προχώρησε η Alpha Finance, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοίνωσε ο Όμιλος. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή, αναβαθμίζοντας παράλληλα την τιμή - στόχο από τα €9,14, στα €9,96 ανά μετοχή.

«Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τον επόμενο μήνα πριν από το χρονοδιάγραμμα 5,3 δισ. ευρώ δανείων που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης και ελπίζει να επαναλάβει την κίνηση το 2024», δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών την Τρίτη στο Reuters.

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Alpha Bank (+1,94%), Εθνική (+1,51%), Motor Oil (+1,89%) και ΔΕΗ (+2,38%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Aegean Airlines (-1,73%), Lamda Development (-2,66%), Mytilineos (-1,09%), Autohellas (-1,42%), Cenergy (-2,73%), Ελλάκτωρ (-3,26%), ΕΛΧΑ (-1,47%), Σαράντης (-4,47%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,06%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Frigoglass (+10%), Centric (+3,65%) και ΕΥΑΘ (+3,18%).