Με δεδομένο ότι στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είχαν συσσωρευθεί σημαντικά κέρδη σε κλάδους και επιμέρους τίτλους, οι επενδυτές κατά τη σημερινή συνεδρίαση κινήθηκαν στη λογική της κατοχύρωσης μέρους αυτών.
Σε απόλυτα δικαιολογημένη έκταση η διόρθωση και με τους περισσότερους χρηματιστές να μην περιμένουν θεαματικές μεταβολές στις τρεις συνεδριάσεις που υπολείπονται μέχρι και την εκλογική αναμέτρηση στις 25 τρέχοντος μήνα.
Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί ότι με την ψύχραιμη παρέμβαση των αγοραστών, ο γενικός δείκτης μάζεψε το μεγαλύτερο κομμάτι των ημερήσιων απωλειών και αυτό δίνει πρόσθετο ενδιαφέρον στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημείωσε χαμηλό ημέρας στις 1.253,98 μονάδες (-1,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.264,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,28%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 95 εκατ., από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σύμφωνα με παλαιό παράγοντα της αγοράς, «είναι εύλογο η διστακτικότητα των αγοραστών να κυριαρχεί σε αρκετούς κλάδους, καθώς οι περισσότεροι κινούνται σε υψηλά πολλών ετών. Σε μια τόσο έντονα ανοδική τάση, όπως αυτή που βιώνει το Χ.Α., είναι λογικό αρκετοί επενδυτές να αποζητούν μια διορθωτική κίνηση. Αυτό ισχύει είτε διότι ρευστοποίησαν νωρίς, ή θέλουν να πάρουν μέρος των κερδών τους, ή απλά παρέμειναν διστακτικοί και εκτός αγοράς. Η παγίδα σε όλο αυτό το ζήτημα είναι το ότι ο μέσος επενδυτής ‘αποστρέφεται’ μετοχές που «ήδη έχουν τρέξει», καθώς μοιραία τις έχει δει σε χαμηλότερες τιμές».
Άλλωστε, οι καταλύτες που προεξοφλεί τόσο καιρό η αγορά και κινείται ανοδικά δεν έχουν αναιρεθεί, αν και έχουν αρχίσει κάποιες δεύτερες σκέψεις για το πόσο ακόμη έχει καύσιμα η «bull market» στα διεθνή χρηματιστήρια.
Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να αποτελεί την αγορά με τις καλύτερες αποδόσεις σε διεθνές επίπεδο από την αρχή του 2023, ενώ η διόρθωση κρίνεται απαραίτητη, καθώς αρκετές μετοχές έχουν φθάσει σε υπεραγορασμένα επίπεδα,. Έτσι, οι επενδυτές λογικά θέλουν να κατοχυρώσουν κέρδη, ακόμη και εάν οι προοπτικές για το ΧΑ παραμένουν ευοίωνες και όλοι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι υποστηρίζουν ότι η ανοδική κίνηση έχει σημαντικά περιθώρια.
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έκδοσης του νέου senior preferred ομολόγου της Alpha Bank, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 1,3 δισ. ευρώ, από συνολικά 145 επενδυτές και με αποτέλεσμα η συστημική τράπεζα να αντλεί τελικά 500 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου για 400 εκατ. ευρώ. Το αρχικό επιτόκιο του νέου senior preferred ομολόγου, το οποίο είναι διάρκειας έξι ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, διαμορφώθηκε στην περιοχή του 7,25%, με το τελικό επιτόκιο να υποχωρεί στο 7% και το κουπόνι να ανέρχεται στο 6,875%.
Ο τίτλος θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση «Ba3» από τη Moody’s και BB- από την S&P.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι Aegean Airlines (+0,78% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), Τέρνα Ενεργειακή (+1,85% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), Mytilineos (+2,42% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), Motor Oil (+1,22%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,15%) και Ελλάκτωρ (+1,89%).
Από τις μετοχές που υποχώρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-1,54%), Πειραιώς (-3,82%),Viohalco (-1,33%), Quest (-1,08%), Autohellas (-1,29%), Cenergy(-2,74%), ΟΤΕ (-1,12%) και Σαράντης (-1,46%).
Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου διακρίθηκαν οι ΒΙΣ (+9,77%), Lavipharm (+7,41%), Παϊρης (+7,27%), ΓΚΜΕΖΖ (+2,35% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) και Βιοκαρπέτ (+2,77%).
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας «QUEST ΣΥΜ.» (-1,08%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,20 ανά μετοχή, προερχόμενο από μέρισμα χρήσεως 2022 και μέρους υπολοίπου κερδών εις νέον (καθαρό ποσό: €0,19 ανά μετοχή).