Με βοήθειες και από τη βελτίωση του κλίματος στις ξένες αγορές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο επιβεβαίωσε και στη σημερινή συνεδρίαση ότι οι «long» διατηρούν το συγκριτικό πλεονέκτημα και με όλο και περισσότερους αναλυτές να αναγκάζονται να αναφερθούν για «αυτονόμηση» του Χ.Α. και σταθερές εισροές ρευστότητας σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.
Το θετικό είναι ότι αν και το επιλεκτικό ενδιαφέρον σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης εξακολουθεί να είναι εμφανές, στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, η αγοραστική διάθεση διαχέεται σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών και έξω από τα όρια του FTSE25. Όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, «η αγορά σταδιακά θα ενσωματώσει στην ανοδική της κίνηση μεγαλύτερο αριθμό τίτλων, ιδιαίτερα αν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται συνεχίσουν να εμπεριέχουν θετικές εκπλήξεις.
Σε κάθε περίπτωση όμως, γενική εκτίμηση είναι ότι το Χ.Α. βρίσκεται σε μια καθαρή «bull market», με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια, ιδιαίτερα αν αρθεί η παρατεταμένη επιφυλακτικότητα στις διεθνείς αγορές.
Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και η ελληνική οικονομία, ασφαλώς και βρίσκονται σε διαφορετικό timing, έναντι του διεθνούς κλίματος και λόγω της επερχόμενης επενδυτικής βαθμίδας, όμως σε καμιά περίπτωση το Χ.Α. δεν μπορεί να πηγαίνει επί μακρόν κόντρα στο ρεύμα, αν και εφόσον επιδεινωθεί σημαντικά η εικόνα στις διεθνείς αγορές.
Το ποιοτικό στοιχείο που διακρίνει στην παρούσα φάση το Χ.Α. είναι οι υψηλές συναλλαγές, αλλά και το ότι οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να εντοπίσουν τους επόμενους τίτλους που έχουν μείνει πίσω και οι οποίοι θα επωφεληθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα συνεχίσουν να εισρέουν στην οικονομία. Και αυτό είναι που δημιουργεί την αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο που παρατηρείται στο Χ.Α..
«Η επιστροφή της Ελλάδας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, κάτι που είχε χάσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του ευρώ, είναι μια τελειωμένη υπόθεση όσον αφορά τους επενδυτές ομολόγων», γράφει σε ανάλυσή του το Reuters.
«Η ανάκτηση της αξιολόγησης της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του 2023 φαίνεται εύλογη», επισημαίνει η Société Générale, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να γίνει ήδη από τον Οκτώβριο.
Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, το ενδοσυνεδριακό υψηλό σημειώθηκε στις 1.226,19 μονάδες (+1,98%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.220,89 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,54%. Ο τζίρος στα 152 εκατ., από τα οποία τα 25,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 7,82%.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου συνεχίζει να συγκεντρώνει την προσοχή των περισσότερων από τα ενεργά χαρτοφυλάκια, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+6,25%), Eurobank (+2,63%), Motor Oil (+2,61%), Viohalco (+3,10%), Coca Cola (+2,18%), Lamda Development (+3,76%), ΕΛΧΑ (+3,42%), ΔΕΗ (+4,33%) και Εθνική (+3,06%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η μετοχή της Autohellas (+0,83%). Mε απώλειες έκλεισαν μόνο οι Πειραιώς (-0,57%), ΟΤΕ (-0,50%), Aegean Airlines (-0,32%), Jumbo (-0,27%) και Ελλάκτωρ (-0,90%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η μετοχή της Cenergy (+2,76%), μεταξύ άλλων, διακρίθηκαν και οι Lavipharm (+7,98%), CPI (+5,15%), Fourlis (+4,39%), Q&R (+4,48%) και ΞΥΛΚ (+5,49%).