Η μοναδική συγγνώμη που ειπώθηκε ποτέ από τον Αλέξη Τσίπρα, στα 15 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, ως πρωθυπουργός και σήμερα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν σε ένα sms που έστειλε, μετά τις εκλογές του 2019, στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΜRB. Αυτό το mea culpa άνοιξε ένα παράθυρο συνεργασίας, που βοηθάει τον κ. Τσίπρα να σταθμίζει ορθότερα τις δημοσκοπήσεις και να κάνει τις επιλογές του.
Άλλο είναι να σου εξηγεί τα δεδομένα ο Δ. Μαύρος και άλλο να σου ζωγραφίζει τον εκλογικό παράδεισο ένας υπουργός σου όπως π.χ ο Χρ. Βερναρδάκης. Η υποχρεωτική συμφιλίωση της Κουμουνδούρου με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται από το γεγονός ότι σταμάτησαν να αμφισβητούν και να επιτίθενται στις εταιρείες και όταν αυτό το κάνουν χειρουργικά, φιλικά προς το ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ, δεν το χρεώνεται πρόεδρος και κόμμα.
Μια τέτοια μισο-αμφισβήτηση αφορούσε το εύρημα στη δημοσκόπηση της Marc, ότι σταδιακά οι ψηφοφόροι επιστρέφουν στη ΝΔ από την γκρίζα ζώνη που είχαν, προσωρινά βρεθεί, μετά την τραγωδία των Τεμπών.
Η λογική πίσω από αυτό το εύρημα προκύπτει από τις υπόλοιπες παραμέτρους της ίδιας δημοσκόπησης, αλλά και από την μέτρηση που έκανε πριν από λίγα 24ωρα η MRB και μετά βεβαιότητας εξηγήθηκε αναλυτικά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπηση, εξηγούν πλήρως το γιατί η ΝΔ μαζεύει τη «ζημιά» αλλά και γιατί οι εκλογικές στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα υπηρετηθούν με επιλογές όπως ο Μιθριδάτης και ακόμη κατώτερες.
Η τραγωδία στα Τέμπη, ως κριτήριο επιλογής στην κάλπη αποδυναμώνεται, η οργή των πρώτων ημερών πέφτει. Μειώνεται το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν υπεύθυνη μόνο την παρούσα κυβέρνηση, αυξάνεται το ποσοστό που καταλογίζει την ευθύνης σε όλες τις κυβερνήσεις, αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που αναγνωρίζουν την ευθύνη του σταθμάρχη και του μπάχαλου του ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Hellenic Train.
Τα ποιοτικά στοιχεία συνηγορούν ότι πιθανότερο είναι ότι θα αυξηθεί το ποσοστό της αποχής, κάτι που διευκολύνει το στόχο της ΝΔ για αυτοδυναμία. Επιπρόσθετα, οδηγούν σε αυτό που η MRB παραστατικά σκιαγράφησε θέτοντας δύο ασυνήθιστα ερωτήματα.
«Εάν είχατε επιχείρηση ποιον θα προσλαμβάνατε για υπεύθυνο / διευθυντή, τον Κ. Μητσοτάκη ή τον Α. Τσίπρα;», ανέφερε το πρώτο ερώτημα. Το 30,1% των πολιτών απάντησε Μητσοτάκη, ενώ το 20,1% τον Αλέξη Τσίπρα.
«Εάν έπρεπε να λείψετε από το σπίτι σας για κάποιο χρονικό διάστημα σε ποιόν από τους δύο θα εμπιστευόσασταν τα κλειδιά του σπιτιού σας, στον Κ. Μητσοτάκη ή στον Α. Τσίπρα;», ήταν η δεύτερη ερώτηση. Το 27,1% επέλεξε Τσίπρα ενώ το 24,2% τον Μητσοτάκη.
Στον Κ. Μητσοτάκη εμπιστεύονται να κρατήσει και να λειτουργήσει την επιχείρηση προφανώς για να διασφαλίσει ότι δεν θα μπεί λουκέτο και θα έχουν και αύριο να φάνε.
Στον Αλ. Τσίπρα τα κλειδιά του σπιτιού όταν φεύγουν - προσοχή για λίγες μέρες - προκειμένου π.χ να φροντίσει το πότισμα των λουλουδιών, το φαγητό της γάτας. Όπως θα έκανες με ένα γείτονα ή ένα φίλο. Χωρίς να του δίνεις τη διαχείριση του σπιτιού και ξέροντας ότι θα επιστρέψεις γρήγορα!