Στο κυνήγι για την πάταξη της φοροδιαφυγής και ενσωμάτωση εσόδων που θα ξεπερνούν τα 2,5 δισ. δολάρια ετησίως βρίσκεται η Κομισιόν, καθώς εισάγει μια σειρά κανονισμών για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στα κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες την 1η Ιανουαρίου 2026.
Η ΕΕ θα επιβάλει στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων και έχουν Ευρωπαίους χρήστες (ακόμα και αν εδρεύουν εκτός ΕΕ) να κοινοποιούν τα φορολογικά στοιχεία των πελατών τους στις εθνικές φορολογικές αρχές των κρατών μελών.
Το νέο νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής μέσω κρυπτονομισμάτων, είναι εμπνευσμένο από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και προχωρά ένα βήμα παραπάνω, το ήδη εκτενές σχέδιο νόμων που θα εισάγει ο κανονισμός MiCA. Στόχος είναι να ρυθμίζει τις σχέσεις με offshore παρόχους που δεν έχουν έδρα εντός της Ένωσης. Οι προτεινόμενοι νέοι φορολογικοί κανόνες, που είναι γνωστοί ως Όγδοη Οδηγία για τη Διοικητική Συνεργασία, ή DAC8, επιδιώκουν να σταματήσουν τη φοροδιαφυγή που υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ από υπόχρεους φορολογούμενους που χρησιμοποιούν offshore ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων για επενδύσεις.
Ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο Επίτροπος για την Οικονομία της ΕΕ δήλωσε πως «η ανωνυμία που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα σημαίνει ότι πολλοί επενδυτές που αποκομίζουν σημαντικά κέρδη παραμένουν άγνωστοι από τις εθνικές φορολογικές αρχές. Αυτό δεν είναι αποδεκτό».
Το νέο φορολογικό σχέδιο απαιτεί από κάθε εταιρεία με πελάτες της ΕΕ να εγγραφεί και να αναφέρει τις συναλλαγές στις εθνικές αρχές.
Ωστόσο, η ψήφιση του φορολογικού νόμου χρειάζεται ομόφωνη συμφωνία των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οποιοδήποτε κενό για ξένους παρόχους μπορεί να σημαίνει ότι ο κανονισμός δεν θα επιτύχει τον σκοπό του, με τις εγγεγραμμένες εταιρείες στην ΕΕ να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των offshore παρόχων.