Γιατί «σκάνε» τα κινεζικά ανταλλακτήρια
Shutterstock
Shutterstock
Κρυπτονομίσματα

Γιατί «σκάνε» τα κινεζικά ανταλλακτήρια

Τουλάχιστον τρία κινεζικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων ή ευρύτερα πρότζεκτ της αγοράς έχουν δεχτεί κυβερνοεπιθέσεις ή απάτες που κόστισαν εκατομμύρια δολάρια. Η αγορά αναρωτιέται εάν υπάρχει ακόμα και κάποιος δάκτυλος από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας και τις κυβερνητικές αρχές που έχουν κηρύξει «αντάρτικο» πόλεμο στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Οι συνέπειες είναι τόσο μεγάλες που έχουν κάνει συλλήψεις από influencers, μέχρι επιφανείς επιχειρηματίες.

Ειδικότερα, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησε επιδρομή σε 20 τοποθεσίες που σχετίζονται με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων JPEX και συνέλαβε τουλάχιστον 11 άτομα σε μια επιχείρηση αστυνομικών δυνάμεων που ονομάστηκε «tieguan» ή «σιδηρά πύλη». Οι αρχές ζήτησαν επίσης από τους τοπικούς παρόχους τηλεπικοινωνιών να αποκλείσουν την ηλεκτρονική πρόσβαση στο ανταλλακτήριο JPEX.

Η κίνηση της SFC έρχεται μετά την προειδοποίηση της ρυθμιστικής αρχής στις 13 Σεπτεμβρίου ότι οι κρυπτογραφικοί ρυθμιστές και η πλατφόρμα συναλλαγών JPEX είχαν «κάνει ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» υποδηλώνοντας ότι η εταιρεία είχε υποβάλει αίτηση για άδεια εμπορίας εικονικών περιουσιακών στοιχείων στο Χονγκ Κονγκ. Οι εκπρόσωποι του ανταλλακτηρίου JPEX δήλωσαν ότι πέφουν θύμα «άδικης μεταχείρισης» από τις αρχές.

Το ανταλλακτήριο με έδρα το Χονγκ Κονγκ λειτουργούσε χωρίς άδεια, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χονγκ Κονγκ, και η αστυνομία έχει δεχτεί πάνω από 1.408 καταγγελίες σχετικά με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το ποσό που έχει κάνει «φτερά» από το ανταλλακτήριο ανέρχεται συνολικά στα 128 εκατομμύρια δολάρια.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  ανέφερε ότι θα εκδώσει ειδική λίστα με ύποπτα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων που δηλώνουν ως έδρα τους το Χονγκ Κονγκ. Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές «πάγωσαν» τραπεζικούς λογαριασμούς αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε τοπικό νόμισμα (1 εκατομμύριο δολάρια) και κατάσχεσαν τρία ακίνητα αξίας περίπου 44 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (5,6 εκατομμύρια δολάρια), που σχετίζονται με το ανταλλακτήριο JPEX.

Η SFC απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε δέσμευση με την JPEX, δηλώνοντας ότι το ανταλλακτήριο λειτουργούσε χωρίς άδεια και είχε ψευδώς ισχυριστεί ότι είχε προσεγγίσει τη ρυθμιστική αρχή για να αδειοδοτηθεί. Η SFC είπε ότι είχε ήδη τοποθετήσει το JPEX στη «λίστα επικινδυνότητας» τον Ιούλιο του 2022 μετά από ισχυρισμούς περί μη συνεργασίας και αδυναμίας εκπλήρωσης των απαιτήσεων της ρυθμιστικής αρχής.

Ωστόσο, τα προβλήματα για τα κινεζικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων δεν σταματούν εδώ. Το μεγαλύτερο σε όγκο συναλλαγών και πιθανώς πιο δημοφιλές κινεζικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων δέχτηκε κυβερνοεπίθεση με λεία $8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα εντείνονται οι φήμες ότι το ανταλλακτήριο δεν λειτουργεί με πλήρη αποθεματικά.

Ο Justin Sun, βασικός μέτοχος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Huobi, που πρόσφατα μετονομάστηκε σε HTX, επιβεβαίωσε ότι το ανταλλακτήριο υπέστη κυβερνοεπίθεση με τις απώλειες συνολικά να ανέρχονται σε 8 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Sun δήλωσε ότι οι απώλειες καλύφθηκαν από το ανταλλακτήριο, και ότι οι καταθέσεις χρηστών είναι ασφαλείς. Το Bloomberg είχε αναφέρει ότι ο ιδρυτής του κρυπτονομίσματος TRON είχε αγοράσει ένα μερίδιο 60% στο χρηματιστήριο για 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο ανταλλακτήριο, ωστόσο ο ίδιος το έχει διαψεύσει. Η κυβερνοεπίθεση είναι σχετικά μικρή για τα αποθεματικά του ανταλλακτηρίου. Οι εκθέσεις για τα κεφάλαια που εκδίδει το ίδιο ανταλλακτήριο δεν φαίνεται να επαληθεύονται από τα ηλεκτρονικά «πορτοφόλια» που είναι γνωστά και ενδεχομένως μπορεί να κρύβουν κεφάλαια πολλών εκατομμυρίων.

Η κυβερνοεπίθεση έλαβε χώρα μόλις μια εβδομάδα μετά την μετονομασία σε HTX, που είναι εμπνευσμένη από το FTX, και πολλοί αναρωτιούνται εάν το ανταλλακτήριο θα έχει την ίδια τύχη. Ωστόσο, ακόμα και ο συσχετισμός με ένα brand που είναι συνδεδεμένο με τις χειρότερες αποτυχίες του κλάδου κρυπτονομισμάτων δημιουργεί απορίες.

Πάντως, τα κοινά των δύο ανταλλακτηρίων είναι πολλά. Με πιο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 60% των αποθεματικών του Huobi αποτελείται από κρυπτονομίσματα που συνδέονται με τη Sun. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται σταθερά με την υιοθέτηση του stUSDT για το οποίο υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν διατηρεί πραγματικά αποθεματικά. Εν τω μεταξύ, οι καταθέσεις USDT στο ανταλλακτήριο μειώνονται σταθερά.

Παράλληλα, μία ακόμα κυβερνοεπίθεση εξελίσσεται σε ένα άλλο κινεζικό πρότζεκτ. Το σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό blockchain δίκτυο Mixin Network, ανέστειλε τις καταθέσεις και τις αναλήψεις μετά από μια κυβερνοεπίθεση που οδήγησε στην απώλεια κεφαλαίων χρηστών ποσού περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε όταν οι χάκερ κατάφεραν να διεισδύσουν στη βάση δεδομένων του παρόχου υπηρεσιών cloud του Mixin Network, δηλαδή της Google Cloud.

Η Mixin ανακοίνωσε πως συνεργάζεται τόσο με την Google, όσο και με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας blockchain SlowMist για να βοηθήσει στην εν εξελίξει έρευνα.

Η παραβίαση ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων της Mixin συγκαταλέγεται πλέον στις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις φέτος και την καθιστά μία από τα μεγαλύτερες όλων των εποχών, μετά από αξιοσημείωτες κυβερνοεπιθέσεις όπως αυτές των Ronin Network, Poly Network και BNB Bridge.

Το κρυπτονόμισμα XIN του δικτύου Mixin, σημείωσε πτώση 5% τις τελευταίες 24 ώρες, δηλαδή διαχειρίσιμη συγκριτικά με το μέγεθος της κυβερνοεπίθεσης και τα χρήματα που χάθηκαν.

Για ένα σχετικά άγνωστο πρότζεκτ στο ευρύ επενδυτικό κοινό, παραμένει ιδιαίτερα περίεργο πως το δίκτυο κατάφερε να είναι το όγδοο μεγαλύτερο δίκτυο αναφορικά με τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί, και να έχει μεγαλύτερο Total Value Locked από ιδιαίτερα δημοφιλή blockchain όπως το Base και το Solana.