Με Total Value Locked, δηλαδή κεφάλαια κατατεθειμένα στα έξυπνα συμβόλαια του πρωτοκόλλου, το MakerDAO είναι το μεγαλύτερο Decentralised Finance πρωτόκολλο. Πολλοί, λόγω του τρόπου λειτουργίας του, το παρομοιάζουν με «κεντρική τράπεζα».
Εν συντομία, κάποιος μπορεί να καταθέσει δημοφιλή κρυπτονομίσματα όπως το Ether, δημιουργώντας ένα Centralised Debt Position (CDP). Το παράγωγο προϊόν του CDP είναι το DAI, ένα κρυπτονόμισμα σταθερής αξίας που ακολουθεί το δολάριο ΗΠΑ. To MKR, το κρυπτονόμισμα του αποκεντρωμένου πρωτοκόλλου είναι το 44ο μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα, δίνοντας μια αξία άνω των $930 εκατομμυρίων στο πρωτόκολλο.
Ο ιδρυτής του Maker προσπαθεί να οδηγήσει το πρωτόκολλο πέρα από τον έλεγχο των κρατών υλοποιώντας συστηματικά το EndGame. Πρόκειται για ένα σχέδιο πέντε σημείων που θα βοηθήσει στην περαιτέρω αυτονόμηση του πρωτοκόλλου.
Ο Christensen θεωρεί πως το σχέδιό του μπορεί να προσφέρει περαιτέρω στη μαζική υιοθέτηση των πρωτοκόλλων της αποκεντρωμένης οικονομίας, DeFi.
Ωστόσο, το φιλόδοξο σχέδιο φέρνει ήδη σθεναρές αντιδράσεις στην κοινότητα του κρυπτονομίσματος.
Τον Αύγουστο, το MakerDAO αύξησε την απόδοση του Dai στο 8% για να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη και εισροές κεφαλαίων. Έκτοτε μείωσε την απόδοση στο 5%. Ο βασικός αντίλογος της κοινότητας είναι πως η στρατηγική δεν είναι βιώσιμη. Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις, οι επενδυτές φαίνεται να συρρέουν στο MakerDAO από τότε που αύξησε τις αποδόσεις του stablecoin στην αρχή του μήνα. Από τότε που το πρωτόκολλο αύξησε την απόδοση στο 8% στις 6 Αυγούστου, η κεφαλαιοποίηση του Dai έχει εκτιναχθεί πάνω από 25% στα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όλα ξεκίνησαν στις 4 Αυγούστου όταν οι ψηφοφόροι του MakerDAO ψήφισαν υπέρ της αύξησης του επιτοκίου που προσφέρεται στους κατόχους Dai από περίπου 3% σε 8%, σύμφωνα με πρόταση του συνιδρυτή του MakerDAO, Rune Christensen, ως μέρος του σχεδίου EndGame για το αποκεντρωμένο πρωτόκολλο.
Ο Christensen ήθελε να ενισχύσει την απόδοση του νομίσματος Dai για να «δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη και να προσελκύσει νέες εισροές κεφαλαίων» προς το πρωτόκολλο, σύμφωνα με την πρόταση διακυβέρνησης. Η αύξηση στην προσφορά Dai έρχεται παρά τη συνεχιζόμενη πτώση στην αγορά των stablecoin, η οποία μειώθηκε απότα 124 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2022 σε περίπου 74 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα.
Αλλά το επιτόκιο του 8% Dai ήταν βραχύβιο. Αφού αυξήθηκε η κεφαλαιοποίηση του Dai πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε λιγότερο από μια εβδομάδα, ο Christensen υπέβαλε άλλη μια πρόταση στις 8 Αυγούστου για μείωση του ποσοστού αποταμίευσης στο 5%.
Η πρόταση «πέρασε» και εκτελέστηκε στις 20 Αυγούστου. Ως απάντηση στην πτώση των αποδόσεων, η κεφαλαιοποίηση του Dai συρρικνώθηκε κατά περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σε μια νύχτα. Η κεφαλαιοποίηση του Dai έχει από τότε σταθεροποιηθεί σε περίπου 5,2 δισεκατομμύρια.
Αλλά οι επικριτές του σχεδίου του Christensen υποστηρίζουν ότι η ώθηση είναι πιθανότατα προσωρινή και μη βιώσιμη.
Τι είναι το σχέδιο Endgame
Το σχέδιο Endgame θα επιδιώξει να μετονομάσει και να επανασυστήσει στο κοινό το Maker και τα δύο ψηφιακά νομίσματα: Το stablecoin DAI και το MKR, το κρυπτονόμισμα διακυβέρνησης του πρωτοκόλλου. «Το re-brand έχει να κάνει με τη συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες μάρκετινγκ και εμπειρίας χρήστη για να ξανασκεφτούμε πώς μοιάζει μια όσο το δυνατόν πιο φιλική προς τον χρήστη για την πραγματοποίηση συναλλαγών με το stablecoin» αναφέρει η εταιρεία. Δεύτερον, Το Endgame θα εξουσιοδοτήσει τις θυγατρικές οντότητες που ονομάζονται sub-DAO να χειρίζονται τις περισσότερες αποφάσεις για το πρωτόκολλο. Κάθε subDAO θα έχει το δικό του κρυπτονόμισμα διακυβέρνησης και δομή. Μεταξύ άλλων, ο Christensen ελπίζει ότι οι θυγατρικές θα αναγκαστούν να λειτουργούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Η ενσωμάτωση άχρηστων εξασφαλίσεων στο πρωτόκολλο θα μπορούσε να αναγκάσει τα μέλη των θυγατρικών (subDAO) να είναι πιο προσεκτικά, ελπίζει. Τα ψηφιακά νομίσματα των SubDAO θα διανέμονται μέσω της διαδικασίας farming, την οποία ο Christensen αποκαλεί «κλειδί» για το Endgame. Οι χρήστες θα κλειδώνουν τα ψηφιακά νομίσματα DAI και θα κερδίζουν απόδοση με τη μορφή διακριτικών διακυβέρνησης των εκάστοτε subDAO.
Τρίτον, η διακυβέρνηση ενός αποκεντρωμένου οργανισμού μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Έτσι, ο Christensen σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει τους χρήστες να εμπλακούν στη διαδικασία διακυβέρνησης του Maker. Η ελπίδα είναι ότι αυτό θα αντιμετωπίσει την απάθεια που μαστίζει τους ψηφοφόρους των αποκεντρωμένων οργανισμών και θα βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν παραβάσεων στο πρωτόκολλο.
Τέταρτον, χωρίς περισσότερους ενεργούς ψηφοφόρους, η λήψη αποφάσεων κυριαρχείται από επενδυτές «φάλαινες» και τον ίδιο τον Christensen, ο οποίος ελέγχει πολλά μάρκες MKR. Περισσότερες ψήφοι θα εδραιώσουν τη διαδικασία με περισσότερη αξιοπιστία.
Τέλος, η πέμπτη μεγάλη αλλαγή αφορά την τεχνολογία. Ο Christensen πρότεινε τη λειτουργία του Maker σε ένα νέο δίκτυο blockchain αντί του Ethereum. Θέλει επίσης να εφαρμόσει υποδομή για την προστασία του πρωτοκόλλου σε περίπτωση που ένας εισβολέας αποκτήσει αρκετά κρυπτονομίσματα διακυβέρνησης.