Μετά από τα υψηλά όλων των εποχών (ATH) που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2021, από την αρχή του 2022 οι αγορές κρυπτονομισμάτων κινούνται πολύ υποτονικά
Το 2022 είδαμε τις τιμές να μειώνονται σε όλο το μήκος των αγορών κρυπτονομισμάτων, ενώ το Bitcoin υποχώρησε ακόμα και κάτω από τα υψηλά που σημειώθηκαν κατά το 2017.
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων 2022 ανερχόταν στα 2,2 τρισ. δολ. τον Ιανουάριο, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει σε 832 δισ. δολ.
Το Bitcoin παραμένει ο ξεκάθαρος ηγέτης της αγοράς όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση, ενώ η πτώση του από έτος σε έτος (YTD) ανέρχεται σε -67,2%. Συγκριτικά στο ίδιο διάστημα το Nasdaq σημειώνει πτώση που ανέρχεται στο -34,77%.
Κρυπτονομίσματα που σχετίζονται με ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, όπως το BNB και το OKB, καθώς και memecoins όπως το DOGE τα πήγαν σχετικά καλύτερα από το BTC κατά το 2022.
Αντίστοιχα υποχώρησαν και οι όγκοι συναλλαγών. Από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022, ο όγκος συναλλαγών μειώθηκε 19% στα 841 δισ. δολ. σε μηνιαία βάση.
Τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο οι όγκοι σταθεροποιήθηκαν γύρω στα 650 δισ. δολ. έως 800 δισ. δολ., πριν από την κατάρρευση του Terra LUNA τον Μάιο, καθώς και η κατάρρευση 3AC τον Ιούλιο που οδήγησε σε περαιτέρω πτώση τόσο τις τιμές όσο και τους όγκους. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους ο όγκος συναλλαγών σταθεροποιήθηκε μέχρι την κατάρρευση των FTX και της Alameda Research τον Νοέμβριο.
Το Binance παραμένει το κυρίαρχο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων απολαμβάνοντας το 67% των συναλλαγών μέχρι και πριν την κατάρρευση του FTX. Από τον Νοέμβριο, οι κύριοι ανταγωνιστές του Binance (75%) είναι το Coinbase (9,2%), το Kraken (3,6%), το BTSE (1,8%) και το LMAX (1,7%).
Τεχνολογικά η μετάβαση του Ethereum από τον αλγόριθμο συναίνεσης Proof of Work (mining) σε Proof of Stake (staking) στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 ήταν αναμφίβολα τα πιο αναμενόμενα και σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στις αγορές κρυπτονομισμάτων.
Ένα από τα θετικά αποτελέσματα του The Merge είναι ότι η κατανάλωση ενέργειας του Ethereum μειώθηκε κατά 99,95%, καθώς το PoS δεν απαιτεί τις ενεργοβόρες συσκευές εξόρυξης που χρειάζεται ο αλγόριθμος PoW. Αντίθετα, τα blockchains που χρησιμοποιούν PoS, βασίζονται σε επικυρωτές που ρισκάρουν τα κρυπτονομίσματα που τους ανήκουν στο δίκτυο για την επαλήθευση των συναλλαγών. Η κατανάλωση ενέργειας του blockchain PoS Ethereum εκτιμάται ότι είναι περίπου το 1% του PayPal - ως μέγεθος σύγκρισης.
Μετά τη χρεοκοπία του FTX στα τέλη του 2022, είδαμε τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων (DEX) να καταλαμβάνουν υψηλότερο μερίδιο του συνολικού όγκου συναλλαγών. Από τον Νοέμβριο του 2022, τα DEX απολάμβαναν το 14% του όγκου συναλλαγών, σε σύγκριση με 9% μέγεθος αγοράς που είχαν τον Οκτώβριο.
Παρά την πτώση στις αγορές κρυπτονομισμάτων, τα επενδυτικά κεφάλαια συνέχισαν να επενδύουν σε startups στη βιομηχανία του blockchain. Περίπου 29 δισ. δολ. σε χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων συγκεντρώθηκαν μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν σε αυτούς τους πρώτους έξι μήνες ξεπέρασε ήδη τα στοιχεία του 2021, όπου πραγματοποιήθηκαν 1.313 τοποθετήσεις στις οποίες επενδύθηκαν 30,2 δισ. δολ. κατά το 2021.
Περίπου 3,7 δισ. δολ. χάθηκαν σε κυβερνοεπιθέσεις - ωστόσο σε τάξη μεγέθους οι απώλειες μειώθηκαν κατά 63% σε σύγκριση με το 2021. Πιο ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις αποδείχτηκαν οι «γέφυρες» που επιτρέπουν τη μεταφορά δεδομένων και κεφαλαίων από ένα blockchain δίκτυο σε άλλο.
Παρά τα απαισιόδοξα για τον κλάδο στατιστικά στοιχεία, η αύξηση της υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων ισχυροποιήθηκε κατά το 2022. Από τον Νοέμβριο του 2022, ο αριθμός των κατόχων κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε το ορόσημο των 400 εκατ., φτάνοντας τα 402 εκατ., όπως αναφέρει η έρευνα του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Crypto(.com).
Κατά τη διάρκεια του έτους, ο μέσος μηνιαίος ρυθμός αύξησης της υιοθέτησης ήταν 2,9%. Ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, ο αριθμός των παγκόσμιων κατόχων κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να φτάσει τα 600 – 800 εκατ. κατά το 2023.