Νέες αποκαλύψεις για τις τελευταίες ημέρες πριν την κατάρρευση του Terra- και ποιοι πλούτισαν απ΄ αυτήν φέρνει η καταγγελία της SEC κατά του ιδρυτή του πρωτοκόλλου Do Kwon, o οποίος είναι φυγόδικος και φαίνεται να βρίσκεται στην Σερβία.
Η καταγγελία της SEC επικαλείται συγκεκριμένα το αποκεντρωμένο πρωτόκολλο του οικοσυστήματος Terra, του Anchor στις κατηγορίες της πως τα στελέχη προσέλκυαν επενδυτές υποσχόμενοι αποδόσεις που προέρχονται από επιτόκια που κυμαίνονταν στο 19-20%.
Σχεδόν ένα χρόνο αφότου το αλγοριθμικό stablecoin Terra USD έχασε την τιμή ισορροπίας του με το δολάριο και κατέρρευσε ολοκληρωτικά, και οι επενδυτές να μετρούν απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξανεμίστηκαν, η SEC κατηγόρησε την Terraform Labs και τον διευθύνοντα σύμβουλο Do Kwon για φερόμενη «ενορχήστρωση» απάτης μέσω κρυπτονομισμάτων.
Η καταγγελία των ρυθμιστικών αρχών κατατέθηκε στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης και απευθύνει στον Kwon και την Terraform Labs δύο ομοσπονδιακά αδικήματα.
Η Terraform και ο Kwon θα έπρεπε να έχουν καταχωρήσει τα κρυπτονομίσματα που είχαν εκδώσει στην SEC ως τίτλους, είπε η ρυθμιστική αρχή.
Εικάζεται ότι ο Kwon πρόσφερε και πούλησε μη εγγεγραμμένους τίτλους αξιών. Ο Kwon είναι υπεύθυνος για τις απώλειες 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αγορές κρυπτονομισμάτων συμπεριλαμβανομένων απωλειών από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στις ΗΠΑ, ισχυρίζεται η ρυθμιστική αρχή.
Οι εκστρατείες μάρκετινγκ για το κρυπτονόμισμα LUNA εξαπάτησαν επίσης τους επενδυτές καθώς διαφημιζόταν ευρέως ότι το δίκτυο χρησιμοποιούνταν από έναν κορεάτικο κολοσσό εφαρμογών πληρωμών, αξιοποιώντας το blockchain Terra.
Η καταγγελία της SEC ανέφερε ότι ο Kwon κατέχει το 92% των μετοχών της Terraform. Ισχυρίζεται ότι ο Kwon έκανε «δόλιες παραποιήσεις» σχετικά με τη σταθερότητα του Terra USD και γνώριζε ρητά τη «δομική αδυναμία» του stablecoin.
Οι καταγγελίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ φέρνουν στο φως κάποιες λιγότερο γνωστές, αλλά και άγνωστες πτυχές για τη λειτουργία της Terraform Labs, την κατάρρευση, και ποιοι πλούτισαν σε βάρος των επενδυτών.
Εάν και είχε γίνει γνωστό, τώρα επιβεβαιώνεται πως υπάρχει μια μυστική προγενέστερη διάσωση του stablecoin TerraUSD στα μέσα του 2021, η οποία οδήγησε ξανά την ισοτιμία του αλγοριθμικού νομίσματος με το δολάριο ΗΠΑ και έδωσε στους επενδυτές αυτοπεποίθηση να διαθέσουν περισσότερα δισεκατομμύρια δολάρια στο προϊόν, σύμφωνα με την SEC.
Ο Kwon τότε «μυστικά» στράφηκε στην Jump Trading, για βοήθεια. Η Jump Trading αγόρασε «τεράστιες ποσότητες» UST για να επαναφέρει την ισοτιμία. Αυτή η προσπάθεια προβλήθηκε δημόσια ως θρίαμβος της αποκέντρωσης και των δυνατοτήτων αυτόματης επαναφοράς από την αγορά της ισοτιμίας του UST, και οι επενδυτές επένδυσαν δισεκατομμύρια δολάρια. Η Jump ωφελήθηκε τελικά κατά περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τη σχέση της με την Terraform, σύμφωνα με την κατάθεση της SEC. Η Jump Crypto στην ουσία αγόρασε κρυπτονομίσματα luna με μεγάλη έκπτωση.
Η εταιρεία επένδυσε μόνο 62 εκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσει την ισοτιμία του UST κοντά στο 1 δολάριο τον Μάιο του 2021, αλλά κέρδισε 1,28 δισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας τα κρυπτονομίσματα LUNA που είχε αγοράσει με έκπτωση σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας της με την Terraform Labs.
Η Jump Crypto δραστηριοποιήθηκε στο οικοσύστημα Terra, αναρτούσε συχνά προτάσεις διακυβέρνησης και έκανε μεγάλες επενδύσεις στο έργο, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής μιας αποκεντρωμένης γέφυρας. Όταν είχε ξεκινήσει η κατάρρευση, συμμετείχε στην δημιουργία του αποθεματικού του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη δημιουργία του Luna Foundation Guard.
Ο Πρόεδρος του Jump Crypto Kanav Kariya υπηρέτησε επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Luna Foundation Guard, που διαχειριζόταν τα αποθεματικό bitcoin της Terra, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν τον Μάιο του 2022 σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αποκατασταθεί η ισοτιμία του UST με το δολάριο.
Για να δημιουργηθεί ενθουσιασμός για το κρυπτονόμισμα στην αγορά της Νοτίου Κορέας, ο Kwon και η ομάδα του ισχυρίστηκαν ότι μια κορεατική εταιρεία πληρωμών που ονομάζεται Chai χρησιμοποιούσε το UST για να διακανονίσει εκατομμύρια συναλλαγές. Αυτό ήταν μια πλήρης μυθοπλασία, ισχυρίστηκε η SEC.
Η Chai Corporation ιδρύθηκε από τον Daniel Shin Hyun-seung, ο οποίος ήταν επίσης ιδρυτής της Terraform. Ο Kwon ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του Chai και οι δύο εταιρείες μοιράστηκαν χώρο γραφείου και ανθρώπινο δυναμικό.
Οι Terraform και Kwon έκαναν «ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις» σχετικά με την ανάμειξη τους στο Chai στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και στις δημόσιες συνεντεύξεις του Kwon, ανέφερε η SEC.
Για να εξαπατήσει τους επενδυτές, η ομάδα του Kwon προγραμμάτισε έναν διακομιστή για να λαμβάνει και να επεξεργάζεται δεδομένα σχετικά με τις πραγματικές συναλλαγές Chai με κορεάτες εμπόρους και στη συνέχεια να εκδίδει αντίστοιχες συναλλαγές στην αλυσίδα μπλοκ Terraform για να αναπαράγει αυτές τις συναλλαγές σαν να είχαν αρχικά δημιουργηθεί στο blockchain.
Μια άλλη πλευρά είναι πως ο ιδρυτής του Terra, ο Do Kwon έφυγε με ένα μυστικό απόθεμα 10.000 bitcoin και έχει πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από αυτά από τότε που κατέρρευσε το TerraUSD. Τα bitcoin μεταφέρθηκαν από τον Kwon από την Terraform και σχετικές οντότητες σε ένα μη φιλοξενούμενο πορτοφόλι. Το οποίο δεν μπορεί να κατασχεθεί από τις αρχές. Από τον Μάιο του 2022, όταν το UST κατέρρευσε, τα bitcoin από το πορτοφόλι μεταφέρθηκαν σε μια ανώνυμη ελβετική τράπεζα και μετατράπηκαν σε μετρητά. Από τον περασμένο Ιούνιο περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά αποσύρθηκαν από την τράπεζα.
Η προσαγωγή του Kwon σε δίκη μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία καθώς η ακριβής τοποθεσία του παραμένει άγνωστη. Φέρεται να έχει εντοπιστεί στην Σερβία και οι εισαγγελείς της Νότιας Κορέας επισκέφθηκαν πρόσφατα τη χώρα για να συζητήσουν την υπόθεσή του με τοπικούς αξιωματούχους. Το νοτιοκορεατικό διαβατήριό του έχει ανακληθεί και το όνομά του προστέθηκε στη λίστα καταζητούμενων της Ιντερπόλ.
Παράλληλα, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και για υπαλλήλους της Terraform, συμπεριλαμβανομένου του Νικόλαου Πλατιά, πρώην επικεφαλής Έρευνας στην Terra.