Το νέο πρόγραμμα στην Ευρώπη για την τεχνολογία blockchain
Shutterstock
Shutterstock

Το νέο πρόγραμμα στην Ευρώπη για την τεχνολογία blockchain

Μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αρχής Αγορών Κινητών Αξιών μας δίνει έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό για το μέλλον των Κινητών Αξιών  και το Tokenization. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών Κινητών Αξιών ξεκίνησε ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει μια τριετία, στο οποίο θα δημιουργήσει ένα sandbox στο οποίο οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες trading & settlement για τις κεφαλαιαγορές μπορούν να πειραματιστούν με την τεχνολογία blockchain.

Η ESMA σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το πιλοτικό πρόγραμμα ώστε να αντιληφθεί τις δυνατότητες για την τεχνολογία blockchain και να εντοπίσει κινδύνους και ρυθμιστικά κενά. Το 2026, η ρυθμιστική αρχή θα υποβάλει έκθεση για το πιλοτικό πρόγραμμα και πιθανώς να οδηγηθεί σε ρυθμιστικό έργο για να διευκολύνει την καινοτομία.

Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να επεκταθεί ή να μονιμοποιηθεί με τη μορφή αλλαγών στον υφιστάμενο κανονισμό.

Τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βασίζονται κυρίως σε παρωχημένες τεχνολογίες, και βάσεις δεδομένων κωδικοποιημένες σε γλώσσες προγραμματισμού που έχουν περιορισμένες τεχνολογικές δυνατότητες. Ήδη μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα και κυρίως fintech τράπεζες επενδύουν στην τεχνολογία blockchain για τη μερική αντικατάσταση των παρωχημένων συστημάτων τους.

Φυσικά όλες οι νέες τεχνολογίες παρουσιάζουν και νέους κινδύνους. Οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν να κατανοήσουν διεξοδικά αυτούς τους κινδύνους προτού επιτρέψουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικά να εφαρμόσει πλήρως την τεχνολογία blockchain για την έκδοση και διαπραγμάτευση κινητών αξιών, εξ ου και η πιλοτική εφαρμογή.

Το DLT Pilot της ESMA αποτελεί μέρος και του πολυαναμενόμενου κανονισμού Markets in Crypto Assets (MiCA) για τη ρύθμιση των κρυπτοαγορών. Το πιλοτικό πρόγραμμα στοχεύει να αναπτύξει το περιβάλλον διαπραγμάτευσης και διακανονισμού για περιουσιακά στοιχεία με διακριτικά σε ένα ασφαλές περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία των επενδυτών και αποφεύγοντας τα ρυθμιστικά κενά μεταξύ των διαφορετικών χωρών.

Σε αντάλλαγμα, οι νέες εταιρείες πρέπει να υιοθετήσουν κάποια νέα μέτρα για να αντισταθμίσουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν. Το κάθε ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο πρέπει να συνδεθεί με την κινητή αξία που αντιπροσωπεύει, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται καθώς διαπραγματεύεται και στη συνέχεια να διακανονίζεται στο blockchain.

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιορίζει επίσης τον κίνδυνο περιορίζοντας τους τύπους ψηφιακών tokens που μπορούν να διαπραγματεύονται σε blockchain και θέτοντας κατώτατα όρια αγοραίας αξίας για αυτά.

Η ESMA ελπίζει ότι αυτό θα επιτρέψει στους παρόχους να καινοτομούν χωρίς να διαφεύγουν από τα προστατευτικά μέτρα που διατηρούν σταθερές τις χρηματοπιστωτικές αγορές.