Παράνοια με το Bitcoin - Αγγίζει τα $100 χιλ.
Shutterstock
Shutterstock

Παράνοια με το Bitcoin - Αγγίζει τα $100 χιλ.

Η πρώτη «σοβαρή» πρόβλεψη για άνοδο της τιμής του bitcoin στα 100 χιλ. δολάρια είδε το φως της δημοσιότητας το 2017, όταν ο βασιλιάς των crypto είχε ξεπεράσει ακόμη ένα ορόσημο, αυτό των 20 χιλ. δολαρίων. Όμως ήταν κατά τη διάρκεια του μεγάλου ράλι του 2021 που το επίπεδο των 100k εξελίχθηκε σε μεγάλο στόχο της αγοράς και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως παίζει καταλυτικό ρόλο στην επίτευξή του. Σχεδόν ακαριαία από τη στιγμή που έγινε σαφές ότι ο Τραμπ θα γινόταν ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, εμφανίστηκαν αναρίθμητες προβλέψεις που ήθελαν την τιμή του bitcoin να εκτινάσσεται αρχικά στα 100 χιλ. δολάρια και εν συνεχεία στη… στρατόσφαιρα (ακόμα και προβλέψεις για πάνω από τα 1 εκατ. δολάρια είδαμε). 

Οι πιο φυσιολογικές εκτιμήσεις που ανέφεραν ότι τα crypto θα δέχονταν ώθηση τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα ήταν δικαιολογημένες για δύο λόγους: α) γιατί ο Τραμπ θεωρείται ότι θα εφαρμόσει ευνοϊκότερες πολιτικές για τη συγκεκριμένη αγορά και β) διότι η νίκη στις εκλογές ήταν καθαρή κι έτσι απομακρύνθηκε η αβεβαιότητα και κατ’ επέκταση ευνοήθηκαν βραχυπρόθεσμα τα assets υψηλού ρίσκου. 

Στις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν, το bitcoin σημείωσε εκρηκτική άνοδο και χθες αναρριχήθηκε για πρώτη φορά πάνω από το επίπεδο των 98.000 δολαρίων, από 67.800 δολάρια που ήταν η τιμή του την ημέρα πριν από τις εκλογές, σημειώνοντας κέρδη άνω του 45% και άνω του 130% μέσα στο 2024. Το Trump effect και για να είμαστε ακόμα πιο ακριβείς, το Trump-Musk effect, συνεχίζεται για το σύνολο της αγοράς των crypto, καθώς οι δυο τους υπόσχονται να κάνουν την Αμερική παγκόσμιο κέντρο των crypto, και πλέον το bitcoin βρίσκεται μία ανάσα από το μεγάλο ορόσημο των 100.000 δολαρίων. 

Πόσο, όμως, πραγματικό είναι το ράλι και τι θα συμβεί όταν θα… πέσει και το οχυρό των 100k; Βλέπετε, η αγορά των crypto μας έχει συνηθίσει σε «τρελές» προβλέψεις αλλά και σε μεγάλες διακυμάνσεις βασισμένες στον υπερβολικό ενθουσιασμό ή στην απογοήτευση. Είναι εύλογο, λοιπόν, να αμφισβητείται η δυναμική του ράλι. 

Τέσσερις είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν το πόσο ψηλά θα φτάσει η τιμή του bitcoin και των υπόλοιπων crypto. Ο πρώτος είναι ο βαθμός υιοθέτησης. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα τα δέχονται ως μέσο συναλλαγής, τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των ενεργών διευθύνσεων και κατ’ επέκταση η ζήτηση και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο δεύτερος σχετίζεται με τα θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια που ποντάρουν στα crypto. Είδαμε τι συνέβη στις αρχές του 2024, όταν η SEC ενέκρινε τα πρώτα spot bitcoin ETFs. Ο τρίτος παράγοντας είναι οι ρυθμιστικοί κανόνες και ο τέταρτος παράγοντας είναι οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες. 

Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι έως ένα βαθμό έχει βάση η ευφορία στις τάξεις των απανταχού λάτρεις των crypto. Και αυτό γιατί η εκλογή Τραμπ δεδομένα είναι πιο ευνοϊκή για το οικοσύστημα, πόσω μάλλον από τη στιγμή που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συνεργάζεται πάρα πολύ στενά με τον Ίλον Μασκ, που θεωρείται ο σημαντικότερος και ισχυρότερος crypto fan. Το θέμα είναι πόσο θα κρατήσει όλη αυτή η ευφορία και τι θα συμβεί στην περίπτωση που λ.χ. «γυρίσουν» οι αγορές και τα χρηματιστήρια πάρουν την κατιούσα. Ή στην περίπτωση που το γεωπολιτικό σκηνικό επιδεινωθεί περαιτέρω και οι επενδυτές αρχίσουν να εγκαταλείπουν τα risk assets, προς αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων.

Η εκλογή Τραμπ, πάντως, συνεπάγεται ότι το bitcoin αρχίζει και γίνεται… mainstream, αφού αναμένεται ο νέος πρόεδρος να ανοίξει τον δρόμο για να ασχοληθούν ακόμα περισσότερα θεσμικά κεφάλαια με τα ψηφιακά assets.

Ένα σενάριο λέει ότι μετά το φράγμα των 100 χιλ. δολαρίων, θα επέλθει μία φυσιολογική διόρθωση, μέχρι να προκύψει κάποια νέα θετική εξέλιξη π.χ. στο θέμα του ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά. Ή μέχρι να κάνει κάποια απρόβλεπτη δήλωση ο Μασκ που θα πυροδοτήσει νέο ράλι. Όλα αυτά, όμως, καταλαβαίνουμε πως ούτε σε θεμελιώδη βασίζονται, ούτε σχετίζονται με κάποια υποκείμενη αξία. Μιλάμε πάντα για την επενδυτική αξία του bitcoin και των υπόλοιπων crypto.

Το πραγματικό σημείο καμπής για τα crypto και ειδικότερα για το bitcoin θα είναι όταν καταφέρουν να βγάλουν από πάνω τους την ταμπέλα «risk asset» και να προσελκύσουν κεφάλαια (ή να μην εμφανίζουν μεγάλες εκροές) είτε σε περιόδους οικονομικής στασιμότητας και ύφεσης, είτε σε περιόδους αναταράξεων. Για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη. Οι επόμενοι μήνες και η εμπλοκή του Μασκ στις πολιτικές που θα εφαρμόσει ο Τραμπ για τα crypto, θα δείξουν που οδεύουμε.  Αν, για παράδειγμα, αποχωρήσει ο Γκάρι Γκένσλερ (κάτι που θεωρείται σχεδόν σίγουρο) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και τον διαδεχθεί κάποιος πιο ανοιχτός στα crypto, τότε θα αρχίσουν οι εικασίες για την έγκριση των πρώτων spot ether ETFs και για άλλα φιλικά προς την αγορά μέτρα.

Σημειώνεται ότι ο Γκένσλερ έχει εφαρμόσει πολιτικές που εκτιμάται πως έχουν στοιχίσει πάνω από 400 εκατ. δολάρια μόνο σε δικαστικά έξοδα για τις εταιρείες crypto, ενώ κυκλοφορούν αρκετές φήμες γύρω από το πρόσωπο που θα επιλέξει ο Τραμπ, όπως της Τερέζα Γκούντι, μίας δικηγόρου που εργάζεται σε crypto firm.