Πώς ακτιβιστές εκτοξεύουν την τιμή των DAOs
Αρχείο
Αρχείο
Κρυπτονομίσματα

Πώς ακτιβιστές εκτοξεύουν την τιμή των DAOs

Έχουμε παρουσιάσει ήδη πολλούς τύπους κρυπτονομισμάτων, το καθένα από αυτά με τη δική του αξία. Για να υπενθυμίσουμε μερικούς τύπους θα αναφέρουμε βασικές κατηγορίες utility tokens που χρησιμοποιούνται για να ξεκλειδώσουν τη δυνατότητα χρήσης μιας εφαρμογής ή ενός πρωτοκόλλου, stablecoins που ακολουθούν την ισοτιμία διαπραγμάτευσης παραδοσιακών νομισμάτων και security tokens που είναι ψηφιακές κινητές αξίες.

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, ωστόσο το σημερινό άρθρο μας αναφέρετε στα κρυπτονομίσματα διακυβέρνησης των Αυτόνομων Αποκεντρωμένων Οργανισμών γνωστών ως DAOs. Ωστόσο, στο παιχνίδι αυτό τώρα έχουν μπει «ακτιβιστές» επενδυτές που χτυπόυν τα ταμεία των DAOs και συγκεκριμένα όσων η αξία των αποθεματικών είναι μεγαλύτερη αυτών της αξίας των κρυπτονομισμάτων διακυβέρνησης.

Οι αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί (DAO) είναι οργανισμοί που ιδρύονται στο blockchain, ανήκουν και διαχειρίζονται συλλογικά από τα μέλη τους. Οι DAOs βασίζονται σε μια βάση έξυπνων συμβολαίων που καθορίζουν τους κανόνες του οργανισμού, καθώς και εκτελούν λειτουργίες πρωτοκόλλου και λειτουργίες διακυβέρνησης.

Οι περισσότερες σημαντικές αποφάσεις στα DAOs ξεκινούν ως προτάσεις και τελικά αποφασίζονται με ψηφοφορία μελών που καταγράφεται σε blockchain. Αυτή είναι επίσης η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των αποθεματικών των DAOs και για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο αυτοί οι οργανισμοί διαχειρίζονται τα κεφάλαιά τους. Συνολικά, οι DAOs προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους σημαντικά μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο επί του οργανισμού από τις παραδοσιακές συλλογικές κοινότητες.

Η δυνατότητα άσκησης ελέγχου/ διακυβέρνησης έχει σημαντική αξία στις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές αγορές. Οι μέτοχοι έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν για αποζημιώσεις στελεχών, το πρόγραμμα της εταιρείας για το επόμενο έτος, τη διανομή μερισμάτων, αλλά και τις αποφάσεις της εταιρείας.

Μία από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες στον τομέα της διακυβέρνησης στις παραδοσιακές αγορές προέρχεται από την Exxon Mobil. Το ακτιβιστικό επενδυτικό κεφάλαια Engine No. 1 αγόρασε το 0.02% της εταιρείας τον Νοέμβριο του 2020 με μοναδικό σκοπό να πιέσει την εταιρεία να λάβει πιο φιλικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές πολιτικές, αλλά και να επενδύσει η εταιρεία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ως μέρος της διαδικασίας υπέβαλε μια επίσημη πρόταση προς τους μετόχους να αποφασίσουν σχετικά με την ανανέωση του διοικητικού συμβουλίου με έμπρακτη εμπειρία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο φυσικά δεν θέλει να αλλάξει το διοικητικό συμβούλιο που αποτελούνταν από διακεκριμένα στελέχη με εμπειρία στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Έτσι ένα παιχνίδι εξουσίας ξεκίνησε, και η κάθε πλευρά έπρεπε να αποκτήσει τις πολύτιμους ψήφους.

Η Engine No 1 υπολογίζεται ότι χάλασε περισσότερο από $30 εκατομμύρια σε νομικές παραστάσεις και άλλα διοικητικά τέλη, και αντίστοιχα η εταιρεία τουλάχιστον $35 εκατομμύρια για να απαντήσει στο αίτημα της Engine No 1 για να διοριστούν τέσσερα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.

Το μικρό ακτιβιστικό επενδυτικό κεφάλαιο κατάφερε να εκλέξει τρεις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο και έπεισε θεσμικούς επενδυτές να στηρίξουν την τοποθέτησή τους. Εάν οι πόλεμοι εξουσίας έχουν σημαντικό αντίκρισμα στις παραδοσιακές αγορές, σκεφτείτε πόσο πολύτιμοι καθίστανται σε αποκεντρωμένα πρωτόκολλα που δεν έχουν μετόχους, αλλά ο κώδικας ελέγχεται αποκλειστικά από τους κατόχους των συγκεκριμένων governance tokens.

Καθώς η αξία των αποκεντρωμένων πρωτοκόλλων κρυπτονομισμάτων αυξάνεται, η διακυβέρνηση μπορεί να γίνει ένας ουσιαστικός μηχανισμός για την αλλαγή της κατάστασης του πρωτοκόλλου. Η αδρανής ισχύς των διακριτικών διακυβέρνησης μπορεί να ενεργοποιηθεί για πολλούς σκοπούς, είτε:

  1. ως συνάρτηση ή υπηρεσία που απαιτείται εντός του πρωτοκόλλου,
  2. για τον έλεγχο των στοιχείων του πρωτοκόλλου, ή
  3. για την τροποποίηση των υφιστάμενων παραμέτρων ενός δεδομένου δικτύου
  4. για τη διανομή asset που έχουν επέλθει στην κατοχή ενός πρωτοκόλλου.

Ένας από τους «ιστορικούς» αυτόνομους αποκεντρωμένους οργανισμούς είναι ο Aragon.

Για τη διακυβέρνηση του οργανισμού, χρησιμοποιείται ως νομικό όχημα ένας ελβετικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Μια ομάδα ακτιβιστών επενδυτών (ή καλύτερα κερδοσκόπων επενδυτών) με επικεφαλής την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Arca ωστόσο παρατήρησε ότι τα επενδυτικά κεφάλαια στο ταμείο του οργανισμού είναι περισσότερα από την κεφαλαιοποίηση του κρυπτονομίσματος. Αυτό είναι μόνο μια εκ των πολλών περιπτώσεων που ομάδα επενδυτών κυνηγάει υπεραξίες από τα αποθεματικά αυτών των οργανισμών.

Η Arca κάλεσε την Aragon Association να επιστρέψει χρήματα στους επενδυτές μέσω επαναγοράς κρυπτονομισμάτων που είχε εκδώσει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός σε μια εκδήλωση crowdfunding πολλών εκατομμυρίων δολαρίων το 2017.

Η ομάδα που διαχειρίζεται τον οργανισμό Aragon έκανε ένα mea culpa, λέγοντας ότι θα επιστρέψει χρήματα μέσω μιας «σταδιακής μεταφοράς» και θα διαπραγματευτεί με την Arca και άλλους ακτιβιστές επενδυτές.

Οι αυτόνομοι οργανισμοί - μερικοί εκ των οποίων διαχειρίζονται δισεκατομμύρια σε αποθεματικά - αρχίζουν να βλέπουν τις επιπτώσεις της διακυβέρνησης με τις ομάδες να μην μπορούν να ελέγξουν τους οργανισμούς τους. Μια καλή επενδυτική ευκαιρία πιθανώς θα είναι η έρευνα των αποθεματικών των αποκεντρωμένων οργανισμών και η τιμή διαπραγμάτευσης των κρυπτονομισμάτων.

Ορισμένοι DAOs έχουν γίνει ελκυστικός στόχος για ακτιβιστές επενδυτές, οι οποίοι ακολουθούν μια στρατηγική της Wall Street στην οποία αγοράζουν ένα μεγάλο μερίδιο - σε αυτήν την περίπτωση, κρυπτονομίσματα με δικαιώματα ψήφου - για να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως κάποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί αγοράζοντας αρκετά κρυπτονομίσματα για να ελέγξει την πλειοψηφία και στη συνέχεια να ψηφίσει για τη διανομή του ταμείου του κατ' αναλογία μεταξύ των κατόχων των κρυπτονομισμάτων.

Η Ένωση Aragon έχει περιουσιακά στοιχεία 186 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του DefiLlama. Ωστόσο, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του ANT, δηλαδή του κρυπτονομίσματος του οργανισμού, είναι λίγο πάνω από 124 εκατομμύρια δολάρια.

Η Aragon Association είναι η πιο πρόσφατη οργάνωση κρυπτογράφησης που αντιμετωπίζει κατηγορίες για κακοδιαχείριση. Ο Rook DAO διασπάστηκε τον περασμένο μήνα αφού επενδυτές που είχαν αγοράσει μάρκες ROOK συγκρούστηκαν με τη διοίκηση.

«Στόχος τους είναι τα αποθεματικά και να χειραγωγήσουν την τιμή των κρυπτονομισμάτων για οικονομικό όφελος, σε βάρος της αποστολής του οργανισμού», έγραψε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Ο σύλλογος ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την «επαναχρησιμοποίηση» του Aragon DAO. Προς το παρόν πάντως ο οργανισμός θέλει να αποφύγει προτάσεις όπως βίαιης εκκαθάρισης των αποθεματικών ή επαναγοράς. Αντί αυτού πρότειναν την υλοποίηση ενός προγράμματος επιχορηγήσεων, διανέμοντας χρήματα σε άλλους εκκολαπτόμενους DAOs με ανεπαρκές κεφάλαιο εκκίνησης. Αντί να μεταφέρει ολόκληρο το ταμείο των 186 εκατομμυρίων δολαρίων στο Aragon DAO η οργάνωση θα μεταφέρει τα χρήματα σε παρτίδες ανάλογα με τις ανάγκες.

«Το καθήκον θεματοφυλακής υποχρεώνει την Aragon Association να εξασφαλίσει αυτά τα κεφάλαια από όσους θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά για τα δικά τους οικονομικά οφέλη», έγραψε ο οργανισμός.

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαμάχη και πώς θα επηρεάσει την τιμή διαπραγμάτευσης του $ANT που βρίσκεται στη 224η θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης των αγορών κρυπτονομισμάτων.