Τα επενδυτικά projects που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ
Κρυπτονομίσματα

Τα επενδυτικά projects που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ

Στις αγορές κρυπτονομισμάτων είναι αρκετά συνηθισμένες οι ανακοινώσεις που αναφέρονται σε επενδυτικά πυροτεχνήματα με υποτιθέμενες επενδύσεις που ζαλίζουν, ωστόσο πολλές από αυτές καταλήγουν άκαρπες. Ιδιαίτερα συνηθισμένο είναι κυρίως από μικρότερα επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν το φως της δημοσιότητας ή αποσκοπούν σε άλλα συμφέροντα.

Ωστόσο, όπως φέρνει στο φως της δημοσιότητας νέα έρευνα του Bloomberg, ακόμα και το επενδυτικό ταμείο του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων δεν κατάφερε ούτε να προσεγγίσει τους ανακοινωμένους επενδυτικούς στόχους. 

Αμέσως μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, η Binance ανακοίνωσε το Industry Recovery Initiative (IRI) και συγκέντρωσε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ωστόσο έχει επενδύσει λιγότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα επενδυτικά κεφάλαια για την υποστήριξη της Binance ανακοινώθηκαν στον απόηχο της κατάρρευσης της FTX για να βοηθήσει έργα κρυπτονομισμάτων που ήταν ισχυρά, αλλά αντιμετώπιζαν κρίση ρευστότητας. Ωστόσο, η πρωτοβουλία έχει διαθέσει λιγότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής. 

Η Binance συγκέντρωσε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο stablecoin BUSD, ενώ συμμετείχαν και συν-επενδυτές συμπεριλαμβανομένων των Jump Crypto, DWF Labs, Animoca Brands, Aptos Labs, GSR, Kronos Research, Booker Group και Polygon Labs. Οι οποίοι συμμετείχαν με ακόμα 70 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, μόνο ένας στους εννέα συμμετέχοντες που κατονομάζεται δημόσια, η Aptos Labs, επένδυσε πλήρως τα δεσμευμένα κεφάλαιά του. Η Binance είπε ότι συμμετείχαν συνολικά 18 εταιρείες. Σε μια συνέντευξη του Νοεμβρίου στο Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao, παρουσίασε το Ταμείο Ανάκαμψης ως μια διαφανή πρωτοβουλία. Ωστόσο, ενώ ένας εκπρόσωπος της Binance είπε στο Bloomberg ότι στο IRI είχε χρηματοδοτήσει 14 έργα, αρνήθηκε να τα κατονομάσει ή το ποσό που έλαβαν.

Η Binance μάλιστα μετέφερε 985 εκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια που δεσμεύτηκαν πίσω στο εταιρικό της ταμείο. Η μοναδική επένδυση που ανακοινώθηκε ήταν αυτή των 15 εκατομμυρίων δολαρίων στο νοτιοκορεατικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων GOPAX. Η συμφωνία ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, αλλά εξακολουθεί να περιμένει την έγκριση από τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Νότιας Κορέας.

Η αρχική διεύθυνση που χρησιμοποιήθηκε για την πρωτοβουλία δείχνει δύο εξερχόμενες μεταφορές ποσών περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων και 985 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού η Binance πρόσθεσε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε BUSD στη διεύθυνση. Προς το παρόν εμφανίζει ένα υπόλοιπο περίπου 1.500 $ που προφανώς έχουν ξεμείνει και δεν αποσκοπούν σε επενδύσεις.

Εκτός από την Binance, η DWF Labs επένδυσε 2 εκατομμύρια δολάρια από τη δέσμευσή της να επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια στο IRI και η Aptos Labs επένδυσε «πάνω από» τα 5 εκατομμύρια δολάρια που δεσμεύτηκε. Οι άλλοι συμμετέχοντες είτε δεν φαίνεται να επένδυσαν. 

Παρά την έλλειψη ενδιαφέροντος από επενδυτές, οι νεοφυείς εταιρείες στις αγορές κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν να αγωνίζονται για την προσέλκυση επενδύσεων, με πολλές εταιρείες να προχωρούν σε σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της Binance. Η χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών για νεοφυείς επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων έχει υποχωρήσει σε χαμηλό σημείο που δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και δύο χρόνια. 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της εταιρείας αναλύσεων Messari σχετικά με τις επενδύσεις στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων: «Το 3ο τρίμηνο του 2023 δεν αποτέλεσε εξαίρεση από την πτωτική τάση πολλών τριμήνων που έχουμε δει από τις αρχές του 2022. Το τρίτο τρίμηνο σημείωσε νέα χαμηλά στα συνολικά ποσά χρηματοδότησης».

Οι περισσότερες από τις επενδύσεις είναι σε κύκλους χρηματοδότησης πρώιμου σταδίου. Η μείωση της χρηματοδότησης δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Η χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων παραμένει μια τεράστια πρόκληση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.