Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης δεν τα πάνε καλά με τα νούμερα.
Ο Βελόπουλος υπόσχεται να δώσει συντάξεις 3 με 4 χιλιάρικα.
Ο Κασσελάκης θέλει το κράτος να δίνει στην Υγεία το 5% του ΑΕΠ όταν ήδη δίνει 5,8%.
Για να εντυπωσιάσουν, όπως νομίζουν, το πλήθος «παίζουν» με τα στοιχεία.
Ο Ανδρουλάκης εμφανίστηκε στη Βαρβάκειο Αγορά των Αθηνών, με τον δήμαρχο Δούκα παραπλεύρως (ώστε να μετριασθούν και οι -εντελώς πραγματικές- φήμες για την κακή κατάσταση της μεταξύ τους σχέσης) κουνώντας γράφημα και είπε: «Τα στοιχεία της Eurostat είναι αποκαλυπτικά. Τον Μάρτιο, όπως θα δείτε, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τροφίμων στην Ελλάδα ήταν υπερτετραπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Πράγματι, το μήνα Μάρτιο, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στα τρόφιμα ήταν για την Ελλάδα 5,4% ενώ για την ευρωζώνη των 20 ήταν 1,7. Δεν είναι ακριβώς «υπερτετραπλάσιος» (θα ήταν 7% και βάλε…) αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Λεπτομέρειες.
Είναι αλήθεια ότι στα τρόφιμα, ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος για τη χώρα μας. Ακόμη κι αν υπολογίσουμε πως μόνο στο λάδι ελιάς οφείλεται σχεδόν το μισό από αυτό το κακό αποτέλεσμα, οι πιέσεις στα φρέσκα τρόφιμα παραμένουν υψηλές, ενώ οι τιμές κρεάτων και άλλων, ενώ έχουν περιοριστεί στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά, στην Ελλάδα συνεχίζουν να πιέζουν ανοδικά.
Όμως, επειδή ένας ετήσιος ρυθμός προκύπτει από τη σύγκριση του φετινού επιπέδου με το επίπεδο των ίδιων αγαθών του προηγούμενου έτους, ο κ. Ανδρουλάκης έπρεπε, με την ίδια λογική, να έχει, πέρυσι, δώσει «συγχαρητήρια» στην κυβέρνηση, αφού, τότε, ο «ελληνικός» πληθωρισμός τροφίμων έτρεχε με 14,1% έναντι 18% για τη Ζώνη.
Ελαιόλαδο και αριθμητικές πράξεις, επομένως, οδήγησαν σε λανθασμένη υπερπροβολή τον κ. Ανδρουλάκη ενός στοιχείου απλώς «βολικού» για την πληθωριστική προπαγάνδα.
Το πρόβλημα, όμως, είναι αλλού. Αφού βρέθηκε στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία πάντοτε συμβόλιζε τη σχέση της λιανικής με το χονδρεμπόριο, μπορούσε και έπρεπε να καλέσει τους εμπόρους να αυτοσυγκρατηθούν και να περιορίσουν τις αυξήσεις (όσες ετοιμάζονται να ρίξουν στην πλάτη του καταναλωτή).
Βεβαίως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν γνωρίζει πως όταν λες, με το «κύρος» του αρχηγού, ότι οι τιμές βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, διευκολύνεις εσύ τους εμπόρους να τσιμπήσουν, και πάλι, τις τιμές.
Μπορούσε εξάλλου να τολμήσει να πλησιάσει τους πάγκους και να μιλήσει με εμπόρους και καταναλωτές, οπότε και θα επιβεβαίωνε ότι η ακρίβεια παραμένει μεν κυρίαρχη αλλά και έχει, παράλληλα, επέλθει σταθερότητα.
Δυστυχώς, η αγορά πιέζεται από πολλές και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους εξελίξεις.
Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός τιμών παραγωγού, δηλαδή οι τιμές ελληνικών προϊόντων προτού φθάσουν στον καταναλωτή, χωρίς την ενέργεια, αυξήθηκαν με ρυθμό 5% ενώ πέρυσι έτρεχαν με 9%.
Οι τιμές εισαγωγών, δηλαδή εκείνες που διαμορφώνονται όταν φτάνουν τα αγαθά στην Ελλάδα, ήσαν μειωμένες κατά 13% όταν στην ίδια περυσινή περίοδο αυξανόντουσαν με ρυθμό 29%. Κυρίως, βεβαίως, επειδή τα καύσιμα είτε έχουν κάνει βουτιά (φυσικό αέριο) είτε εμφανίζουν σπουδαία συγκράτηση (πετρέλαιο).
Αλλού είναι όμως το βαθύτερο και δυσκολότερο ζήτημα.
Υπάρχουν πολλαπλές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός είναι τώρα περισσότερο «ελληνικός» σε σύγκριση με το αρχικό πληθωριστικό 18μηνο.
Πράγματι, μέχρι το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ο πληθωρισμός ήταν κυρίως «εισαγόμενος», μας τον έφερναν δηλαδή τα εισαγόμενα προϊόντα, κυρίως η ενέργεια, το κόστος μεταφορικών, το κόστος προσαρμογής στις «πράσινες» προδιαγραφές και ο πολύ υψηλός δείκτης κινδύνου λόγω πολεμικών συγκρούσεων.
Τώρα όμως, η σημαντική αναπροσαρμογή των μισθών και η εξίσου πραγματική αύξηση του κόστους εργασίας, αλλά και οι καταστροφές της Θεσσαλίας, μαζί και οι προβληματικές καιρικές συνθήκες, που οδήγησαν σε μικρότερες σοδειές, αποτελούν σοβαρές αιτίες εσωτερικού πληθωρισμού.
Όλα καταλήγουν πάντοτε στη συνολική ζήτηση των καταναλωτών. Οι προχθεσινές εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης κατά 1,4% για ολόκληρο το 2024.
Όσο θα συμβαίνει αυτό, τόσο θα συντηρούνται οι πληθωριστικές προϋποθέσεις. Κι ας μην είναι για κακό, αφού προκύπτει από βελτίωση των εισοδημάτων των περισσοτέρων και, βεβαίως, από το αυξητικό -και φέτος- ρεύμα τουρισμού.
Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν σε ένα πράγμα: καλώς να γίνει άλλη μια συζήτηση μεταξύ των αρχηγών σχετικά με την ακρίβεια, όπως αναμένεται να ζητήσει ο Φάμελλος εκ μέρους του Σύριζα.
Πρέπει όμως να μάθουν οι αρχηγοί να συζητούν με τα πραγματικά δεδομένα ανά χείρας και να είναι διατεθειμένοι να κατανοήσουν την περιπλοκότητα του φαινομένου. Τα νούμερα δεν είναι για να παίζουν παιχνίδια σε βάρος των παραζαλισμένων πολιτών.
Αν είναι να επαναληφθούν τα γνωστά μιντιακά συνθήματα, η συζήτηση στη Βουλή θα είναι άσκοπη. Ας την αφήσουν στα καθημερινά τηλεοπτικά ρεπορτάζ. Σε τελευταία ανάλυση τα μίντια εξυπηρετούν πολύ πιο αποτελεσματικά τους σκοπούς της αντιπολίτευσης.