Μαγικός μήνας ο Νοέμβριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο αυξημένος τζίρος και οι αυξημένες εισροές, οδήγησαν την αγορά σε μια -χωρίς ανάσα- άνοδο. Μια άνοδο, που άφησε απ' έξω όσους, εξέφρασαν επιφυλάξεις και εμφάνισαν μια δυσπιστία απέναντι στη ραγδαία μεταβολή της τάσης της αγοράς.
H αλλαγή τάσης της χρηματιστηριακής αγοράς, δεν έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό. Είναι ίσως η πρώτη φορά στη εγχώρια χρηματιστηριακή ιστορία, που πρώτα άρχισε να κινείται η πραγματική οικονομία και ακολούθως κινήθηκε το χρηματιστήριο. Συνήθως το χρηματιστήριο προεξοφλεί τα θετικά της οικονομίας που έπονται. Σήμερα όμως είναι οι θετικές εξελίξεις στη μεγάλη εικόνα της οικονομίας που δίνουν τη σκυτάλη στη χρηματιστηριακή αγορά σε έναν πρώτο γύρο προεξόφλησης όσων οι επενδυτές εκτιμούν πως θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον.
Ο αριθμός των deals που κλείνουν ή κυοφορούνται και όσων θα ακολουθήσουν, αλλάζουν άρδην την εικόνα της Ελλάδας. Και η βάση των deals εδράζεται πάνω στην αλλαγή του κλίματος, της εικόνας αλλά και της πραγματικότητας της χώρας.
Η χώρα μένει όρθια στη μάχη κατά του covid-19 και φιλοξενεί τώρα, μέσα στη θύελλα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημαντικές προθέσεις και συμφωνίες εξαγορών όπως για παράδειγμα της Forthnet από την BC Partners, της Vivartia από την CVC, της Singular Logic από την Epsilon Net και Space Hellas, της Εθνικής Ασφαλιστικής από την CVC, της πώλησης του χαρτοφυλακίου Galaxy της Alpha Bank στο Davidson Kempner Fund και τη συνεργασία της Lamda Development με την ΤΕΜΕΣ στο project του Ελληνικού.
Η Ελλάδα μας, μένει όρθια στη μάχη κατά του covid-19 και είναι παραπάνω από έτοιμη για να εκμεταλλευτεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τους ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης, που θα διοχετευθούν στους κρισιμότερους τομείς της ελληνική οικονομίας όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι υποδομές, η πράσινη ενέργεια, η κατάρτιση και άλλοι.
Στα μάτια του «έξυπνου χρήματος» η Ελλάδα δεν είναι πια ένα failed state αλλά αποτελεί το ανερχόμενο μεγάλο success story της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ανάγκη να δείξει στις «παραστρατημένες» χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ότι οι πολιτικές της είναι αποτελεσματικές. Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που θα τα ακολουθήσουν είναι ο αιμοδότης των προσδοκιών που εκτινάσσουν το Χρηματιστήριο της Αθήνας με φόντο την αλλαγή σελίδας που συντελείται στη χώρα. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.
Ταυτόχρονα η διεθνής επενδυτική κοινότητα γίνεται αποδέκτης θετικότατων σχολίων για την πορεία της χώρας. Το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης μετατρέπεται σε ένα success story. Οι σημαντικότεροι οίκοι αξιολόγησης και οι μεγαλύτερες επενδυτικές και χρηματιστηριακές εταιρείες αναβαθμίζουν την χώρα, τις προοπτικές της, τις μετοχές της, θέτουν υψηλότερους στόχους και προβάλλουν το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί για το 2012 η κυβέρνηση.
Ακόμα και η γερμανική FAZ, που ήταν πάντα ιδιαίτερα συντηρητική και επιφυλακτική προς τη χώρα μας, μόλις προχθές έγραφε, ότι «με το σχέδιό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να γίνει πρότυπο στην ΕΕ.» Ε, αυτό αρχίζει να φαίνεται και στο χρηματιστήριο.
Χρηματιστηριακή πρωτιά για το Χρηματιστήριο τον Νοέμβριο
Στη λίστα με τις αποδόσεις των χρηματιστηρίων όλου του κόσμου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, φιγουράρει πρώτο με ποσοστιαία άνοδο της τάξης του +23,77%, ακολουθούμενο από το χρηματιστήριο της Ισπανίας και της Ιταλίας με αποδόσεις της τάξης του +21,85% και 19,92%, αντιστοίχως. Ο Dow Jones έκλεισε το 30ήμερο με άνοδο +8,80%, ο S&P 500 με +7,79% και ο Nasdaq με +5,61%.
Όλοι όσοι ανέμεναν, ότι η αγορά θα «γυρίσει», την είδαν να δυναμώνει όλο και περισσότερο, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να διαχέεται στους κλάδους που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, εν όψει των μεγάλων εξελίξεων που αναμένονται. Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου, δηλαδή η συνολική αξία των εισηγμένων εταιρειών αυξήθηκε κατά +43%, ξεπερνώντας τα 50 δισ. ευρώ, παραμένοντας όμως χαμηλότερα από το 30% του ΑΕΠ. Αυτό και μόνο το γεγονός, δίνει μια άλλη διάσταση της ανοδικής κίνησης που βιώσαμε και μια διαφορετική προοπτική για αυτή που θα ξετυλιχθεί τους επόμενους μήνες.
Η συνεχιζόμενη δυναμική της τελευταίας εβδομάδας, κατάφερε να φέρει το Χρηματιστήριο Αθηνών, στη πρώτη θέση της παγκόσμιας εβδομαδιαίας χρηματιστηριακής λίστας, δείχνοντας ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Η τιμή του Γενικού Δείκτη του ΧΑ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, αυξήθηκε κατά +5,31%, ακολουθούμενη από τον δείκτη του Τόκιο Nikkei κατά ποσοστό +4,38% και από τον δείκτη KOSPI Composite Index της Σεούλ κατά +3,13%. Ο Dow Jones έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο +2,21% και ο S&P 500 με +1,87%.
Αρκετοί εκτιμούν ότι η εικόνα της αγοράς, αποτελεί μια απλή τεχνική αντίδραση, παρομοιάζοντας την, με το ελατήριο που εκτινάσσεται για να επανακτήσει το μήκος του πιεσμένου σπειρώματος του. Όμως τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης χρηματιστηριακής κίνησης, δεν συνηγορούν υπέρ αυτής της υπόθεσης. Και ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά;
Το πρώτο, είναι η ποιότητα των «παικτών» που συμμετέχουν στο ράλι. Είναι αυτό που ονομάζουμε «έξυπνο χρήμα» και «δυνατά χέρια», τα οποία δεν διακρίνονται ούτε από τάση για trading, ούτε από αποδοχή υψηλού ρίσκου στις κινήσεις τους.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό, είναι ότι τα νέα κεφάλαια που επανατοποθετούνται μετά από μακρύ χρονικό διάστημα απουσίας και πάλι στο χρηματιστήριο, επενδύονται σε μετοχές των οποίων τα εταιρικά νέα είναι από ενθαρρυντικά, μέχρι πανηγυρικά. Εταιρικά νέα που αφορούν αποτελέσματα 9μήνου και ειδήσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα.
Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε προσπάθεια κατοχύρωσης κερδών από κάποιους επενδυτές, βρέθηκαν αμέσως άλλοι να απορροφήσουν άμεσα τις ρευστοποιήσεις.
Το τέταρτο χαρακτηριστικό είναι, ότι μετά από πολύ καιρό μεταβιβάζονται πακέτα μετοχών, εκτελούνται προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ συνεχίζονται να εμφανίζονται ως αγοραστές, οι βασικοί μέτοχοι ή και οι ίδιες οι εταιρείες.
Και το πέμπτο χαρακτηριστικό, είναι ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές θέσεις short, σε μετοχές που έχουν πρωταγωνιστήσει αυτό το διάστημα. Η διαδικασία κλεισίματος των short θέσεων, μπορεί να πυροδοτήσει κι ένα νέο ράλι.
Αυτά όλα τα χαρακτηριστικά συνθέτουν ένα μεσοπρόθεσμο κλίμα ενθουσιασμού. Το Χρηματιστήριο Αθηνών, ήδη καταγράφει ρεκόρ ανόδου και σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Στον ακόλουθο πίνακα, που καταγράφει τις αποδόσεις των χρηματιστηρίων για τις προηγούμενες 90 ημέρες, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έρχεται πρώτο με απόδοση της τάξης του +16,55%, ακολουθούμενο από τον IBEX με +15,51% και του Nikkei με +14,80%. Ο Dow Jones έκλεισε το τρίμηνο με άνοδο +4,98%, ο S&P 500 με +4,24% και ο Nasdaq με +2,78%.
Η πορεία της αγοράς είναι δεδομένη. Οι τιμές των μετοχών θα ενσωματώσουν τα εταιρικά νέα και τις θετικές επιπτώσεις από τα πακέτα στήριξης και τα πακέτα ανάπτυξης. Τα πακέτα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την πράσινη ανάπτυξη και για τις υποδομές, θα εκτελεστούν κατά βάση από την αφρόκρεμα των εταιρειών αυτών των κλάδων, που τυχαίνει να είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.
Τα δισεκατομμύρια από τα πακέτα που θα χειριστεί η κυβέρνηση, θα μετουσιωθούν σε κύκλους εργασιών για τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες των κλάδων της ενέργειας, των κατασκευών και της πληροφορικής. Επομένως, τα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας θα αντικατοπτριστούν στις αποδόσεις των χρηματιστηριακών μετοχών.
Φυσικά στη κατεύθυνση της κατάκτησης νέων υψηλότερων τιμών, η αγορά στο ενδιάμεσο θα υποχωρήσει, θα αντιμετωπίσει ρευστοποιήσεις, θα παρουσιάσει κόπωση, θα βρεθεί μπροστά σε μεταβολές του ενδιαφέροντος των επενδυτών και ασφαλώς θα δώσει ευκαιρίες εισόδου στους «άπιστους Θωμάδες», που θέλουν - δεν θέλουν, θα μπουν στην αγορά.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.