Σε ορισμό της αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης εξελίχθηκε η αγορά του πετρελαίου και χτες, με την κατάρρευση των τιμών να διαχέεται στα συμβόλαια του Ιουνίου αλλά και του Ιουλίου. Tον πρωταγωνιστικό ρόλο μπορεί να κράτησε και πάλι το WTI αλλά η χτεσινή μέρα αποδείχτηκε επίσης σκληρή και για το brent, με πτώση κατά τις 9.00 το βράδυ πέριξ του 26% στα 18,80 δολάρια ανά βαρέλι, με τα συμβόλαια του Ιουλίου πέριξ των 22,75 δολαρίων/βαρέλι.
Την πτώση δεν αναχαίτiσαν ούτε καν οι δηλώσεις του Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε την απορρόφηση 75 εκατ βαρέλιών σαν στρατηγικά αποθέματα, ενώ χαρακτήρισε ως χρηματοοικονομικό φαινόμενο την κατάρρευση των τιμών. Να αγνόησε η αγορά την είδηση λόγω έλλειψης λεπτομερειών; Για παράδειγμα πώς θα υλοποιηθεί αυτή η απόφαση από τη στιγμή που πρόσφατα το Κογκρέσο απέρριψε το αίτημα για αγορά 30 εκατομμυρίων βαρελιών;
Την ίδια μοίρα τουλάχιστον μέχρι τις 11.00 το βράδυ είχε η είδηση ότι το βράδυ της Τρίτης θα γίνει τηλεδιάσκεψη ορισμένων μελών του OPEC, με κύριο θέμα να εφαρμοστεί άμεσα και όχι από το Μάιο και μετά η απόφαση για μείωση της παραγωγής 9,7 εκατ.βαρελιών /ημέρα. Να αγνόησε η αγορά την είδηση καθώς η πανδημία έχει βάλει σε πρώτο πλάνο την ζήτηση και όχι την προσφορά του αργού; Πόσο μπορεί μια πρώιμη εφαρμογή κατά λίγες ημέρες μιας ειλημμένης συμφωνίας που ήδη έχει κριθεί ανεπαρκής να αλλάξει την μεγάλη εικόνα;
Είναι σημαντικό για την αξιολόγηση των ειδήσεων των επόμενων ημερών να σημειώσουμε ότι οι μόνες ειδήσεις που «μέτρησαν» χτες για την αγορά πετρελαίου ήταν:
-Η αδυναμία περαιτέρω αποθήκευσης αργού και προϊόντων αυτού από τη μεγαλύτερη εταιρεία αποθήκευσης παγκοσμίως , την Vopak, τουλάχιστον μέχρι ολοκλήρωσης της συντήρησης των υπόλοιπων υποδομών.
-Μετά την Whiting Petroleum Corporation η αίτηση πτώχευσης από την Hin Leong Trading, μιας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες εμπορίας πετρελαίου της Σιγκαπούρης. (Σ.Σ: σύμφωνα βέβαια με ρεπορτάζ στο Reuters η εταιρεία αποκάλυψε ότι είχε αποκρύψει «ζημίες» ύψους περίπου 800 εκατ. δολαρίων αρκετών ετών, τις οποίες αποκάλυψε η «άμπωτη» των ημερών. Mήπως η αγορά φοβάται και για άλλες αποκαλύψεις;).
Ο μεγάλος φόβος των ΗΠΑ δεν είναι η ύφεση
Η χτεσινή ομιλία του Τραμπ ήταν χαρακτηριστική όσον αφορά την στρατηγική σημασία που έχει για την αμερικανική οικονομία ο σχιστολιθικός τομέας. Ο Τραμπ δεν εξήγγειλε μόνο την συμπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου, αλλά και την χρηματοδότηση παράλληλα των funds έναντι να διευκολυνθεί η αγορά.
Οι δηλώσεις ότι δεν θα αφεθεί να πέσει η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχει δοθεί εντολή στο Υπουργείο Ενέργειας να συγκροτήσει σχετικό σχέδιο με την εύρεση των κεφαλαίων έναντι να υποστηριχθούν εταιρίες και εργαζόμενοι, είναι μια καθαρή αναγγελία ότι ο σχιστολιθικός κλάδος θα στηριχθεί πάση θυσία.
Βλέπετε ο συγκεκριμένος κλάδος δεν είναι απλά ένα σημαντικό κομμάτι του αμερικανικού ΑΕΠ. Και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου ξεπερνάει κατά πολύ τους φόβους για μια σοβαρή επερχόμενη ύφεση. Για την Αμερική είναι πολλά περισσότερα.
Ο ακρογωνιαίος λίθος της ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ
Η θραύση των βράχων μέσω της μεγάλης πίεσης του νερού με μείγμα χημικών για την εξόρυξη σχιστολιθικής ενέργειας με την οριζόντια διάτρηση ήταν γνωστή από το 1947. Τελειοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90 με αρχές του 2000. Όμως μόλις το 2008 οι επιπτώσεις της νέας αυτής μεθόδου στην αμερικανική ενεργειακή πολιτική έγιναν ευρέως κατανοητές.
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, η υδραυλική ρωγμάτωση είναι πολύ ταχύτερη και πιο ευέλικτη. Ως εκ τούτου έδωσε στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στην αγορά, αυξάνοντας την παραγωγή και συγκρατώντας την αύξηση των τιμών.
Εν ολίγοις η μεγάλη προσφορά του σχιστολιθικού κλάδου είναι ότι πρόσφερε στις ΗΠΑ την απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν θα είναι πλέον όμηρος των αποφάσεων του ΟΠΕΚ.
Η χώρα τον Σεπτέμβριο του 2019 και για πρώτη φορά στην ενεργειακή της ιστορία, κατάφερε οι εξαγωγές πετρελαίου να υπερβούν τις εισαγωγές.
Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα της έκθεσης της ΙΕΑ, τον Σεπτέμβριο οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου -αθροιστικά αργού και πετρελαϊκών παραγώγων)-ήταν κατά 89.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερες από τις εισαγωγές.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι για πρώτη φορά από το 1973, οπότε ξεκίνησαν να καταγράφονται τα δεδομένα, σημειώθηκε μήνας με θετικό ισοζύγιο ως προς τις εξαγωγές πετρελαϊκών αγαθών.
Αυτό ήταν ένα κομβικό σημείο στην αμερικανική ενεργειακή ιστορία, για το οποίο φυσικά ευθύνεται και η άρση των περιορισμών το 2015 για τις εξαγωγές μαύρου χρυσού, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να αρχίσουν να εξάγουν πετρέλαιο σε πάνω από 40 χώρες με την Ευρώπη να εισάγει το 40% του αμερικανικού εξαγόμενου πετρελαίου
Η σχιστολιθική παραγωγή έδωσε στις ΗΠΑ όχι μόνο αυτονομία αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο ελέγχου των ενεργειακών τιμών καθώς η νέα τεχνολογία δημιούργησε έναν αναπάντεχο ανταγωνισμό για παραδοσιακούς προμηθευτές όπως η Ρωσία ή η Νορβηγία.
Ως εκ τούτου αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο όχι μόνο για την ανθεκτικότητα του ενεργειακού ισοζυγίου των ΗΠΑ αλλά και της ενίσχυσης της θέσης τους στον κόσμο.
Όπως πολύ εύστοχα καταλήγει ο Ντάνιελ Γέργκιν στο βιβλίο: «Ενέργεια, ασφάλεια και η αναδόμηση του σύγχρονου κόσμου» , η εμφάνιση του σχιστολιθικού αερίου και του πετρελαίου στις ΗΠΑ, «δείχνει άλλη μία φορά πως η καινοτομία μπορεί να αλλάξει την ισορροπία των παγκόσμιων οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων».
Αυτή την νέα καινοτομία που πρόσφερε όχι μόνο έναν καινούργιο ρόλο του πετρελαίου για την αμερικανική οικονομία,αλλά και την δραματική αναδιάταξη του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να την προστατεύσουν πάση θυσία, κάτι που σημαίνει ότι το ταμπλό των πετρελαϊκών τιμών θα συνεχίσει να χαρίζει άφθονη δόση αδρεναλίνης.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.