Η τεχνική εικόνα των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Η τεχνική εικόνα των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών

H  ελληνική αγορά συντονίστηκε με τις διεθνείς αγορές που χθες είχαν εξαιρετική ημέρα λόγω της αναγγελθείσης επαναλειτουργίας του Nord Stream 1, παρά τις δηλώσεις του Πούτιν πως αν δεν επιστραφεί στη Ρωσία μία τουρμπίνα που χρειάζεται ο Nord Stream, που για λόγους συντήρησης βρισκόταν στον Καναδά  αλλά δεν έχει επιστρέψει ακόμη λόγω κυρώσεων, τότε ο αγωγός θα λειτουργήσει μόνο στο 20% της μέγιστης μεταφορικής δυνατότητάς του, την επόμενη εβδομάδα.

Η Ευρώπη δια των αξιωματούχων της υπολογίζει πάντα στο αρνητικό σενάριο της πλήρους διακοπής και γι' αυτό το λόγο εξυφαίνει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θα μπορεί να επιβάλει σε όλα τα κράτη - μέλη περιστολή στην κατανάλωση Αερίου σε έκτακτες περιπτώσεις. 

Αργά το απόγευμα, τα νέα από την Ιταλία δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο Μario Draghi πήρε μεν ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, αλλά μόνο με 95 ψήφους, καθώς Fratteli d’ Italia, M5S και Lega απείχαν με ισχυρό πλέον το ενδεχόμενο για εκλογές τη 2α Οκτωβρίου. Το γεγονός αυτό έστειλε τα ιταλικά spreads στο 228,8 και την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να υπερβαίνει την αντίστοιχη του Ελληνικού (3,532%) έναντι 3,45%.

Σε αυτό το πλαίσιο και εν αναμονή της ανακοίνωσης της ΕΚΤ για τη νομισματική της πολιτική, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στις 815,32 μονάδες με κέρδη +1,14%, υπερβαίνοντας την αντίσταση των 813 μονάδων αναπτερώνοντας τις ελπίδες για συνέχιση της κίνησης. Σε τεχνικό επίπεδο, βασικός δείκτης που αποτυπώνει  σε πιο σημείο βρίσκονται οι μετοχές σε σχέση με την πορεία τους είναι ο κμο 200 ημερών. 

Κινητός μέσος όρος (κμο) είναι ένας αριθμητικός μέσος όρος που υπολογίζεται όταν προσθέτουμε πρόσφατες τιμές και στη συνέχεια διαιρούμε με τον αριθμό των χρονικών περιόδων, παίρνοντας τον μέσο όρο των χρονικών περιόδων που έχουμε λάβει υπόψη. Έτσι διευκολύνεται η προβολή της τάσης των τιμών μιας μετοχής. 

Ο κμο σε βραχύ χρονοπλαίσιο είναι πιο κοντά στις πρόσφατες τιμές, αλλά ο αντίστοιχος εβδομαδιαίος είναι πιο αξιόπιστος. Ο εκθετικός κινητός μέσος όρος δίνει μεγαλύτερη στάθμιση στις πρόσφατες τιμές, ενώ ο απλός καταγράφει ίση στάθμιση σε όλες τις τιμές.

Ο κμο 200 ημερών, επιτυγχάνει συχνά πολύ καλά κέρδη, ιδίως σε πιο επιθετικές μετοχές αν και χρειάζονται «φίλτρα» ιδιαίτερα σε εποχές μεγάλων διακυμάνσεων. Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό να συνυπολογίζονται και τα σήματα που δίνουν οι κινητοί 200 ημερών στους μεγάλους και σημαντικούς δείκτες.

Στον Γενικό Δείκτη, ο απλός κινητός μέσος 200 ημερών βρίσκεται στις 886,46 μονάδες, επομένως βρίσκεται 8% κάτω  απ' αυτόν, δεδομένου ότι η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ακόμα πτωτική. Στον πίνακα που ακολουθεί που περιλαμβάνει όλες τις μετοχές του χρηματιστηρίου,  καταγράφουμε την απόσταση που χωρίζει τη μετοχή από τον κινητό των 200 ημερών, είτε κάτω από αυτόν, είτε πάνω από αυτόν.

18 μόνο μετοχές, έχουν διασπάσει ανοδικά τον ημερήσιο 200 άρη, με 6 από αυτές να είναι μετοχές του FTSE-Large Cap. ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΜΠΕΛΑ-ΕΥΔΑΠ- ΟΠΑΠ-ΜΟΗ  και ΤΕΝΕΡΓ, που αποτυπώνουν μια κίνηση «κόντρα» στη συνολική εικόνα της αγοράς ή και καταδεικνύουν ότι οι μετοχές αυτές σε αυτή τη φάση κινούνται με πιο επιθετικό τρόπο.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ  ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΜΟ 200 ΗΜ.