Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Μέρες που δεν έχουν ξαναζήσει βιώνουν τα ελληνικά ομόλογα ενώ η αντίδραση των επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή καθώς πιστεύουν ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Οι επενδυτές αγοράζουν με μανία ελληνικούς τίτλους στον απόηχο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά ο τζίρος. Ο Γενικός Δείκτης ξεσπάει με κέρδη άνω του 6%, ο τραπεζικός δείκτης «εκρήγνυται» με άνοδο άνω του 10% και οι αποδόσεις του 5ετούς και του 10ετούς ομολόγου υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Με αυτό τον τρόπο αντιδρούν οι αγορές στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών και στην θριαμβευτική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές, αποδεικνύοντας ότι αυτό που όλοι ψιθύριζαν εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, ότι οι επενδυτές περιμένουν την ανακοίνωση των εθνικών εκλογών για να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, ήταν αληθές.
Την ώρα που κανείς από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους δεν έχει προβλέψει περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων – αφού κανείς δεν πόνταρε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα και σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – η απόδοση του 10ετούς έφτασε σήμερα στο 3,02% που είναι ιστορικό χαμηλό, σημειώνοντας πτώση 10 ποσοστιαίων μονάδων. Παράλληλα, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το επίπεδο του 2%, φτάνοντας στο 1,899% που είναι επίσης ιστορικό χαμηλό.
Στο χρηματιστήριο, οι ελληνικές τράπεζες πήραν μεγάλη ανάσα με τον τραπεζικό δείκτη να... επιστρέφει στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018, βγάζοντας στην ουσία από πάνω του μέσα μόνο σε μία συνεδρίαση την περίοδο ακραίας αβεβαιότητας που είδαμε προς το τέλος του έτους. Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς εκτινάχθηκε με κέρδη άνω του 27%, ακολούθησε η Alpha Bank με άνοδο 16,32%, η Eurobank με 7,56% και η ΕΤΕ με 6%.
Ανεξάρτητα από το αν θα συνεχιστεί το ράλι – αφού η πτώση των αποδόσεων δεν σημαίνει ότι γίναμε εν μία νυκτί χώρα μηδενικού κινδύνου – η αντίδραση των αγορών είναι άκρως εντυπωσιακή και δείχνει ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο μετά τις εθνικές εκλογές. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι με την πολιτική αλλαγή, αυξάνονται οι πιθανότητες να εισέλθει για τα καλά η χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και να επιτύχει ακόμη υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι σαφές ότι θα ωφεληθούν οι τράπεζες που μάχονται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των «κόκκινων» δανείων αλλά και ολόκληρη η οικονομία.
Οι αγορές δεν περιμένουν «θαύματα» στην Ελλάδα αλλά μια πιο σταθερή πορεία, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και εφαρμογή φιλικών προς την επιχειρηματικότητα πολιτικών. Δεν θέλουν αβεβαιότητα, ακραίες φωνές και χωρίς σχέδιο οικονομική πολιτική. Το στοίχημα για την επόμενη κυβέρνηση είναι κρίσιμο, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα καταφέρει η ΝΔ να διασφαλίσει αυτοδυναμία. Όπως και να'' χει, το κλίμα αλλάζει καθώς δείχνει να ξημερώνει μία καλύτερη ημέρα για τη χώρα.
Στο μεταξύ, η σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015 είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην επενδυτική κοινότητα για την τεράστια διαφορά μεταξύ του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Στον απόηχο της μεγάλης νίκης του Αλέξη Τσίπρα στις 25 Ιανουαρίου του 2015, το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε 16% μέσα σε τρεις μόνο συνεδριάσεις. Και η απειλή για ακραία κόντρα με την Ευρώπη ήταν ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της αντίδρασης, η εικόνα δεν άλλαξε πολύ ούτε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου όταν και πάλι επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με διαφορετική ατζέντα αυτή τη φορά. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ εμφάνισε 8 πτωτικές στις 10 συνεδριάσεις μετά τις εκλογές και τα υπόλοιπα είναι ιστορία...