Το επιτόπιο τροχάδην του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συνεχίζεται στη ζώνη των 900-920 μονάδων.
Η εβδομάδα έκλεισε στις 907,76 μονάδες, με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, αλλά πολλές ειδήσεις που θα δώσουν τον τόνο το επόμενο διάστημα.
Παρά τον «φόβο» των πληθωριστικών πιέσεων και τις ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων ο S&P 500 και ο Nasdad κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, αφήνοντας για… αργότερα την αφομοίωση των όποιων ανησυχιών.
Τα ερωτήματα που αφορούν την αγορά μας εξακολουθούν να υπάρχουν και οι απαντήσεις περνούν μέσα από την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των δεδομένων.
Συνυπολογίζοντας τις μεγάλες αλλά και μικρότερες αυξήσεις κεφαλαίου με αυτές της Πειραιώς και Αεροπορίας Αιγαίου περατωθείσες και αυτήν της Alpha Bank σε θέση εκκίνησης την επόμενη εβδομάδα (αναμένοντας και την αύξηση του Ελλάκτωρα), αλλά και τις προγενέστερες ομολογιακές εκδόσεις της ΔΕΗ, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, του Μυτιληναίου, της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, συντίθεται ένα μείγμα που οδηγεί στη στασιμότητα της κίνησης των δεικτών, οι οποίοι φρενάρουν και λόγω των αποκοπών των μερισμάτων δεικτοβαρών μετοχών.
Το γεγονός ότι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής ΟΤΕ και Alpha κατέγραψαν απώλειες -4,87% και -1,71% λόγω μερίσματος αφενός και λόγω της ΑΜΚ αφετέρου, αλλά ο Γενικός Δείκτης απώλεσε «μόνο» -0,23%, καταδεικνύει ότι η αγορά κινούμενη από ισχυρά χέρια είναι σε φάση αναμονής χωρίς ιδιαίτερες πιέσεις με πρώτο στόχο τα υψηλά της 24/01/2020 προ της πανδημίας στις 948,64 μονάδες.
Προσπαθώντας να απαντήσουμε στο ερώτημα «είναι μονόδρομος η ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου;», είναι καλό πρωτίστως να συγκρίνουμε την πορεία και απόδοση των μετοχών του δείκτη FTSE σε σχέση με το υψηλό των 948,64 μονάδων. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό αποτελεί και το υψηλό 6,5 ετών από τον Δεκέμβριο του 2014.
Θετική απόδοση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη μέχρι σήμερα
Αρνητική απόδοση σε σχέση με τον γενικό δείκτη μέχρι σήμερα
Όπως διαπιστώνουμε, η ΔΕΗ με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης εν εξελίξει και με τα ΕΒΙΤDA ρεκόρ του 2020 (886 εκατ. ευρώ) κατέχει την πρώτη θέση σε απόδοση σε σχέση με το ΓΔ με τους Ομίλους Μytilineos και ΓΕΚΤΕΡΝΑ να ακολουθούν.
Δεν είναι τυχαία η προχθεσινή αναβάθμιση (από «Β» σε «Β+») για δεύτερη φορά σε επτά μήνες εκ μέρους του οίκου S&P, της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ.
Από την άλλη 15 μετοχές του FTSE έχουν αρνητική συσχέτιση με τον Γενικό Δείκτη της 24ης Ιανουαρίου του 2020 με τις δύο τράπεζες Πειραιώς και Αlpha να πρωτοστατούν για ευνόητους λόγους.
Ακολουθούν μετοχές εταιρειών που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημική κρίση όπως είναι τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ και ΜΟΗ, ο εθνικός μας αερομεταφορέας ΑEGEAN λόγω της καθίζησης του τουρισμού αλλά και της JUMBO που τα περιοριστικά μέτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα μείωσαν τις πωλήσεις της.
Τα νούμερα αποτυπώνουν την πραγματικότητα εσωκλείοντας φυσικά τις πανδημικές «πληγές» αλλά επαληθεύουν στις αποτιμήσεις και τους ομίλους εκείνους, που ξεχώρισαν με το καλό management, την εξωστρέφειά τους, τη χρηματοοικονομική τους διάρθρωση και την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους.
Η αναμενόμενη ανάκαμψη σε πολλούς τομείς και η επιτάχυνση των διαδικασιών που απορρέουν από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», καθώς και η συνεχόμενη εξυγίανση του τραπεζικού τομέα συνηγορούν στο ότι είναι αναπόφευκτη η ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από τρεις εμβληματικές «υπογραφές», του Ελληνικού, του βόρειου τμήματος του Ε-65 Τρίκαλα-Εγνατία και της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας που σηματοδοτούν την αυριανή ημέρα για το ελληνικό χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία γενικότερα.
Τον Μάιο, αξίζει να το σημειώσουμε, οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους 94,1 εκατ. ευρώ (ο πρώτος μήνας του 2021 κατά τον οποίο οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων προέβησαν σε εισροές) με αποτέλεσμα να μηδενίσουν οι εκροές που εμφάνιζαν το 1ο τετράμηνο του έτους.
Εκείνο που μένει προσώρας αναπάντητο ως ερώτημα διατηρώντας τις αμφιβολίες των επενδυτών, είναι κατά πόσο τη φετινή χρονιά ο τουρισμός θα μπορέσει να διπλασιάσει τα μεγέθη του σε σχέση με το πανδημικό 2020, καθώς ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται επιδιώκοντας την επιβίωσή του.
Αλλά η ανάλυση των 15 μετοχών του FTSE που διατηρούν αρνητική συσχέτιση με τον ΓΔ της 24ης Ιανουαρίου 2020, αφήνει το αισιόδοξο μήνυμα ότι ανακάμπτοντας και έχουν τα περιθώρια γι αυτό, θα ωθήσουν την ελληνική αγορά σε υπέρβαση του «δύσκολου» 950.
Θα είναι η απαρχή ενός νέου ανοδικού μετα-πανδημικού κύκλου για τους επενδυτές.