Επικράτησαν κατά κράτος οι πωλητές στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με μέτριο όγκο συναλλαγών και απώλειες -1,46%. Ο ΟΠΑΠ με τα αποτελέσματα και την υψηλή επιστροφή και μέρισμα «κράτησε» την αγορά, μαζί με την ΕΥΔΑΠ και συνάμα την σημαντική στήριξη των 852 μονάδων του Γενικού Δείκτη.
Η πολεμική σύρραξη συνεχίζεται με αβέβαιη χρονική διάρκεια και τα συσσωρευμένα προβλήματα του ενεργειακού κόστους, του υψηλού πληθωρισμού, της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και των πρώτων υλών ανησυχούν τους επενδυτές με τη διάθεση ανάληψης ρίσκου να παραμένει χαμηλά με αναμονή για το τι μέλλει γενέσθαι.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μεταβλητότητα ήρθε για να μείνει όχι μόνο στις αγορές αλλά και στη ζωή μας με την κλιματική κρίση, την πράσινη μετάβαση, το κόστος που θα απαιτηθεί, την πανδημία, τον πόλεμο στη γειτονιά μας.
Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον πρέπει να μάθουμε να συμπορευόμαστε με τις κρίσεις το –χρηματιστηριακό- ερώτημα που εγείρεται είναι ποιοι τίτλοι συμπεριφέρονται καλύτερα στις συνεχόμενες κρίσεις, ποιοι ευνοούνται ενδεχομένως, αν μακροπρόθεσμα η τάση απόκτησης μετοχικών τίτλων θα συνεχιστεί και τελικά, ποιες είναι οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς;
Οπωσδήποτε η πορεία των αγορών σχετίζεται άμεσα και με την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών το ύψος αύξησης των επιτοκίων, αν θα συνεχιστεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με τον προβλεπόμενο ρυθμό ή αν θα μεταβληθεί και πόσο η πολιτική αυτή λόγω της πολεμικής σύρραξης. Φαίνεται πως ειδικά η FED θα συνεχίσει το ρυθμό σύσφιξης και οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυτό.
Επομένως, σε αυτή τη φάση και παρά το γεγονός ότι οι αγορές κοντοστέκονται, τα πάντα θα κρίνονται από την αύξηση κερδών και την τελική γραμμή στους ισολογισμούς των εισηγμένων.
Μια ενδεχόμενη ηρεμία στο μέτωπο του πολέμου και μια διπλωματική λύση θα μπορούσε να έρθει το επόμενο διάστημα και επομένως η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να ανακτηθεί προσδίδοντας νέα ορμή στους μετοχικούς τίτλους καθώς οι τιμές ενέργειας θα ισορροπήσουν συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τις τιμές των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο δεν πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα στοχευμένοι στις επιλογές μας αν και συχνά και ιστορικά το αποτύπωμα πολεμικών γεγονότων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο δεν λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανοδική πορεία των περιουσιακών στοιχείων.
Υπό αυτή την έννοια, η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου μπορεί να έχει ανακοπεί και η αβεβαιότητα να κυριαρχεί σε όλο το φάσμα των μετοχών, αλλά βασικοί θεμελιώδεις παράγοντες δεν έχουν πάψει να υπάρχουν: Πολύ καλά αποτελέσματα διαφόρων τίτλων διαφορετικών κλάδων, εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου με αύξηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, εταιρείες που έχουν άμεση σχέση με τον Τουρισμό που φαίνεται τουλάχιστον προς το παρόν ότι θα πλησιάσει ακόμα περισσότερο τα επίπεδα ρεκόρ του 2019.
Οι μετοχές της πληροφορικής σίγουρα επηρεάζονται λιγότερο από την κρίση σε σχέση με άλλους κλάδους διαθέτοντας υψηλή ρευστότητα, μεγάλο ανεκτέλεστο συμβάσεων ωφελούμενες και από τις κρατικές δαπάνες στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα αποτελέσματα του 2021 έδειξαν ισχυρή χρηματοοικονομική διάρθρωση και αυξημένα κέρδη που οδηγούν και στη δυνατότητα πιθανών εξαγορών στον κλάδο.
Ο ΟΠΑΠ εντυπωσίασε με τον συνδυασμό μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου με τις online δραστηριότητες να αποτελούν πλέον την αιχμή του δόρατος στην ανάπτυξη εργασιών, ενώ ο Όμιλος Viohalco εμφάνισε ιστορικά υψηλές επιδόσεις και παρά την αβεβαιότητα λόγω ενεργειακού κόστους, η ζήτηση κυρίως από το εξωτερικό για τα προϊόντα των θυγατρικών του αλλά και η επερχόμενη πράσινη μετάβαση συντηρεί υψηλά τις προσδοκίες για το επόμενο διάστημα.
Στον χρηματοοικονομικό κλάδο η μείωση των Npe’s σε μονοψήφιο ποσοστό και για τις τέσσερις συστημικές το 2022, η εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης με αυξημένη χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία, η πιθανότητα αύξησης επιτοκίων, ο δρόμος προς τη διανομή μερίσματος από την επόμενη χρονιά και ένα χαμηλό κόστος κινδύνου θεμελιώνει τις προϋποθέσεις για αυξημένα περιθώρια ανόδου, ιδίως εφόσον η γεωπολιτική αταξία εξομαλυνθεί. Η έκθεση στο πεδίο των μαχών Ρωσία-Ουκρανία είναι πολύ χαμηλή.
Τέλος, στον ενεργειακό τομέα ο Μυτιληναίος αντισταθμίζει τις επιδράσεις της σύρραξης με την υψηλή τιμή αλουμινίου, η Τέρνα Ενεργειακή διατηρεί τα αμυντικά της χαρακτηριστικά με στόχο την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την ενεργειακή μετάβαση, ενώ η ΔΕΗ παρά την αστάθεια στον τομέα αυτό, την έκτακτη φορολόγηση που μπορεί να υποστεί και τις αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές θα μπορεί να εμφανίσει ισχυρά λειτουργικά κέρδη το 2022.
Εν κατακλείδι, όσο διαρκεί η αβεβαιότητα, οι μετοχές αξίας θα έχουν την τιμητική τους ειδικά εφόσον οι αποτιμήσεις γίνουν ακόμα πιο ελκυστικές για τους επενδυτές με μακροπρόθεσμες επιλογές.