Οι αγοραστές κατάφεραν να απορροφήσουν τις ισχυρές ρευστοποιήσεις στο άνοιγμα της συνεδρίασης που οδήγησαν σε ενδοσυνεδριακές απώλειες έως και 1,6% με τη συνεδρίαση να εξελίσσεται σε επιτυχή δοκιμασία των στηρίξεων και σε ευκαιρία τοποθετήσεων. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε από τις 894 στις 905,48 μονάδες με την ανοδική τάση συντηρείται ακέραια.
Το κακό πρωινό άνοιγμα στις ευρωαγορές και η αρνητική εικόνα στα παράγωγα των ΗΠΑ, πριν το άνοιγμα της Wall Street, δημιούργησαν ένα αρκετά αρνητικό κλίμα, το οποίο μεταφράστηκε σε εκτεταμένου εύρους πωλήσεις στο ελληνικό ταμπλό, σχεδόν σε όλους τους τίτλους.
Μάλιστα, η απώλεια των 900 μονάδων του Γενικού σήμανε συναγερμό, καθώς οριοθετεί επίπεδα στήριξης τόσο ψυχολογικής, όσο και τεχνικής σημασίας.
Και μια τέτοια ημέρα, όπου το ταμπλό κοκκινίζει με σύννεφα από τις διεθνείς αγορές, σπάνια γλυτώνει το βατερλό της. Ωστόσο, τα πράγματα κύλησαν καλύτερα κι από το αναμενόμενο, ώστε τελικά ο Δείκτης να επανέλθει και να κλείσει ακόμα υψηλότερα κι από τη στήριξή του, στις 905,48 μονάδες, κοντά στα υψηλά ημέρας με τις αρχικές απώλειες κατά 1,59% να περιορίζονται μόλις στο 0,42%.
Ένα ακόμα θετικό ήταν η απρόσμενα ανθεκτική συμπεριφορά του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος συγκρατήθηκε παραδόξως με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες των 1,10%, σε μια συνεδρίαση για γερά νεύρα, καθώς δοκιμάστηκαν οι στηρίξεις στις τρεις από τις τέσσερις μετοχές (ΕΤΕ, Alpha και Eurobank).
Η εν λόγω συμπεριφορά, είχε δύο θετικά σημεία: αφενός, συντηρήθηκε σε μια δύσκολη συνεδρίαση η ανοδικότητα, αφετέρου υπάρχει πλέον κοντινή έξοδος από τυχόν αγοραστικές θέσεις, που εμπνέει εμπιστοσύνη για τοποθετήσεις.
Τα περισσότερα δεικτοβαρή χαρτιά δεν απειλήθηκαν καν, και όσα έχουμε σημειώσει να είναι ανοδικά (λ.χ ΟΤΕ, Mytilineos, ΔΕΗ) διατήρησαν την ανοδικότητά τους, με την τελευταία μάλιστα να δίνει εκ νέου αγοραστικό σήμα.
Κατά τα λοιπά, η συναλλακτική δραστηριότητα αυξήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στα 63,8 εκατ. ευρώ, και θεωρητικά όταν εμφανίζονται τέτοιοι όγκοι πάνω σε στηρίξεις, θεωρούνται όγκοι εξάντλησης, όπου τελικά συνάγεται το συμπέρασμα ότι «βγήκαν» και οι τελευταίοι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.
Η συνέχεια θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, διότι εφόσον πραγματικά επιβεβαιωθεί ότι η διορθωτική κίνηση είχε χαρακτήρα αποσυμπίεσης, και με δεδομένο ότι αναμένουμε αύριο τις δηλώσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική της πολιτική.