Η πιθανότητα δημοσιονομικής κρίσης στις ΗΠΑ αν το Κογκρέσο δεν πάρει τις δέουσες αποφάσεις να αυξήσει την οροφή δημοσίου χρέους είναι μικρή αλλά προκαλεί νευρικότητα στη Wall Street παρόλο που λίγοι πιστεύουν οτι τελικά η αμερικανική κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε αθέτηση πληρωμών.
Πολιτικοί και μεγαλοτραπεζίτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αν δεν υπάρξει συναίνεση σύντομα.
Ο επικεφαλής της JPMorgan Jamie Dimon δήλωσε οτι ο τραπεζικός όμιλος προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο καταστροφικής εξέλιξης ενώ αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας προειδοποίησε για αρνητική αντίδραση στις αγορές σε περίπτωση που τα κόμματα των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών δεν βρουν λύση στο θέμα της οροφής του δημοσίου χρέους.
Η νευρικότητα στις αγορές των ΗΠΑ είναι εμφανής καθώς το Κογκρέσο βρίσκεται αντιμέτωπο με δύο σημαντικές προθεσμίες – να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης και να λύσει το ζήτημα της οροφής στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ που έχει φτάσει τα $28,4 τρις.
Έχει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για να αποφευχθεί το κλείσιμο κυβερνητικών υπηρεσιών και μέχρι τις 18 Οκτωβρίου για να μην προκληθεί μεγάλη ζημιά στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η αυξανόμενη πιθανότητα να αποτύχει το Κογκρέσο να δράσει έγκαιρα ώστε να μην προκληθεί κλείσιμο κυβερνητικών υπηρεσιών η ένα default στο δημόσιο χρέος ήταν ένας από τους λόγους της πτώσης της χρηματιστηριακής αγοράς τις τελευταίες ημέρες.
Στην αγορά ισοτιμιών οι αναλυτές εκτιμούν οτι οι ανησυχίες για το όριο χρέους έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση του δολαρίου.
Η κατάσταση παραμένει σε αδιέξοδο. Οι Δημοκρατικοί στο αμερικανικό Κογκρέσο θέλουν να ψηφίσουν υπέρ νομοθεσίας που θα αποτρέψει το κλείσιμο της κυβέρνησης πριν εξαντληθεί η χρηματοδότηση της τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Η Βουλή των αντιπροσώπων και η Γερουσία ενδέχεται να ψηφίσει προσωρινό νομοσχέδιο που θα άρει την οροφή χρέους αλλά οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία αρνούνται να το εγκρίνουν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ βρίσκονται ώρες πριν από μια σημαντική προθεσμία και οι επενδυτές δεν δείχνουν τρομαγμένοι καθώς έχουν δει το ίδιο έργο στο παρελθόν. Η ιστορία έχει δείξει οτι το πρόβλημα λύνεται την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, είναι ένα ρίσκο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Οι επενδυτές μέχρι τώρα έχουν αντιδράσει με ψυχραιμία καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες και ο εφησυχασμός οφείλεται στους συμβιβασμούς της τελευταίας στιγμής που απέτρεψαν ένα default και άλλες παύσεις πληρωμών στο παρελθόν.
Ομως, η νευρικότητα είναι έκδηλη στην αγορά εντόκων γραμματίων χωρίς να έχει προκαλέσει τους σπασμούς του 2011, 2013 και του 2015. Τα ΕΓΔ ενός μηνός έχουν απόδοση 0,07%, υψηλότερη από αυτή των τρίμηνων ΕΓΔ που βρίσκεται στο 0,04%. Σην αρχή της χρονιάς η απόδοση ήταν η ίδια και στις δύο διάρκειες – 0,08%.
Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων σταθερού εισοδήματος αποφεύγουν έντοκα γραμμάτια που έχουν υψηλότερο ρίσκο ενός default ακόμη και όταν η πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης είναι πολύ μικρή.
Η τακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει τις αποδόσεις εντόκων γραμματίων σε υψηλότερα επίπεδα από αυτές εκδόσεων χρέους μεγαλύτερης διάρκειας, ασυνήθιστο περιςτατικό στην καμπύλη αποδόσεων που συνήθως έχει ανοδική κλίση όσο μεγαλώνουν οι διάρκειες.
Τα μικρότερης εμπορευσιμότητας ασφάλιστρα κινδύνου στα χρεόγραφα των ΗΠΑ, τα CDS (credit default swaps) έχουν σημειώσει απότομη άνοδο επίσης, μια πρόσθετη ένδειξη του στρες της αγοράς.
Στο παρελθόν παρόμοιες κρίσεις είχαν προκαλέσει αναταραχή στις αγορές αλλά μόνο παροδική. Ωστόσο, το 2011 ύπηρξε τεχννικό default και ακολούθησε υποβάθμιση του χρέους των ΗΠΑ που προκάλεσε πτώση 20% του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500.
Το 2013 μια άλλη παρατεταμένη περίοδος πολιτικών διαπραγματεύσεων για την οροφή χρέους προκάλεσε πτώση 5,8% στον δείκτη SP500 αλλά το ίδιο επεισόδιο το 2016 και το 2018 άφησε τη Wall Street σχετικά αδιάφορη καθώς έκρινε οτι η απειλή κρίσης ήταν πολιτικά μεθοδευμένη.
Η χρηματαγορά που τείνει να είναι πιό ευαίσθητη δεν έχει δείξει ακόμη σημεία πανικού καθώς πολλοί παίκτες εκτιμούν οτι και τα δύο κόμματα θα μπλοφάρουν μέχρι το τελευταίο λεπτό.