Mετά από μια σύντομη προσέγγιση στη ζώνη του κινητού μέσου των 55 ημερών - πέριξ των 4235 μονάδων - η μητέρα των αγορών ξανά προς τη δόξα τράβηξε, με νέα υψηλά την Παρασκευή πάνω από τις 4400 μονάδες.
Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα υπερκέρασαν τις ανησυχίες από τα απογοητευτικά macro, μετά την απρόσμενη εβδομαδιαία άνοδο στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αλλά και το μπλοκάρισμα από την Γερουσία την Τετάρτη 21 Ιουλίου στο νομοσχέδιο Biden για τις υποδομές, ύψους 1 τρισεκ. δολαρίων.
Όσον αφορά το τελευταίο, η στήλη δεν ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς η διαβούλευση συνεχίζεται, με μια διακομματική να εργάζεται προς την κατεύθυνση της εύρεσης κοινής συνισταμένης.
Όσον αφορά τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις όμως, περιμένουμε λόγω της επιδημιολογικής εικόνας να συνεχίσουν να είναι κόντρα στο γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας της αγοράς.
Δείτε για παράδειγμα τις ανακοινώσεις της Παρασκευής. Οι ισχυρές επιδόσεις της μεταποίησης δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την κάμψη στον κλάδο των υπηρεσιών. Έτσι ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 63,1 μονάδες από 62,1 τον Ιούνιο, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διολίσθησε στις 59,8 μονάδες από 64,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα ο σύνθετος δείκτης PMI - καλύπτει τον μεταποιητικό κλάδο και τις υπηρεσίες - να υποχωρήσει σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 59,7 μονάδες τον Ιούλιο από 63,7 μονάδες τον Ιούνιο, σύμφωνα πάντα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit.
Όλα αυτά όμως είναι «ψιλά γράμματα» για την επενδυτική κοινότητα που σαφέστατα είναι προσανατολισμένη στις «ορθάνοιχτες» αντλίες ρευστότητας, τόσο από τις Κεντρικές Τράπεζες όσο και από τις κυβερνήσεις, που συνεχίζουν να στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Το καίριο ερώτημα λοιπόν είναι τι θα μπορούσε να ταράξει την αιώνια λιακάδα των αγορών που ούτε καν η επίμονη και βασανιστική πανδημία της Covid-19 δεν μπόρεσε να συννεφιάσει.
Κατά την άποψη της στήλης οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ μπορεί να είναι αυτές που θα αλλάξουν το παιχνίδι.
Υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες - κλειδιά, αλλά και κάποιες λεπτομέρειες που καλό θα είναι να έχουμε υπόψιν.
Τα προγράμματα της κυβέρνησης Biden με στόχο την ενίσχυση των νοικοκυριών έχουν ολοκληρωθεί στις μισές σχεδόν Πολιτείες και η πλήρης εικόνα του αντίκτυπου όλων αυτών των προγραμμάτων θα αποτυπωθεί με τη λήξη τους σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ πέριξ των αρχών Σεπτεμβρίου.
Τα προγράμματα αυτά όμως έχουν βγάλει «εκτός» ένα σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού. Βλέπετε πολλοί Αμερικανοί προτιμούν το επίδομα των 300 δολαρίων /εβδομάδα και τη θαλπωρή του σπιτιού τους.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου όμως, 14,3 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι θα απωλέσουν ένα μεγάλο μέρος αυτών των επιδομάτων.
Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι το εξής; H λήξη των επιδομάτων θα καταφέρει να οδηγήσει τους εργαζόμενους πίσω στις εργασίες τους; Την απάντηση θα την ξέρουμε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, όπου θα ανακοινωθούν τα δεδομένα της αγοράς εργασίας για το μήνα του Σεπτεμβρίου.
Αν τα δεδομένα υποδείξουν μόνιμη ζημία στην αγορά εργασίας, τότε θα ξεκινήσει μια όχι και τόσο ευχάριστη κουβέντα περί δομικών αλλαγών στην οικονομία και μονιμότητα των πληθωριστικών φαινομένων.
Και πού θα καταλήξει αυτή η κουβέντα; Στην άμεση ανάγκη για αύξηση επιτοκίων. Αυτό θα είναι και το μεγάλο διακύβευμα. Μέχρι τότε οι επενδυτές μπορούν να απολαμβάνουν το καλοκαίρι των αγορών, διατηρώντας ψηλά όμως τον πήχη των κριτηρίων όσον αφορά ποιες μετοχές και γενικότερα ποια προϊόντα αξίζουν να έχουν θέση σε ένα «έξυπνο» χαρτοφυλάκιο «παντός καιρού».
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.